BVB Peste jumătate din rulajul zilei, asigurat de Romgaz

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 noiembrie 2018

Peste jumătate din rulajul zilei, asigurat de Romgaz

BET-BK, singurul indice în teritoriul pozitiv

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat un debut negativ de săptămână din punctul de vedere al cotaţiilor, opt din cei nouă indici bursieri încheind ziua în teritoriul negativ, în contextul în care lichiditatea înregistrată ieri a fost de 51 milioane de lei, peste valoarea medie înregistrată în acest an, de circa 41 milioane de lei.

Mai mult de jumătate din volumul tranzacţionat în prima şedinţă a săptămânii a fost dat de rulajul cu titlurile Romgaz (SNG), în contextul în care au fost realizate două transferuri de tip "deal" cu acţiunile acestui emitent, pentru suma de 13,13 milioane de lei, la preţul unitar de 35,3 lei, la acelaşi preţ din piaţa "regular".

Un alt schimb de tip "deal" a avut loc cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), transferul fiind realizat la preţul de 13,58 de lei/acţiune, cu 0,15% sub cotaţia din piaţa "regular", valoare tranzacţiei fiind de 1,11 milioane de lei.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au caracterizat şedinţa de ieri de la BVB astfel: "Cu excepţia BET-BK (+0,25%), toţi ceilalţi indici au înregistrat scăderi. Cel mai mult a coborât BET-FI (-0,48%). Valoarea tranzacţiilor a fost de 10,95 milioane euro, în contextul unui aport de peste 50% din partea tranzacţiilor cu acţiunile Romgaz, atât pe piaţa principală, cât şi pe «deal». Deşi în cadrul indicelui BET, nouă companii au urcat şi şase au scăzut, declinul cu 2,17% al titlurilor OMV Petrom (SNP) a dus coşul de acţiuni în teritoriul negativ, în condiţiile în care Petrom are o pondere de 17,7% în cadrul indicelui. Din BET, s-au remarcat azi (n.r. ieri) acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) cu un avans de 8,82%. La polul opus, cea mai mare scădere a fost cea a acţiunilor MedLife (M) -2,22%".

În piaţa "regular" de la BVB, topul lichidităţii a fost condus de titlurile SNG, care au însumat transferuri de 13,15 milioane de lei/acţiune, ultima cotaţie a emitentului fiind de 35,35 de lei/acţiune, în creştere cu 0,14%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,34 de lei, în apreciere cu 0,21%, rulajul consemnat cu titlurile instituţiei de credit fiind de 10,18 milioane de lei. 

Acţiunile Electrica (EL) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri la preţul unitar de 11,12 de lei, cu 2,02% peste referinţă, în contextul unei valori transferate de 2,58 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD, care au încheiat ziua bursieră la preţul de 13,58 lei/acţiune, în apreciere cu 0,44%, pe fondul unui rulaj de 2,31 milioane de lei. 

Indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de titluri ale bursei, a raportat o retragere de 0,06%, iar indicele energetic BET-NG a avut o depreciere de 0,28%.  

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale pieţei, a coborât cu 0,13%, în timp ce indicele BET, care include cele mai lichide cincisprezece titluri de la bursa locală, a scăzut uşor cu 0,09%.  

  Topul celor mai mari creşteri

1. "Energopetrol" (ENP): +11,11%

2. "Sphera Franchise" (SFG): +8,82%

3. "Electrocontact" (ECT): +3,85%

4. "Electrica" (EL): +2,02%

5. "Alro" (ALR): +1,72%

  Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -6,45%

2. "Ves" (VESY): -6,41%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră " (EFO): -3,23%

4. "Medlife" (M): -2,22%

5. "OMV Petrom" (SNP): -2,17%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb