BVB Rulajul se menţine sub media anului trecut

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 ianuarie 2019

Rulajul se menţine sub media anului trecut

BET urcă pentru a treia şedinţă la rând

Prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a fost caracterizată de aprecierea uşoară a opt din nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe fondul unui rulaj de 35 milioane de lei, sub valoarea medie zilnică înregistrată anul trecut, de 46 milioane de lei.

O treime din rulaj a fost dat de Banca Transilvania (TLV), în timp ce companiile din energie au fost, din nou, principalii câştigători ai şedinţei bursiere de ieri, OMV Petrom (SNP) raportând un avans de 1,19%. Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a înregistrat a doua apreciere la rând de 15%, în timp ce titlurile Alro (ALR), pentru care a fost data ex-dividend a distribuţiei votată de acţionari în decembrie anul trecut, din rezultatul trimestrial, au înregistrat un picaj de 12,62%.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au detaliat evoluţia de ieri a Bursei de Valori Bucureşti, astfel: "Aproape toţi indicii au urcat în şedinţa de azi (n.r. ieri). Singurul care a scăzut este BET-BK, cu o depreciere de 0,27%. Cea mai mare creştere a fost marcată de indicele BET-FI, +0,29%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 7,49 milioane euro, schimburile cu acţiunile Banca Transilvania (TLV) având din nou cel mai mare aport. Din cadrul indicelui BET, cea mai importantă creştere a fost cea a acţiunilor Nuclearelectrica (SNN) +1,6%. La polul opus, o singură companie a înregistrat o scădere mai mare de un procent: Sphera Franchise Group (SFG) -1,98%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ultima cotaţie a emitentului fiind de 2,11 lei/acţiune, în creştere cu 0,48%, pe fondul unor transferuri în valoare de 11,58 milioane de lei. 

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 11,84 lei, cu 0,34% peste referinţă, valoarea transferată cu titlurile instituţiei bancare însumând 5,94 milioane de lei.  

Acţiunile producătorului de gaze Romgaz (SNG) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 29,6 lei, înregistrând o scădere de 0,17%, pe fondul unei valori transferate de 3,25 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SNP, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,313 lei/titlu, în contextul unui volum de 2,33 milioane de lei. 

Prin piaţa "deal" au fost înregistrate trei tranzacţii.

Două dintre acestea au fost derulate cu titlurile SNG la preţul de 29,5 de lei/acţiune, cu 0,51% sub referinţa din piaţa "regular", schimburile însumând 3,36 milioane de lei.

O altă tranzacţie de tip "deal" a avut loc cu acţiunile TLV, la preţul unitar de 2,125 lei, în creştere cu 1,19%, pentru suma de 2,33 milioane de lei.

Indicele BET, care include în structura sa cele mai lichide cincisprezece acţiuni de la bursa noastră, a consemnat o apreciere de doar 0,23%, în timp ce indicele extins BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a avut o creştere marginală de 0,08%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Oltchim" (OLT): +15%

2. "Artrom" (ART): +14,94%

3. "Prodplast" (PPL): +11,21%

4. "Altur" (ALT): +8,06%

5. "Electroputere" (EPT): +7,14%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroaparataj" (ELJ): -13,43%

2. "Alro" (ALR): -12,62%

3. "Casa de Bucovina" (BCM): -9,79%

4. "Turbomecanica" (TBM): -3,35%

5. "Vrancart" (VNC): -2,3%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb