Coface: Războiul comercial dintre SUA şi China a intrat în ape neexplorate

M.P.
Miscellanea / 23 aprilie

Coface: Războiul comercial dintre SUA şi China a intrat în ape neexplorate

Escaladarea războiului comercial dintre Statele Unite şi China a atins un punct critic, ameninţând să perturbe grav comerţul Mondial, conform unui comunicat transmis redacţiei. Tarifele reciproce de peste 100% determină ca schimburile comerciale dintre cei doi giganţi economici să fie prohibitiv de costisitoare. Riscul de recesiune, atât pentru economia SUA, cât şi pentru economia mondială, a crescut semnificativ.

Un război comercial fără precedent

Războiul comercial dintre Statele Unite şi China a atins niveluri fără precedent. După ce preşedintele Donald Trump a anunţat tarife vamale pe scară largă pe 2 aprilie, China a ripostat cu măsuri similare. În decurs de o săptămână, ambele ţări şi-au impus reciproc tarife suplimentare de 125% la importuri. Printre produsele afectate se numără produse fabricate în China, cum ar fi îmbrăcăminte şi jucării, precum şi exporturi americane, cum ar fi produse agricole şi echipamente de înaltă tehnologie.

Tarifele, în centrul politicii lui Donald Trump

Potrivit lui Donald Trump costul pe termen scurt al tarifelor este foarte scăzut în comparaţie cu beneficiile pe termen lung. El le vede ca pe un mijloc de finanţare a reducerilor fiscale, de reducere a deficitului comercial al SUA şi de atragere a capitalului străin pentru relocarea producţiei manufacturiere. Ruperea relaţiilor comerciale cu o economie excedentară precum China se înscrie perfect în această logică. Riscul unei prăbuşiri a schimburilor comerciale dintre SUA şi restul lumii nu este o preocupare pentru Donald Trump conform căruia comerţul mondial există doar în beneficiul SUA. În plus, este puţin probabil ca administraţia sa să îşi încetinească deciziile comerciale şi nu se văd (încă) suficiente semne că Congresul este pregătit să îşi recapete autoritatea asupra tarifelor.

Statele Unite se confruntă cu riscul recesiunii

În ciuda progreselor înregistrate în decuplare, comerţul dintre Statele Unite şi China rămâne un pilon central al economiei mondiale. O prăbuşire a importurilor cauzată de tarife ar duce la o creştere dramatică a preţurilor produselor fabricate sau ar face ca anumite produse importate să devină complet neprofitabile, provocând dispariţia lor de pe piaţa americană. Întreruperea lanţurilor de aprovizionare ar putea afecta sectoare-cheie precum cel auto, chimic şi electronic. Inflaţia ar putea atinge 4% până la sfârşitul anului, iar şomajul ar putea urca la 5-6%, aruncând economia SUA în recesiune, potrivit comunicatului.

Cel mai pesimist scenariu: criză de încredere, fuga de capital şi prăbuşirea dolarului american

Un scenariu mai grav ar fi o pierdere a încrederii în guvernanţa SUA, care ar putea declanşa o ieşire susţinută de capital şi o criză a balanţei de plăţi. Ultimii indicatori merg în această direcţie şi fac acest scenariu din ce în ce mai probabil. Începând cu 2 aprilie, dolarul american a scăzut de la 0,93 la 0,88 faţă de euro, iar randamentele titlurilor de Trezorerie au crescut cu 50 de puncte de bază. De la începutul anului, indicele S&P 500 a pierdut 7,6% din valoarea sa. Toate acestea sunt semne ale unei posibile ieşiri a capitalului din ţară.

Susţinerea pieţei interne ca răspuns al Chinei la incertitudinile tarifare

Pentru China, şocul tarifar ar putea fi parţial compensat prin măsuri interne de stimulare. Vânzările interne reprezintă încă 81% din cifra de afaceri a întreprinderilor industriale, în timp ce exporturile directe către Statele Unite reprezintă doar 2,7%. Prin urmare, piaţa internă rămâne un pilon esenţial, iar guvernul chinez (la următoarea reuniune a Politburo de la sfârşitul lunii aprilie) ar putea intensifica subvenţiile şi măsurile de sprijin pentru IMM-urile şi exportatorii afectaţi. Cu toate acestea, incertitudinile externe persistente ar putea slăbi impactul acestor măsuri, deoarece întreprinderile şi consumatorii rămân prudenţi în ceea ce priveşte investiţiile şi împrumuturile, chiar şi la costuri mai mici, se precizează în comunicat.

O revizuire necesară a politicii comerciale pentru partenerii de afaceri

Escaladarea războiului comercial dintre Statele Unite şi China ar putea forţa partenerii ambelor economii să îşi revizuiască strategiile comerciale şi să aleagă între protejarea industriilor lor naţionale sau alinierea la politica SUA pentru a beneficia de tarife mai mici. Această din urmă opţiune ar conduce în mod inevitabil la o reducere a activităţilor de redirecţionare (prin ASEAN, de exemplu) menite să eludeze tarifele. Pentru a contracara această situaţie, Beijingul ar putea încerca să îşi îmbunătăţească relaţiile cu economiile orientate spre export care sunt mai înclinate să apere multilateralismul (Japonia, Asia de Sud-Est şi Europa). Deşi această strategie pare plauzibilă având în vedere incertitudinile legate de politica tarifară a SUA, China ar trebui mai întâi să calmeze temerile partenerilor săi comerciali cu privire la presupusul dumping, eventual prin impunerea unor cote de export sau a unor preţuri minime, se mai menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Trump si intreaga lui administratie nu face altceva decit sa limiteze toate cheltuiele SUA ,indiferent unde se afla ele ,in exterior sau interior .Este un principiu bine cunoscut noua romanilor aparut inca din vremea lui Ceausescu ale carui rezultat este deja stiut .SUA se retrage, de peste tot ,incercind sa strînga punga spre a oferi cetatenilor Maga profit .SUA este la un centimetru departate de dezastru . Adevar sau provocare SUA poate trece rapid trece in nefiinta politica si democratica .

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2994
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8057
Gram de aur (XAU)Gram de aur465.6930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb