Acuzaţii grave în urma disponibilizărilor de la Telekom România

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 12 iunie 2017

Acuzaţii grave în urma disponibilizărilor de la Telekom România

Florin Bica, BNS: "Telekom România nu există, ministrul comunicaţiilor, de la acea vreme, nu şi-a dat acordul pentru ca fuziunea să aibă loc, însă a închis ochii"

Telekom România: "Postul domnului Bica a fost desfiinţat, iar dumnealui a refuzat repetat să accepte un alt post în companie"

Procesele de reorganizare sau disponibilizările sunt frecvente în actualul Telekom Communications (fostul Romtelecom), ne-a declarat, vineri, domnul Florin Bica, preşedintele Sindicatului Naţional de Telecomunicaţii Mobile (SNTM), vice-preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), fost angajat al Telekom Romania Mobile Communications, societate afiliată Deutsche Telekom.

Telekom România derulează în prezent un program de reorganizare a operaţiunilor, numit New Telekom, care generează concedieri. Şeful Telekom, slovacul Miroslav Majoros, a susţinut că ar fi vorba de câteva sute de persoane, în special din management.

Domnul Bica deţinea până de curând, în cadrul companiei, funcţia de supervizor al Compartimentului Comunicare Retail şi Merchandising, şi a decis să dea în judecată Telekom România, susţinând că a fost obligat să muncească pentru toate societăţile din grup, fără contracte de muncă şi fără plată pentru orele suplimentare de muncă.

Din documentele pe care domnul Bica ni le-a pus la dispoziţie, adresate Preşedintelui Tribunalului Bucureşti Secţia a VIII-a Litigii de Muncă şi Conflicte de Muncă, reies următoarele: "Încă din anii 2010-2013, ca urmare a modificărilor frecvente din cadrul societăţii, conform anunţurilor din partea celor mai reprezentative organe de conducere ale TELEKOM Romania MOBILE Communications SA, am fost forţat să lucrez peste program, să preiau activităţi de coordonare, muncă şi responsabilitate ale tuturor societăţilor DEUTSCHE TELEKOM. (...) Am solicitat Departamentului Resurse Umane încheierea unui CIM (n.r. contract individual de muncă) parţial, pentru fiecare companie DEUTSCHE TELEKOM pentru care prestam activitate, sperând că astfel se va putea evidenţia munca prestată pentru alte companii, în mod identic cu a multor colegi care aveau contracte de muncă individuale duble sau triple, în plus faţă de CIM principal, respectiv pentru fiecare dintre companiile: TELEKOM Romania MOBILE Communications, TELEKOM Romania COMMUNICATIONS, GERMANOS Telecom Romania şi SUNLIGHT Romania Filiala Bucureşti, dar şi alte companii secundare DEUTSCHE TELEKOM".

Florin Bica susţine că a fost concediat, însă reprezentanţii grupului de companii Telekom România spun că postul domnului Bica a fost desfiinţat, iar dumnealui a refuzat în mod repetat să accepte un alt post în companie.

Florin Bica le-a transmis, săptămâna trecută, colegilor: "Ieri, 7 iunie 2017, în sensul procesului de curăţenie a persoanelor indezirabile, numit New Telekom, urmare a dorinţei companiei de a se transmite un mesaj evident de intimidare membrilor de sindicat, cum ar fi «răzvrătiţii să îşi bage minţile în cap», vă aduc la cunoştinţă:

- Am refuzat, anterior deciziei, oferta de mituire care însemna un acord de muncă şi păstrarea salariului existent. Ca formă de "return of investment", cum îi place să spună dnei Director Executiv HR Cristina Dumitrache, trebuia să renunţ la procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată şi la apărarea cu fermitate a drepturilor membrilor de sindicat. Pentru refuz, am fost ameninţat cu moartea, motiv pentru care am formulat plângere penală.

- Decizia de concediere, prima decizie din procesul de curăţenie a persoanelor indezirabile, numit New Telekom, îmi este adresată prin executor judecătoresc, acasă, iar Telekom se identifică prin adresa unde SNTM deţine sediul organizaţiei. Adică, în LAMDA. Se arată din nou şi evident că nu s-a avut în vedere concedierea profesională, ci a calităţii de lider sindical. Singurul sindicat din companiile Telekom care se exprimă corect cu misiunea statuată faţă de membrii săi.

- Decizia de concediere devine aplicabilă, după expirarea termenului de preaviz legal şi atacabilă în termen de 45 de zile potrivit art. 211, lit. a din Legea nr. 62/2011, ceea ce urmează să se întâmple.

- Aşa cum ştiţi, avem în derulare litigii de muncă, urmând ca instanţele de judecată să se hotărască asupra unor drepturi cuvenite de drept şi esenţiale, de care mulţi dintre salariaţi au fost lipsiţi. Procesul este în desfăşurare şi este meticulos constituit, pentru un câştig de cauză fără tăgadă".

Reprezentanţii grupului de companii Telekom Romania ne-au transmis: "În legătură cu informaţiile comunicate de domnul Florin Bica către mass-media, în cursul zilei de 7 iunie, precizăm că decizia de concediere la care dumnealui face referire nu are nicio legătură cu procesul de remodelare a proceselor de business Telekom. Notificarea în discuţie este o consecinţă a unui proces de reorganizare implementat în anul 2016, în cadrul căruia postul domnului Bica a fost desfiinţat, iar dumnealui a refuzat repetat să accepte un alt post în companie, similar cu experienţa lui.

Compania respinge cu fermitate modul în care domnul Bica înţelege să abordeze situaţia în discuţie şi îşi rezervă dreptul de a acţiona pe căile prevăzute de lege ca urmare a prejudiciilor de imagine cauzate".

Liderul de sindicat mai susţine că, de fapt, grupul Telekom nu există: "Nu a avut loc nicio fuziune, niciodată. Romtelecom e Romtelecom, Cosmote e Cosmote, Germanos e Germanos. Ele toate, înşirate în lanţ, au un acţionariat comun: Deutsche Telekom. Fuziunea, adică Telekom România, nu există, dar acesta nu este un fapt dovedit, motiv pentru care ne-am adresat ANAF, pentru înregistrarea fiscală".

Conform declaraţiilor domnului Bica, Dan Nica, ministrul comunicaţiilor de la acea vreme, nu şi-a dat acordul pentru ca această fuziune să aibă loc, dar, totodată, a trecut cu vederea demersurile companiei privind procesul de integrare.

Într-un alt act înaintat, de asemenea, Preşedintelui Tribunalului Bucureşti Secţia a VIII-a Litigii de Muncă şi Conflicte de Muncă, domnul Bica menţionează:

"În concret, numita manipulare de «integrare operaţională» s-a realizat prin «lansarea şi aplicarea unei strategii şi viziuni unitare, de grup - Think One», care, în fapt, înseamnă exploatarea salariaţilor în favoarea oricărei companii, dar şi o gestionare posibil frauduloasă a resurselor financiare din zona companiilor din grup profitabile în avantajul acelor companii mai puţin profitabile, astfel încât prin împărţirea pierderilor şi/sau câştigurilor în toate companiile, respectiv prin cheltuielile companiilor profitabile în interesul celor mai puţin profitabile, să rezulte o diminuare a taxelor către stat, aşa cum de altfel rezultă şi din munca depusă de subsemnatul în favoarea celorlalte societăţi din grup, precum şi din munca suplimentară pentru ROMTELECOM, fără să fiu plătit, o muncă neevidenţiată fiscal, implicit fără plata contribuţiilor la stat.

Mai mult, există tot mai multe voci care susţin că «operatorul integrat numărul 1 pe piaţa românească» plăteşte acţionarilor germani, respectiv numitei DEUTSCHE TELEKOM AG, uzufruct pentru «oferirea către clienţi a unei experienţe excelente a brandului T» astfel încât, prin conducerea unică, să se asigure ca valoarea contractului de uzufruct al «brandului T» să fie întotdeauna o sursă profitabilă unilateral, în defavoarea ţării în care aceştia operează economic, model prin care «integrarea operaţională» şi «structura comună de conducere pentru toate societăţile grupului» transferă sume importante de bani din ţară şi exclud din nou plata taxelor şi alte îndatoriri fiscale în România".

Preşedintele Sindicatului Naţional de Telecomunicaţii Mobile susţine că Romtelecom şi Cosmote au, împreună, un miliard de euro, volum de tranzacţii, însă nu au şi profit.

Florin Bica afirmă că Romtelecom România mai are, în prezent, doar 5.000 de salariaţi şi plănuieşte să mai facă disponibilizări.

Florin Bica: "Suspiciunea mea e că vor să vândă compania şi cred că sunt capabili să o dea oricui".

Florin Bica mai acuză că Nikolai Beckers, fostul şef al Telekom România, "a plecat de la conducerea companiei cu câteva milioane de euro" şi continuă să figureze pe statul de plată al acesteia drept consultant.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb