LAVINIA ANDREI, TERRA MILENIUL III: "Legea achiziţiilor publice verzi va intra luna viitoare în Parlament"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 16 septembrie 2014

"Legea achiziţiilor publice verzi va intra luna viitoare în Parlament"

Legea achiziţiilor publice ecologice, cunoscută şi ca "Legea APE", va intra, în octombrie, în Parlament, ne-a declarat, ieri, Lavinia Andrei, preşedintele fundaţiei Terra Mileniul III, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ, alături de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Domnia sa ne-a precizat: "Sperăm ca legea să fie promulgată pănă la sfârşitul anului, în condiţiile în care campania electorală va capta toată atenţia. Draftul proiectului este pe site-ul Ministerului Mediului pentru consultare, iar în prezent aşteptăm feedback-uri de la autorităţi precum ANRMAP (n.r. Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice). De asemenea, anunţurile licitaţiilor verzi vor fi semnalizate distinctiv, printr-un simbol verde, pe SEAP".

În plus, Oana Neneciu, directorul executiv al Ecopolis, ne-a spus că, în prezent, Legea se află la Ministerul Mediului, în forma aproape finală şi mai sunt aşteptate ultimele modificări de la ANRMAP şi acordul de la Ministerul Justiţiei.

Doamna Neneciu ne-a precizat: "Consultările publice realizate prin opt dezbateri regionale şi postarea legii pe site-ul ministerului s-au finalizat în luna august, iar ultima întâlnire a grupului de lucru de la Minister a avut loc la sfârşitul lunii august. Am avut o întârziere cu implementarea, în condiţiile în care au fost mai multe instituţii implicate în redactarea şi elaborarea legii, iar procesul a fost mai greu de coordonat. În orice caz, suntem optimişti că, până la sfârşitul lunii octombrie, legea va fi depusă la Parlament".

Reprezentantul Ecopolis estimează că Legea achiziţiilor publice ecologice va intra în vigoare în ianuarie 2015, iar din luna noiembrie va începe lucrul la Planul Naţional Multianual pentru Achiziţii Publice Verzi, strategia şi normele de aplicare ale Legii.

Potrivit draftului de pe site-ul Ministerului Mediului, proiectul de lege privind achiziţiile publice verzi are drept scop elaborarea unui Plan Naţional privind Achiziţiile Publice Verzi cu ţinte anuale precise şi introducerea în procesul de achiziţie publică a unor criterii privind protecţia mediului care să permită îmbunătăţirea calităţii prestaţiilor şi optimizarea costurilor cu achiziţiile publice pe termen scurt, mediu şi lung. De asemenea, proiectul de act normativ conţine prevederi privind stabilirea autorităţilor competente cu responsabilităţi în implementarea şi controlul aplicării prevederilor legii, conform sursei citate.

Legea achiziţiilor publice ecologice prevede direcţionarea unui procent de 5% din bugetul total de achiziţii publice către produsele şi serviciile ecologice.

Reprezentanţii fundaţiei Terra Mileniul III au declarat recent că achiziţiile publice pot fi un motor de promovare a produselor şi serviciilor ecologice, în contextul în care statele europene îşi pot asuma criterii pentru achiziţii verzi. Aceştia susţin că, în acest fel, guvernele stimulează piaţa produselor verzi, contribuind totodată la atingerea ţintelor stabilite prin Strategia Europa 2020.

Ţara noastră nu a elaborat actele normative necesare pentru a se conforma planului de acţiune al Comisiei Europene pentru achiziţiile publice verzi şi se situează pe un loc codaş la acest capitol, susţin oficialii Terra Mileniul III care afirmă că producătorii de produse verzi reclamă numeroase piedici administrative şi legislative pentru a-şi desfăşura activitatea, precum şi lipsa de consultare.

În viziunea Terra Mileniul III, scopul acestui proiect îl reprezintă extinderea şi promovarea pieţei autohtone a produselor verzi prin determinarea instituţiilor şi autorităţilor să adopte standardele achiziţiilor verzi din Uniunea Europeană. Printre obiectivele iniţiativei legislative se numără determinarea a cel puţin zece instituţii publice de la nivel central şi local să adopte benevol standardele achiziţiilor verzi, dar şi creşterea capacităţii de advocacy (n.r. susţinerea şi promovarea unei idei sau cauze) pentru parteneri şi cel puţin şapte organizaţii non-guvernamentale de la nivel local (câte una pentru fiecare regiune de dezvoltare) prin implicarea în campania de promovare a legii şi a standardelor achiziţiilor verzi în instituţiile publice.

Specialiştii Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis susţin că un procent de 20% de achiziţii ecologice din totalul cheltuielilor pentru achiziţii publice ar însemna o piaţă a produselor ecologice de cel puţin 20 miliarde lei. Potrivit Ecopolis, Comisia Europeană a stabilit ca, până în 2010, 50% din totalul achiziţiilor publice să fie ecologice.

Un studiu realizat de Europolis arată că, printre altele, Legea achiziţiilor publice ecologice va promova dezvoltarea unei pieţe de produse, servicii şi lucrări ecologice care să conducă la îmbunătăţirea performanţei de mediu a acestora, respectiv deducerea emisiilor cu efect de seră prin diminuarea cantităţii de CO2 emisă în atmosferă. Totodată, oficialii Europolis recomandă o serie de măsuri pentru a facilita aplicarea normelor propuse şi a menţinerii pragului minimal de achiziţii publice ecologice la nivel naţional, precum stabilirea criteriilor ecologice pentru grupe de produse, servicii şi lucrări care nu sunt reglementate de Comisia Europeană, realizarea ghidului pentru Achiziţii publice Ecologice, diseminarea conceptului de achiziţii publice ecologice, dar şi dezvoltarea de instrumente publice de suport.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb