STUDIU EY: Afacerile de familie au, în medie, cinci femei în echipa executivă

I.P.
Ziarul BURSA #Companii / 26 iunie 2015

Afacerile de familie au, în medie, cinci femei în echipa executivă

Afacerile de familie deţin un procent mai mare de femei - din familie sau din afara acesteia - în echipa de conducere şi în consiliul de administraţie faţă de oricare alt tip de companie, potrivit unui studiu EY.

Potrivit documentului "Women in leadership: the family business advantage", afacerile de familie au, în medie, cinci femei în echipa executivă şi patru femei care sunt pregătite pentru preluarea unor poziţii de top management. De asemenea, femeile reprezintă în medie 22% din echipa de top management a unei afaceri de familie, iar 55% dintre aceste afaceri au cel puţin o femeie în consiliul de administraţie. Aproximativ 16% din poziţiile consiliilor de administraţie sunt ocupate de femei - ceea ce înseamnă mai mult de o femeie per consiliu, 8% dintre consiliile de administraţie au în componenţa lor un procent de 50% sau mai mult femei, 70% din afacerile de familie iau în considerare ca următorul CEO să fie o femeie, iar 30% iau foarte serios în calcul numirea unei femei în fruntea companiei.

Alexandru Lupea, Partener în cadrul departamentului de audit financiar şi Strategic Growth Markets Leader, EY România, a spus: "Unele dintre cele mai mari şi mai longevive afaceri de familie de la nivel global susţin accesul femeilor la poziţii de conducere mult mai înalte şi într-un timp mult mai scurt decât celelalte tipuri de companii (...) Unele dintre aceste afaceri sunt giganţi ai economiei mondiale, care angajează un număr foarte mare de oameni, care domină industriile şi generează un impact puternic asupra economiilor locale şi asupra celei globale. Modul în care astfel de afaceri acţionează atunci când vine vorba despre punerea în valoare a liderilor femei ilustrează o cale diferită, mai durabilă şi mai sustenabilă pentru afaceri şi pentru economia mondială în ansamblul ei".

Comparând datele care caracterizează afacerile de familie cu statisticile globale per ansamblu privind afacerile, diferenţele sunt izbitoare, potrivit EY. Astfel, participarea femeilor în echipele de top management s-a situat la 12,9% la sfârşitul lui 2013, iar procentul global de femei în poziţie de CEO a fost de 3,9%.

EY mai arată: "Continuând comparaţia cu procentul de femei din consiliile de administraţie ale corporaţiilor, diferenţa este impresionantă, deoarece procentul mediu la nivel global al femeilor în astfel de consilii atingea 12,7% la sfârşitul lui 2013. Este extrem de important de subliniat aici că afacerile de familie sunt incluse în aproape toate statisticile globale despre femei implicate în afaceri, inclusiv în cele menţionate mai sus. Dacă datele legate de afacerile de familie ar fi separate de afacerile de alt tip de la nivel global, cel mai probabil disparităţile ar fi şi mai evidente".

Andreea Mihnea, HR Director, EY România, declară: "Întrucât multe dintre motivele pentru care femeile nu sunt numite în poziţii de conducere au la bază stereotipuri sociale - care sunt la rândul lor reacţii defensive ce conferă un sentiment general de securitate - multe companii listate sau corporaţii evită astfel de decizii, pe care acţionarii le pot considera riscante sau mai puţin conservative. De partea cealaltă, afacerile de familie au libertatea de a alege oamenii care stau la vârf, pe baza competenţelor şi a potenţialului observat - aceasta fiind una dintre explicaţiile pentru numărul mare de femei în poziţii de conducere din acest sector. Având în vedere că diversitatea la nivel de leadership este direct corelată cu niveluri superioare de engagement şi cu o creştere mai sustenabilă a veniturilor, cred ca afaceri ca acestea, care se bazează pe simţ practic şi gândire pragmatică în plasarea angajaţilor de valoare, sunt cele care vor avea succes pe termen lung".

Afacerile de familie promovează femeile în general, nu doar pe cele din cadrul familiei

Studiul EY arată că afacerile de familie cred în valoarea femeilor în poziţii de conducere în general, deci inclusiv a femeilor care nu fac parte din familie. Companiile care au luat parte la studiu au, în medie, doar între una şi două femei din cadrul familiei în poziţii de conducere, alături de un număr mediu de 3,5 femei din afara familiei pe astfel de poziţii. În plus, reprezentaţii acestor afaceri au declarat că pregătesc, în medie, un număr de patru femei pentru ocuparea poziţiilor de top management - dintre care, un membru al familiei şi trei femei care nu fac parte din familie.

Impactul global al femeilor în management

Rezultatele studiului EY arată, de asemenea, că instruirea mai multor femei pentru ocuparea de poziţii de top management permite afacerii să-şi stabilească obiective mai mari de creştere, subliniind astfel accentul pe care îl pun femeile pe creşterea pe termen lung şi pe sustenabilitatea afacerii, mai degrabă decât pe obiectivele de performanţă pe termen scurt, cum ar fi acela al atingerii ţintelor financiare trimestriale.

Studiul EY a mai identificat trei catalizatori care accelerează ocuparea poziţiilor de conducere de către femei, pe care multe dintre companiile studiate îi au în comun.

Primul constă în modele: afacerile de familie care tind să aibă femei în poziţii de conducere şi în consiliul de administraţie oferă, de fapt, modele de urmat pentru angajatele cu un nivel mai mic de senioritate, demonstrând astfel că avansarea în carieră şi asumarea unei poziţii de lider sunt posibile.

Un al doilea catalizator este strategia pe termen lung: afacerile de familie tind să gândească strategia afacerii pentru un orizont de timp mai îndelungat. O astfel de gândire pe termen lung şi longevitatea aferentă contribuie la erodarea prejudecăţilor conştiente şi inconştiente, generându-se astfel loc pentru femei în echipa de conducere.

Un al treilea catalizator este mediul incluziv. Afacerile de familie menţin un echilibru între interesele familiei şi nevoile afacerii prin accentul pus pe importanţa coeziunii, incluziunii şi angajamentului faţă de bunăstarea şi avuţia familiei şi a business-ului de familie, deci inclusiv a angajaţilor care nu sunt membri ai familiei. Este un mediu în care oamenii, nu doar profitul, contează şi în care femeile reuşesc să se dezvolte.

Tendinţa de promovare a femeilor a fost iniţial identificată într-un raport publicat de EY şi Kennesaw State University, intitulat Staying power: how do family businesses create lasting success? Subiectul a fost aprofundat ulterior în studiul "Women in leadership: the family business advantage", care acoperă 25 dintre cele mai mari afaceri de familie prezente în 21 cele mai importante pieţe la nivel global. Sondajul care a stat la baza studiului a acoperit business-uri de familie care au înregistrat vânzări medii de 3,48 miliarde de dolari şi deţin un număr mediu de 12.000 angajaţi.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb