VORBE FRUMOASE LA URECHILE STRĂINILOR Teodorovici: "România poate să devină un paradis investiţional"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 10 iulie 2015

Teodorovici: "România poate să devină un paradis investiţional"

"Vom lansa în dezbatere publică un pachet de acte normative privind achiziţiile publice, astfel încât să avem un nou cadru legislativ de la 1 ianuarie 2016", a spus şeful Finanţelor

Ministrul Marius Nica susţine că vom ajunge la o rată de 70% a absorbţiei fondurilor europene, până la sfârşitul anului

Autorităţile noastre vor să lanseze un program de atragere a investiţiilor străine pe plan local, până cel târziu în luna august, astfel încât să devenim un paradis investiţional pentru această zonă a Europei, a declarat, ieri, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

În cadrul forumului de afaceri "Italy & Romania: Building Together", domnia sa le-a spus investitorilor prezenţi că Executivul nu va majora nicio taxă existentă şi că nu va introduce alte taxe noi, dorind să transmită un "mesaj de stabilitate".

Eugen Teodorovici a adăugat: "Suntem în momentul în care ne gândim la bugetul pentru 2016, un buget ce va fi orientat clar către investiţii. În această lună (n.r. iulie) vom lansa în dezbatere publică un nou pachet de acte normative pentru tot ceea ce înseamnă achiziţiile publice, astfel încât să avem un nou cadru legislativ de la 1 ianuarie 2016. De asemenea, până la finalul anului, Ministerul Finanţelor va operaţionaliza o nouă bancă, o bancă de dezvoltare, care va avea ca rol principal stimularea unor zone din economie, precum infrastructura, economia, agricultura sau mediul privat".

Totuşi, domnul Teodorovici consideră că ţara noastră a devenit câmpul de luptă al companiilor străine care se bat pentru proiecte europene, în timp ce firmele noastre au devenit cel mult subcontractori. Ministrul Finanţelor a dat asigurări că această situaţie se va schimba în bine pentru companiile româneşti în următorul cadru financiar.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a declarat că instituţia pe care o conduce de câteva luni, după preluarea mandatului de la Eugen Teodorovici, va continua demersurile pentru simplificarea şi debirocratizarea procedurilor de accesare a fondurilor europene.

"Aşteptăm vestea bună de la Comisia Europeană privind aprobarea Programului Operaţional Infrastructura Mare, dar acest lucru nu înseamnă doar o anumită sumă de bani pentru cele trei componente, respectiv mediu, transport şi energie, ci şi un proces de reformă şi de îmbunătăţire a capacităţii administrative a instituţiilor statului", a precizat Marius Nica, subliniind: "Trebuie să precizăm că nu suntem întârziaţi faţă de celelalte state europene, avem toate celelalte programe operaţionale aprobate. Este un semn bun atât pentru statul român, cât şi pentru mediul privat".

Primele proiecte pe "Infrastructură Mare", lansate în septembrie-octombrie

În plus, domnul Nica a anunţat că Ministerul Fondurilor Europene intenţionează să lanseze, în lunile septembrie-octombrie, primele proiecte derulate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Totodată, oficialul a spus că va depune toate eforturile astfel încât să absorbim cât mai mult din fondurile europene, în lunile rămase până la sfârşitul anului. "Fac un apel către companii şi instituţiile statului să atragem cât mai mulţi bani de la Uniunea Europeană. Suntem la un grad de absorbţie de circa 55% şi estimăm că această rată va ajunge chiar la 70% până la sfârşitul anului. Începând cu săptămâna viitoare ne propunem, împreună cu Ministerul Transporturilor, să avem un calendar de vizite pe şantierele unde lucrările blocate îngreunează absorbţia fondurilor europene", a conchis Marius Nica.

Referitor la oportunităţile de investiţii din ţara noastră, ministrul de externe al Italiei, Paulo Gentiloni, a declarat ieri că peste 100 de firme italiene vin lunar la noi: "Avem relaţii politice excelente cu România şi există şi o intensificare a relaţiilor economice şi comerciale extraordinare. Italia nu a descoperit România de câteva luni sau de câţiva ani, ci a pariat pe viitorul economic al acestei ţări de foarte multă vreme. În fiecare lună există peste 100 de societăţi italiene care vin în România şi sunt zeci de mii de firme înregistrate".

Potrivit sursei citate, stabilitatea şi creşterea economică sunt două caracteristici pentru care investitorii italieni aleg să vină în ţara noastră.

"Încrederea în stabilitatea şi în creşterea economică a României se reînnoieşte în rândul oamenilor de afaceri italieni şi conduce la intensificarea interschimbului, precum şi la intensificarea prezenţei noastre în această ţară", a adăugat ministrul Paulo Gentiloni.

În ceea ce priveşte valoarea schimburilor comerciale dintre România şi Italia, aceasta a fost anul trecut de 12,6 miliarde de euro, în creştere cu un miliard euro faţă de 2013, iar balanţa dintre import şi export este foarte echilibrată, a spus Vlad Cristian Dumitru, secretar general adjunct al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, arătând că, în primul trimestru, valoarea exporturilor către Italia a crescut cu 17%, iar importul cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Investitorii italieni, ademeniţi cu proiecte privind infrastructura feroviară

Printre oportunităţile de investiţii pe care antreprenorii italieni le-ar putea fructifica în ţara noastră se numără şi obiective privind infrastructura feroviară.

Astfel, Dan Marian Costescu, directorul general al CFR SA, le-a prezentat firmelor italiene câteva dintre proiectele pe care Compania Naţională de Căi Ferate le are în desfăşurare:

"Avem în derulare mai multe proiecte, printre care amintim cei 208 kilometri de cale ferată de la frontiera vestică până la Sighişoara sau investiţii privind modernizarea trecerilor la nivel, unde avem mari probleme cu numărul mari de accidente soldate cu victime", a spus domnul Costescu, menţionând: "Mai avem proiecte privind reabilitarea podurilor, podeţelor şi tunelurilor. În plus, amintim şi proiectul de modernizare a Gării de Nord sau realizarea legăturii feroviare cu aeroportul unde aşteptăm propuneri şi din partea companiilor italiene pentru realizarea acestor obiective în parteneriat public-privat".

În primul trimestru al anului 2015, schimburile comerciale dintre Italia şi România au atins o valoare totală de 3,33 miliarde de euro, în creştere cu 12,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Agenţiei Italiene de Comerţ Exterior. Acestea arată că ţara noastră a exportat către Italia bunuri în valoare de 1,7 miliarde de euro, în creştere cu 17,5% faţă de primul trimestru din 2014), în timp ce importurile din Italia au atins valoarea de 1,6 miliarde euro (+7,9% în perioada analizată). Bilanţul comercial al României cu privire la schimburile cu Italia a înregistrat un rezultat pozitiv de 97,5 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, previziunile referitoare la sectorul român de construcţii pentru următorii trei ani indică o revenire, propulsată de susţinerea asigurată de finanţările europene, de fonduri publice şi private locale şi de relansarea creditelor imobiliare. "Oportunităţile se nasc din necesitatea de dezvoltare şi modernizare a infrastructurilor din România. Sunt, de asemenea, promiţătoare şi oportunităţile care se prezintă pentru birourile de arhitectură. Este vorba de un sector în care 20% dintre societăţi acoperă 80% din piaţă. Materialele de construcţii italieneşti sunt foarte apreciate pe piaţa românească şi reprezintă peste 13% din totalul importurilor materialelor de construcţii din Uniunea Europeană", au mai spus oficialii italieni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Romania poate sa...", "Vom lansa o dezbatere", "Ne gandim la...", "Avem in derulare", "Oportunitatile se nasc din necesitatea..."

    Oameni buni, articolul asta este plin de bla-bla. Domnule Barac, ati facut ditai articolul pentru a ne spune ce? Mai mult de trei fraze nu aveati ce sa scrieti, in mod normal. Macar de il publicati cu (P), sa stim si noi o treaba. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb