CRISTINA CHIRIAC, CONAF: "Ne-au trebuit 30 de ani să conştientizăm valoarea femeii"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 11 martie 2019

Cristina Chiriac (credit photo Timi Slicaru)

Cristina Chiriac (credit photo Timi Slicaru)


Ţara noastră a avut nevoie de 30 de ani ca să conştientizeze valoarea femeii, a spus Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în cadrul Galei "Women in Eco­nomy" de joi seara.

Printre altele, Cristina Chiriac a menţionat: "Până acum nu a existat o astfel de mişcare care să coaguleze spiritul antreprenorial. Ne-au trebuit 30 de ani pentru conştientizarea şi punerea în valoare a rolului femeii, nu doar femeia antreprenor, ci şi femeia româncă, pe care nu o vedeţi prea des la televizor, dar care aduce plus valoare economiei prin activitatea ei mică pe care o derulează în acea zonă.

2018 este mai mult decât o filă de istorie pentru noi, este un nou început. CONAF este singura confederaţie pentru antreprenoriat feminin din România. CONAF este formată din opt patronate, are cinci sucursale şi astăzi am reuşit să semnăm câteva parteneriate cu ţări care au state mari în ale antreprenoriatului - Finlanda, Ungaria, Republica Moldova, Marea Britanie şi suntem în derulare de semnare de alte acorduri cu Germania şi Canada.

Când vă întrebaţi, domnilor deputaţi şi senatori, de ce rata natalităţii este în descreştere, să ştiţi că femeile aleg să nu mai dea viaţă unui copil pentru că îşi doresc o carieră, îşi doresc un business. (...) De aceea facem apel la unitate, cerem susţinere şi încurajare, nu cerem politici speciale, nu cerem să fim tratate diferit, ci doar încurajare, pentru că o femeie care se simte apreciată, indiferent de rata de succes pe care o are business-ul ei, este o femeie fericită.

Şi România antreprenorială pe care o construim noi la CONAF aşa este, alcătuită din femei fericite".

Iohannis: "Antreprenoriatul feminin din toată lumea continuă să facă progrese, iar România se apropie cu paşi siguri la tendinţele globale"

Femeile antreprenor ştiu foarte bine să lupte pentru succesul economic, a menţionat consilierul prezidenţial Cos­min Marinescu, care a transmis mesajul preşedintelui Klaus Iohannis. Potrivit acestuia, antreprenoriatul feminin din toată lumea continuă să facă progrese, iar România se apropie cu paşi siguri la tendinţele globale. Klaus Iohannis a transmis: "Ţara noastră se află pe un loc bun în topurile de profil, dar există loc de mai bine. Prezenţa femeilor este din ce în ce mai vizibilă în domenii de importanţă strategică. În România, femeile de afaceri sunt competitive, serioase, respectate şi apreciate pentru ambiţia, curajul şi determinarea lor. De prea multe ori succesul lor în afaceri trebuie să depăşească şi obstacolul suplimentar al prejudecăţilor de gen. (...) Fac apel la coerenţă şi responbsabilitate din partea Guvernului. Progresele înregistrate de societatea noastră riscă să fie anulate de lipsa de predictibilitate şi transparenţă a măsurilor promovate intempestiv şi în contradicţie cu realităţile economiei de piaţă. În ultima perioadă vedem cum Guvernul experimentează ordonanţe şi revoluţii fiscale, după ureche, ori după modele discutabile. Se iau decizii arbitrar, cu uşile închise, cu ignorarea legii şi a realităţilor economice. Dezvoltarea unei ţări nu poate continua când relaţia dintre stat şi mediul privat se transformă într-o competiţie neloială, un fel de joc cu sumă nulă. Avem nevoie de soluţii de pe urma cărora să câştige toată lumnea. Avem nevoie de creştere economică sănătoasă, bazată pe competitivitate şi investiţii".

Preşedintele Senatului Călin Popes­cu Tăriceanu s-a adresat celor circa 800 de femei antreprenor prezente la eveniment, apreciind: "Dumneavoas­tră aţi creat în economia românească mii, poate zeci de mii de locuri de muncă. Sper ca cei care au plecat în afară să se întroarcă pentru că salariile au început să crească. Şomajul este la cel mai scăzut nivel din UE. Cu toate acestea, cei mai mulţi români spun că ţara merge într-o direcţie greşită. Cred că acest lucru vine din faptul că bunăstarea din economie nu ajunge la mulţi dintre semenii noştri. Trebuie, deci, să facem mai mult pentru a ne asigura că pot trăi mai bine cât mai mulţi dintre concetăţenii noştri şi trebuie să facem acest lucru acum".

OUG 114 a creat multă dispută în mediul de afaceri, dar ţinteşte la câteva lucruri necesare, a completat Tăriceanu, menţionând că acestea sunt încercarea de aliniere a dobânzilor plătite de români la cele plătite de ceilalţi cetăţeni din UE, plafonarea preţului energiei pentru persoanele sau gospodăriile defavorizate, precum şi încurajarea firmelor din construcţii de a reduce munca la negru şi a aduce munca la suprafaţă. "Am constatat că această Ordonanţă produce unele efecte secundare care trebuie corectate, ceea ce se va întâmpla. Lucrăm în aceste zile foarte intens, am avut întâlniri cu mediul bancar, cu cei din energie, cu companiile din telecomunicaţii şi asigurări, ca să vedem care sunt corecturile pe care trebuie să le facem", a conchis domnia sa.

Programele de finanţare din fonduri europene aferente bugetului 2014-2020, cum ar fi FEDR sau POR, conţin măsuri care prevăd, printre altele, o participare echilibrată a femeilor şi bărbaţilor pe piaţa forţei de muncă, sprijinind astfel femeile şi egalitatea de gen, potrivit Corinei Creţu, comisar european pentru politică regională. Aceasta a menţionat, joi seara, că respectarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi reprezintă o valoare fundamentală a Uniunii Europene.

În cadrul Galei "Women in Economy" au fost premiate mai multe femei antreprenor, printre care Anca Vlad (Fildals-Catena), Măriuca Talpeş (Bitdefender), Mihaela Marcu-Cristes­cu (Medlife), Cristina Verchere (Petrom), Ludmila Climoc (Orange), Corina Popescu (Electrica), Raluca Crişan (CEETRUS), Adriana Cristea (Arc Parc Industrial), Lucia Morariu (Eximtur), Daniela Kasper (Kasper Development), Nora Seroussi (J&R Entreprises), Osnat Peled (BWFR), Camelia Şucu.

Ziarul "BURSA" împreună cu pre­şedintele fondator CONAF, Cristina Chiriac, au demarat promovarea antreprenoriatului feminin încă din anul 2012, printr-o serie de articole şi conferinţe de profil. Următorul eveniment pe această temă urmează să se desfăşoare în 14 martie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ganditi voi mai incet, ce sa va facem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb