Global Archive Management a făcut, în urma incendiului virulent de acum doi ani, investiţii de peste 400 mii de euro în sisteme performante de protecţie, atât în aparatură de stingere cu gaz, cât şi în echipamente de iluminat.
Investiţia pentru sistemul de anihilare a incendiului cu gaz nobil a însumat 350 mii de euro şi 30 de mii de euro reprezintă valoarea sistemelor de iluminat cu led, la care se adaugă sisteme de detectare a fumului prin laser.
"Am instalat sistemul de stingere cu gaz inert în toate depozitele. Acesta se declanşează în momentul în care detectează cea mai mică urmă de fum. Este netoxic pentru oameni şi extrem de eficient. Mai mult, nu are efect devastator cum are apa asupra documentelor. Am înlocuit reţeaua electrică existentă cu corpuri de iluminat pe LED şi am tras încă o dată toate cablurile electrice aferente lor deoarece necesită o putere mult mai mică şi astfel nu există şanse reale de a se produce un scurtcircuit. Am îmbunătăţit şi sistemul de detecţie incendiu, iar pe lângă senzorii de fum clasici există şi detecţie laser care sesizează fumul mult mai repede", a precizat Ştefan Ecxarcu, director general Global Archive Management, potrivit unui comunicat al companiei.
Cel mai mare incendiu de arhivă din România a fost provocat de un scurtcircuit la un cablu sau un conductor electric.
Concluzia rezultă din comunicările oficiale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu şi ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" din Bucureşti-Ilfov, care au închis dosarele ce priveau incidentul din data de 26 mai 2017, de la depozitul Global Archive Management de la Dărăşti, judeţul Ilfov.