ÎNCEPÂND CU ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ Emitenţii din BET îşi prezintă performanţa pentru primul semestru

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 iulie 2019

Emitenţii din BET îşi prezintă performanţa pentru primul semestru

Simion Tihon, Prime Transaction: "Nuclearelectrica este singurul emitent din BET care, după primul trimestru din acest an, are un profit mai mare decât cel înregistrat anul trecut în primele şase luni"

"Este de aşteptat ca rezultatele companiilor să menţină speranţele pentru ca la anul să avem din nou dividende cu randamente ridicate", este de părere brokerul de la Prime Transaction

În perioada imediat următoare, piaţa noastră de capital va primi informaţii care au potenţialul de a creşte volatilitatea dar şi lichiditatea acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), spune Simion Tihon, broker în cadrul Prime Transaction, în ultimul său editorial publicat pe site-ul societăţii.

Este o afirmaţie ce vine în condiţiile în care, în această săptămănă, cele mai importante companii listate în piaţa noastră de capital, încep să-şi publice rezultatele financiare pentru primele şase luni ale anului, startul fiind dat chiar OMV Petrom (SNP), cea mai valoroasă companie din ţara noastră, care îşi va prezenta situaţia economico-financiară de la jumătatea lui 2019 în data de 31 iulie.

Următorul emitent din indicele BET care va veni în faţa investitorilor cu performanţa obţinută în primul semestru al anului este BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ce îşi va publica rezultatele la şase luni în prima zi din august, în vreme ce Purcari Wineries (WINE) este ultima companie din principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital care îşi va face cunoscute rezultatele primului semestru din 2019, la data de 16 august.

Cele mai multe companii îşi vor publica rezultatele obţinute în primele şase luni ale anului în data de 14 august.

În ceea ce priveşte OMV Petrom, brokerul de la Prime Transaction arată că emitentul are nevoie de un profit de doar 136,8 milioane de lei, în trimestrul al doilea din 2019, pentru a ramâ-ne pe plus în comparaţie cu prima jumătate a anului trecut.

"Pe de altă parte, pentru a-şi păstra dinamica din primul trimestru, când a avut o creştere de aproape 35% a profitului net, ar trebui ca, pentru primul semestru din 2019, OMV Petrom să raporteze un profit de 1,74 miliarde lei, adică 585 milioane lei pentru trimestrul al doilea din 2019", spune Simion Tihon, care adaugă: "Nu este imposibil ţinând cont că în primul trimestru din acest an, OMV Petrom a înregistrat un profit de 1,15 miliarde de lei".

În ceea ce priveşte sectorul bancar, brokerul arată că, pentru a-şi păstra dinamica din primul trimestru, Banca Transilvania (TLV) are nevoie de un profit net de 1,03 miliarde lei pentru prima jumătate a anului, adică de 600 milioane de lei în trimestrul al doilea din 2019.

"Chiar dacă nu va reuşi să îşi păstreze dinamica, nu cred că, per total, primul semestru al lui 2019 va fi mai slab decât primul semestru din 2018", spune Simion Tihon, referindu-se la banca din Cluj.

Legat de BRD, brokerul arată că, la finalul primului trimestru al acestui an, emitentul înregistra o scădere de 26,3% a profitului net, iar pentru a schimba dinamica şi a avea un prim semestru al anului mai bun decât cel din 2018, profitul net din trimestrul al doilea din 2019 ar trebui să fie mai mare cu peste 100 de milioane lei faţă de cel din trimestrul întâi 2018.

"Nuclearelectrica este singurul emitent care, după primul trimestru din acest an, are un profit mai mare decât cel înregistrat anul trecut în primele şase luni. Ca atare, pentru primul semestru din 2019, doar dacă înregistrează pierdere (n.r. pentru trimestrul al doilea al anului), producătorul de energie va înregistra un rezultat mai slab decât cel din primele şase luni ale anului trecut", spune Simion Tihon.

În ceea ce priveşte companiile care au avut pierderi în primul trimestru al lui 2019, brokerul de la Prime Transaction susţine că au şanse bune să treacă pe profit, la jumătatea acestui an.

"Din cele patru (Digi Communications, Electrica, Alro şi MedLife), pentru trei este suficient un rezultat similar în trimestrul al doilea din 2019 cu cel de anul trecut din trimestrul al doilea, pierderile din primul trimestru 2019 fiind mai mici", spune Simion Tihon, adăugând: "Însă, în cazul Digi, pentru a trece pe profit la nivelul acestui an, ar trebui ca, pentru trimestrul al doilea din 2019, compania să aibă un profit de peste 83,3 milioane lei (pierderea din trimestrul întâi), în condiţiile în care, anul trecut, în trimestrul al doilea, a avut un profit de doar 479 mii euro (n.r. circa 2,26 milioane de lei)".

În ansamblu, brokerul este de părere că, chiar dacă dinamica profiturilor obţinute de companii în primul trimestru al anului este destul de greu de păstrat, "este probabil să apară în continuare rezultate bune, care să menţină aşteptările pentru ca la anul să avem din nou dividende cu randamente ridicate (raportat la actualele preţuri)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb