Actualizare 14:44 Gilda Lazăr (JTI România, Moldova şi Bulgaria): "Companiile de tutun au nevoie de şase luni pentru adaptarea proceselor de producţie"
În ultimele 18 luni, în mod "oficial, public, etic şi transparent" companiile de tutun au cerut autorităţilor să transpună Directiva tutunului, arătând că, la fel că orice altă industrie, au nevoie de şase luni de la publicarea în Monitorul oficial a legii de transpunere, pentru adaptarea proceselelor de producţie, modificarea ambalajelor şi a pachetelor etc, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.
"Am subliniat de fiecare dată, atât în scrisorile către autorităţi (inclusiv către Premier) cât şi în comunicatele de presă, că dorim să ne conformăm Directivei, dar nu putem demara schimbarea specificaţiilor tehnice şi a investiţiilor în noile utilaje şi ambalaje în absenţa legii de transpunere. Şi a normelor ei de aplicare. Deşi, în mod normal, directivele nu instituie drepturi şi obligaţii decât după transpunerea în legislaţiile naţionale, potrivit Directivei tutunului termenul limită de transpunere coincide cu cel de conformare a producţiei, 20 mai anul curent. Pentru a ne putea conforma, evitând posibilele sincope de producţie şi comercializare, ar fi trebuit ca legea şi normele ei de aplicare să fie publicate, cel mai târziu, în Decembrie 2015. Ministerul Sănătăţii, coordonatorul comitetului interministerial pe tutun a întârziat procesul de transpunere, punând astfel în pericol piaţa legală a ţigaretelor şi, implicit, încasări lunare de circa 230 milioane de euro la buget", a declarat Gilda Lazăr.
"Industria a explicat situaţia în şedinţa Comitetului, din 31 ianuarie, la care a fost invitată să participe. Toţi reprezentanţii instituţiilor membre au fost de acord că trebuie găsită o soluţie, cu excepţia reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi a rezervelor experţilor de la Ministerul de Externe. Comitetul a decis să trimită Premierului un Memorandum pe această tema", a precizat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.
(I.D.)
-----
Deputatul PSD Aurelia Cristea i-a trimis, duminică, o interpelare scrisă premierului Dacian Cioloş, pentru a analiza "în regim de urgenţă, activităţile desfăşurate în cadrul Comitetului interministerial pentru controlul consumului de tutun, înfiinţat prin Hotărârea Guvernului nr.776/2015", informează un comunicat de presă remis redacţiei.
Deputatul Aurelia Cristea solicită publicarea imediată a stenogramei întâlnirii Comitetului din 18 ianuarie 2016 şi solicită o anchetă a Corpului de Control cu privire la posibile conflicte de interese ale reprezentanţilor autorităţilor în acest organism: "înţelegerea noastră este că s-au facut afirmaţii de o gravitate extremă, de către unii din membrii comitetului".
"Odată cu instalarea guvernului condus de dumneavoastră şi cu modificarea componenţei Comitetului interministerial pentru controlul consumului de tutun, ca urmare a schimbărilor intervenite în cadrul unor ministere reprezentate în cadrul comitetului, am constatat, cu îngrijorare, o modificare a atitudinii Comitetului interministerial în ceea ce priveşte implementarea de către România a Directivei 2014/40/EU în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi produselor conexe, în sensul blocării implementării acesteia şi cu asumarea făţişă a intrării României în procedura de infringement a normelor comunitare, în condiţiile în care aplicarea directivei poate avea loc fără probleme din mai 2016. De asemenea, această atitudine încalcă flagrant legea 332/2005, cea prin care România s-a angajat ferm în eforturile de combatere a consumului de tutun", afirmă în interpelare preşedintele PSD Cluj-Napoca, Aurelia Cristea.
Practic, afirmă Aurelia Cristea, reprezentanţi ai unor autorităţi publice, s-au raliat fără rezerve poziţiei susţinute de către industria tutunului, care urmăreşte să amâne aplicarea în România a Directivei 2014/40/EU.
"Modul în care se desfăşoară activităţile din cadrul Comitetului interministerial pentru controlul consumului de tutun denotă ingerinţa industriei tutunului în activitatea acestuia şi influenţarea procesului legislativ pentru a răspunde cerinţelor acestei industrii. Astfel la întâlnirea Comitetului din data de 18 ianuarie 2016, unde au fost prezenţi reprezentanţii industriei tutunului, aceştia au afirmat că au influenţat procesul legislativ în momente decisive, aşa cum a fost blocarea promulgării Legii privind modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi controlul consumului produselor din tutun", se arata în interpelare.
Investigaţia preliminară a fost demarată în urmă cu două zile de inspectorii Corpului de control al Guvernului, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului Dan Suciu.
Acum, inspectorii verifică toate informaţiile care au apărut în mass - media şi la nivelul parlamentarilor şi, în funcţie de rezultatul verificărilor, se va deschide sau nu o anchetă, a mai precizat Dan Suciu.
O serie de persoane din comitet sunt suspectate de conflict de interese, tranmsite televiziunile de ştiri. Sursele care au făcut aceste interpelări susţin că le-ar fi promis să intervină pe acel proiect de act normativ care a fost pregătit de mai bine de câteva luni de Ministerul Sănătăţii şi care implementează o directivă europeană pe care România deja trebuia să o transpună de circa un an, informează Antena3.
Data finală la care directiva ar trebui să intre este 20 mai, iar atunci producătorii de tutun ar trebui să fie obligaţi să schimbe toată linia de producţie, deoarece trebuie să afişeze un nou mod de ambalaj al tutunului, iar investiţia se ridică la câteva milioane de euro, aminteşte sursa citată.
Ei au cerut o derogare de şase luni la guvernul Cioloş, a mai precizat sursa citată.