Euro scade din cauza Greciei

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iunie 2011

Euro scade din cauza Greciei

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele internaţionale, atingând cursul minim al ultimelor trei luni faţă de dolar, în condiţiile în care investitorii speculează că situaţia datoriilor Greciei se deteriorează. Astfel, cererea pentru activele din regiune a fost afectată.

Euro a scăzut cu 0,4% pe piaţa din New York, la ora 11.08, ajungând la 1,4121 dolari. Pe piaţa londoneză, moneda unică s-a depreciat până la 1,4074 dolari, acesta fiind cel mai redus curs din 26 mai până în prezent.

Moneda unică a continuat declinul început miercuri, după ce cotidianul olandez Het Financieele Dagblad a informat, citându-l pe unul dintre oficialii Băncii Centrale Europene, Nout Wellink, că fondul de finanţare de urgenţă destinat statelor cu probleme din zona euro ar trebui dublat, la 1.500 miliarde euro, dacă politicienii vor ca sectorul privat să participe la al doilea program de salvare pregătit pentru Grecia. Tot-odată, o influenţă negativă a avut-o anunţul premierului elen George Papandreou privind alcătuirea unui nou Cabinet elen, situaţie care ar putea duce la renegocierea termenilor sprijinului internaţional. Papandreou urma să-şi remanieze ieri guvernul, ca să faciliteze votarea în Parlament a noului plan de austeritate, care a generat greve şi proteste violente în stradă. Principala problemă în privinţa unui nou guvern priveşte menţinerea actualului ministru de finanţe, George Papaconstantinou, apreciat de creditorii ţării, de zona euro şi FMI, dar criticat în Grecia.

Analiştii arată că pieţele sunt îngrijorate cu privire la situaţia Greciei, iar euro va avea de suferit din acest motiv.

Astăzi, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, se întâlnesc la Berlin, în contextul în care liderii zonei euro sunt supuşi presiunilor în sensul rea-lizării unui acord cu privire la sprijinul Greciei.

Miniştrii de finanţe din zona euro vor decide, duminică, acordarea următoarei tranşe din împrumutul de urgenţă pentru Grecia şi vor stabili un nou pachet de asistenţă financiară, pe termen de trei ani, la reuniunea din 11 iulie, potrivit afirmaţiilor comisarului european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn.

"Sunt încrezător că, duminică, Eurogrupul va decide acordarea, la începutul lunii iulie, a celei de-a cincea tranşe a împrumutului pentru Grecia. Am încredere că vor ajunge la o concluzie privind situaţia din Grecia, în acord cu FMI", a afirmat Rehn. Potrivit spuselor sale, Eurogrupul va discuta termenii şi condiţiile următorului program de asistenţă financiară pentru Grecia şi natura implicării sectorului privat în acest împrumut.

Grecia, "Lehman Brothers"-ul Europei?

În opinia unor analişti, Grecia ris-că să devină "Lehman Brothers"-ul Europei. "Probabilitatea ca zona euro să devină un nou Lehman este tot mai mare", a declarat Neil Mackinnon, economist la "VTB Capital" din Londra.

Amintim că falimentul grupului bancar american "Lehman Brothers", produs în 2008, a fost cel mai rasunător din istoria recentă a Statelor Unite. Potrivit presei internaţionale, colapsul "Lehman" a generat deprecieri de active şi pierderi de circa 2.000 de miliarde dolari celor mai mari instituţii financiare din lume.

Unii specialişti spun că falimentul Greciei s-ar putea produce chiar în această vară.

Rata şomajului din Grecia a crescut la 15,9% în primul trimestru din 2011, de la 14,2% în intervalul similar din 2010, potrivit Autorităţii de Statistică din Atena. Rata şomajului a consemnat nivelul record de 16,2% în martie.

Fondul de finanţare de urgenţă destinat statelor cu probleme din zona euro ar trebui dublat, la 1.500 miliarde euro, dacă politicienii vor ca sectorul privat să participe la al doilea program de salvare pregătit pentru Grecia, consideră Nout Wellink, membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE). În opinia sa, un nou pachet de finanţare de urgenţă destinat Greciei ar fi înconjurat de atât de multe incertitudini şi riscuri încât dublarea fondului ar fi necesară pentru a lua în considerare riscul de contagiune pentru Irlanda şi Portugalia. Nout Wellink afirmă: "Dacă iei în calcul aceste riscuri, trebuie să construieşti o plasă de siguranţă. Dacă nu iese cum trebuie, trebuie să dai socoteală pentru multe lucruri. Dacă agenţiile de rating văd o rostogolire a datoriilor Greciei drept un default parţial, atunci va avea loc o contagiune către alte ţări de la periferia zonei euro".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Grupul nostru de observatori neutri, isi mentin opiniile din 16.06.11, vis-a-vis de situatia din Grecia . Care evolueaza dramatic spre masuri de forta. Faptul ca BNR va cere rapoarte saptamanale bancilor grecesti din Romania ne da dreptate. Noi cerem ,in extremis, rapoarte din trei in trei zile. Solutii pentru Grecia ,am afirmat ,exista ! Dar nu-i treaba noastra sa corectam cutume financiare europene. Mai ales ca se figureaza ,la orizont criza americana a datoriilor. Si proiectul, infernal, al Bilderberg 2011,in perspectiva. Privind Europa !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb