Explozia ţiţeiului - inflaţieee!

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 februarie 2011

Explozia ţiţeiului - inflaţieee!

Cotaţiile cerealelor, considerate până nu demult principalele vinovate de creşterea preţurilor alimentelor, scad

Preţul petrolului Brent a urcat, ieri, până la cel mai ridicat nivel din ultimele 30 de luni, pe piaţa din Londra, în condiţiile în care violenţele din Libia au redus livrările de profil din această ţară. Şocul produs recent pe piaţa ţiţeiului va alimenta inflaţia la nivel mondial.

La Londra, preţul ţiţeiului s-a apropiat de 120 de dolari/baril, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Libia a pierdut până la două treimi din producţia de petrol, iar la New York, preţul a trecut de 100 de dolari barilul.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului cu livrare în aprilie a urcat cu 3,42 dolari (3,1%), la 114,67 dolari/baril, după ce, anterior, atinsese 119,79 dolari/baril - cel mai ridicat nivel de după 21 august 2008. Săptămâna aceasta, cotaţia a urcat cu peste 10%, iar în ultima lună - cu 20%, amplificând temerile legate de accelerarea inflaţiei.

La New York Mercantile Exchange, preţul petrolului cu livrare în aprilie a crescut cu 1,69 dolari (1,7%) la ora 09.53, ajungând la 99,79 dolari barilul. Anterior, cotaţia atinsese 103,41 dolari/baril - cel mai ridicat nivel înregistrat după 29 septembrie 2008.

Miercuri, societatea niponă de brokeraj "Nomura Holdings" Inc. anticipa că preţul ţiţeiului ar putea urca la 220 de dolari/baril la bursa londoneză, dacă Libia şi Algeria îşi vor stopa producţia de profil, ca urmare a răspândirii violenţelor în regiune.

Libia, care asigură aproape 1,6 milioane de barili de petrol pe zi, este membru al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), iar livrările sale externe sunt destinate, în majoritate, Europei. Libia are cele mai mari rezerve de ţiţei din Africa.

Analiştii estimează că Libia a pierdut până la un milion de barili din producţia sa zilnică, în condiţiile în care companiile majore de profil (străine) din ţară şi-au oprit operaţiunile locale.

De menţionat, însă, că un oficial din Arabia Saudită a declarat, ieri, că ţara sa şi alte state din OPEC pot înlocui petrolul libian pierdut. Şi reprezentanţii companiei petroliere OMV AG au afirmat că rafinăriile sale din Austria, România şi Germania primesc din Libia aproximativ 20% din ţiţeiul destinat prelucrării, însă reducerea livrărilor din acest stat poate fi compensată cu uşurinţă cu ţiţei din alte ţări şi regiuni (Kazahstan, Nigeria şi Marea Neagră).

Majorarea costurilor energiei va afecta consumul de cereale

Traderii speculează, în prezent, că majorarea costurilor energiei va afecta expansiunea economiei, respectiv cererea de cereale, ceea ce face ca preţurile de pe pieţele de profil să-şi extindă declinul început recent.

Preţul grâului cu livrare în luna mai a scăzut cu 5,75 cenţi (0,7%) ieri, la ora 08.14, la Chicago Board of Trade, ajungând la 7,92 dolari/buşel (un buşel = 27 kg). Cotaţia porumbului cu livrare în mai a scăzut cu 2 cenţi (0,3%), la 7,25 dolari buşelul, iar cea a boabelor de soia - cu 9,25 cenţi (0,7%), la 13,2225 dolari/buşel.

Preţul grâului a pierdut 10% pe piaţa din Chicago după data de 18 februarie, interval în care cotaţia petrolului a urcat cu aproape 20%.

Luna trecută, cotaţiile cerealelor au avut un trend ascendent, în condiţiile în care statele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu au importat cantităţi mari, dat fiind că preţurile de pe pieţele interne creşteau.

Potrivit estimărilor Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu vor cumpăra 39,3 milioane tone metrice de grâu în anul agricol 2010-2011, cantitate ce reprezintă 32% din achiziţiile mondiale.

Chiar dacă în ultima vreme s-au înscris pe un curs descendent, cotaţiile cerealelor sunt la niveluri ridicate. În ultimul an, preţul porumbului a crescut cu 95%, cel al grâului - cu 71%, iar cel al boabelor de soia - cu 44%.

Consiliul Concurenţei şi ANAF - nouă informare asupra carburanţilor

Vom avea grâu mai ieftin doar dacă statul va subvenţiona preţul pâinii

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ce e titlul ala, mai copii?

    sunteti la circ? 

    1. Inflatie,inflatie, dar ajutati-ne...nu putem tine pasul. Nu ne comparam cu Londra!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb