CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10-20 APRILIE 2015 Creştere de 10,78% pentru acţiunile Cemacon

Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 aprilie 2015

Creştere de 10,78% pentru acţiunile Cemacon

Compania a raportat o majorare a vânzărilor cu 68%, în primul trimestru

Acţiunile producătorului de cărămizi "Cemacon" (CEON) au înregistrat cea mai mare apreciere, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 10-20 aprilie, raportat la moneda euro, după ce, pe 15 aprilie, societatea a raportat o creştere cu 68% a veniturilor din vânzări, în primul trimestru din 2015.

"CEON este o companie caracterizată de o lichiditate slabă la Bursă, avansul din ultimele zile fiind o reacţie la comunicatul dat de companie privind estimarea vânzărilor din primul trimestru. Chiar şi în acest context, valoarea tranzacţiilor a rămas la un nivel redus", ne-a spus Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".

Şi Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al "Tradeville", ne-a declarat: "Creşterea acţiunilor producătorului de cărămizi Cemacon a fost determinată de anunţul privind vânzările pentru primul trimestru. Ne aşteptăm ca avansul titlurilor CEON să continue, mai ales în aşteptarea rezultatelor detaliate pentru trimestrul I, care vor fi publicate pe 12 mai".

În ciuda faptului că primul trimestru din an este extrasezon pentru piaţa construcţiilor, Cemacon SA raportează pentru primele trei luni din o creştere de +51% a volumelor vândute faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, se afirmă în comunicatul companiei, care arată: "Veniturile din vânzări au crescut cu 68%, la peste 11 milioane de lei".

Reprezentanţii companiei se aşteaptă ca tendinţa de creştere să se menţină şi pentru trimestrul II al anului: "Factorii interni pe baza cărora noi previzionăm creşterea business-ului sunt elementele de performanţă şi diferenţiere a produselor, a abordării comerciale şi a poziţionării în piaţă la nivelul comunicării cu clienţii noştri.

Totodată, în trimestrul doi ne aşteptăm ca performanţa financiară a companiei să fie îmbunătăţită, ca urmare a semnării noilor pachete de credite cu BCR, ce presupun noi condiţii de rambursare şi valori noi ale dobânzii".

Compania a semnat, în martie, noile contracte de credit cu BCR, care restructurează datoria totală în valoare de 33 milioane de euro.

Restructurarea include un credit principal pentru Cemacon SA, în valoare de 13 milioane de euro, scadent în 2023 şi un credit secundar, în valoare de 5 milioane de euro, cu scadenţă în 2020, pentru Cemacon Real Estate, societate deţinută 100% de Cemacon SA, pe care au fost transferate activele non-core ale companiei, care vor fi valorificate pentru stingerea creanţei. Totodată, a treia parte a datoriei, de 12 milioane de euro şi dobânzile aferente, cesionată de bancă în favoarea Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief, BOF, urmează a fi convertită în acţiuni.

În topul creşterilor de la BVB au intrat şi titlurile "Prefab" (PREH), cu un plus de 8,37%, faţă de moneda euro, şi OMV Petrom (SNP), cu o apreciere de 6,6%.

Indicii principali ai BVB au înregistrat aprecieri de peste 2%, în intervalul analizat, în timp ce BET-FI, indicele SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,6%.

În cadrul BET-FI, cea mai mare apreciere a aparţinut Fondului Proprietatea, care a crescut cu 3,56%.

FP a anunţat, luni, că se va lista secundar pe bursa de la Londra pe 29 aprilie, prin intermediul certificatelor de depozit (GDR). "Pentru piaţă era clar că listarea secundară este o chestiune de timp, iar informaţia transmisă este inclusă în preţ", a spus Mihai Căruntu, şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, citat de Mediafax, adăugând: "Impactul listării la Londra se va vedea într-un timp mai lung. Intrarea pe piaţa britanică este făcută pentru a atrage investitori mari, care au nevoie de timp pentru a lua decizia de a investi".

Pe segmentul fondurilor de investiţii, "Certinvest Short Fund" a avut cea mai mare creştere, de 8,53%. Fondul deţine poziţii "short" (n.r. mizând pe scădere) pe principalii indicii bursieri externi.

Creşteri importante au mai înregistrat, în perioada 10-17 aprilie, şi STK Europe (+3,89%) şi ETF BET Tradeville (+3,29%).

Fondul STK Europe deţine acţiuni ale unor firme listate pe pieţele europene (Londra în special) şi care activează în domeniul petrolier şi "basic resources" (metale industriale şi preţioase), după cum ne-a spus recent Nicolae Pascu, director general la societatea de administrare STK Financial.

În aceeaşi perioadă, cotaţia aurului a scăzut cu 1,16%, raportat la moneda euro, conform cursului BNR. Totodată, leul s-a depreciat cu 0,54% faţă de moneda unică.

Cei care au preferat să îşi ţină banii la bancă ar fi obţinut o dobândă de 0,03% la plasamentele în euro, în timp ce sumele în lei ar fi avut un randament negativ, de -0,49%, faţă de euro, din cauza deprecierii monedei naţionale.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb