ACHIM IRIMESCU: "Riscăm infringementul dacă nu modificăm Legea aprovizionării pe lanţul scurt"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 noiembrie 2016

"Riscăm infringementul dacă nu modificăm Legea aprovizionării pe lanţul scurt"

Ţara noastră riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporţie de 51%, produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii Achim Irimescu, citat de Agerpres.

Acesta a precizat: "Recent, a venit de la Comisia Europeană o atenţionare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluţii: să renunţăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă".

Ministrul de resort subliniază că nu ştie în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România dacă nu se va alinia legislaţiei europene: "Probabil, soluţia este să ne aliniem din punct de vedere al legislaţiei. În momentul de faţă analizăm".

Potrivit articolului citat, "comerciantul persoană juridică autorizată să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare are obligaţia ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare".

Noua lege a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în această vară şi urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, Ministerul Agriculturii trebuind să emită, până atunci, normele metodologice de aplicare.

Dorin Cojonaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a menţionat, recent, în cadrul unei conferinţe organizate dă ziarul BURSA, că această lege prevede ca hypermarketurile trebuie să-şi asigure 51% din produse "pe lanţul scurt", atrăgând atenţia că "lanţul scurt" nu înseamnă produse româneşti: "lanţul scurt nu se măsoară în km, ci în număr de intermediari. Aşa că produsele aduse pe lanţul scurt pot veni şi din alte ţări". Domnul Cojocaru consideră că această lege are efecte negative asupra mediului de afaceri, adăugând: "Dacă vrei să promovezi produsele româneşti pe raft, atunci oferă alternative! Nu poţi veni acum, după ce hypermarketurile au umplut Bucureştiul, să spui că te lupţi cu ele prin lege. S-a creat un haos în business în urma legilor date în domeniu. Nu am crezut că anul 2016 poate fi atât de rău". Legea a fost contestată de patronate încă de la început.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a precizat că această lege este îndreptată împotriva marilor reţele comerciale şi că, în pofida celor exprimate public, nu garantează sprijin pentru producătorii locali sau produsele româneşti: "De acum înainte, obiectivul principal al oricărui comerciant nu va mai fi satisfacerea clientului, ci respectarea termenilor extrem de restrictivi impuşi de lege în ceea ce priveşte termenele de plată sau serviciile comerciale, pentru că, altfel, sancţiunea pentru nerespectarea acestora poate merge până la închiderea magazinelor. Marii retaileri sunt obligaţi să-şi reanalizeze politicile comerciale, să renegocieze contracte în mijlocul desfăşurării acestora, să renunţe la facilităţi şi servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele româneşti şi să se orienteze pentru a găsi modalităţi de a susţine un flux financiar imens, impus fără justificare. Apreciem că toate acestea se vor răsfrânge asupra preţurilor la raft şi vor avea repercusiuni majore şi asupra programelor de susţinere a producătorilor locali".

La rândul său, deputatul liberal Nini Săpunaru a spus că nu trebuie să existe îngrijorări privind această lege, adăugând că marfa nu va dispărea de pe raft: "În condiţiile în care consumatorul vrea să cumpere roşii din Turcia, se vor aproviziona cu roşii din Turcia în permanenţă şi se vor aproviziona cu mai puţine roşii din România dacă românul doreşte. Dar haideţi să vedem. Am semnale foarte bune din piaţă. Fermierii m-au anunţat că sunt anumite lanţuri comerciale (...) care au făcut opt întâlniri regionale cu fermierii, ne-au anunţat că vor să se aprovizioneze, că sunt de acord să semneze contracte cu ei. Deja ei se pregătesc pentru a funcţiona în baza acestei legi acum, nu peste şase luni".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb