Nouă bănci majore, acuzate în SUA că au manipulat dobânda CDOR

A.V.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 19 ianuarie 2018

Nouă bănci majore, acuzate în SUA că au manipulat dobânda CDOR

Fire & Police Pension Association of Colorado (FPPA), asociaţie americană care administrează sisteme de pensii pentru lucrători din poliţie şi pompieri din statul Colorado, a iniţiat, în SUA, un proces colectiv împotriva a nouă bănci mari, din care şase sunt canadiene, pentru presupuse manipulări ale ratei dobânzii de referinţă CDOR din Canada (Canadian Dollar Offered Rate).

Conform telesurtv.net, FPPA susţine că băncile vinovate au făcut acest lucru prin reducerea artificială a ratelor dobânzilor pentru tranzacţiile cu instrumente financiare derivate, pentru a-şi mări profiturile "ilegale" obţinute între anii 2007 şi 2014.

Băncile în cauză sunt Toronto-Dominion Bank, Royal Bank of Canada, Bank of Nova Scotia, Bank of Montreal, Canadian Imperial Bank of Commerce, National Bank of Canada, HSBC Holdings Plc, Bank of America Corp. şi Deutsche Bank AG, iar potrivit FPPA, acestea au încălcat norma Sherman Act din SUA şi alte prevederi legale, manipulând totodată Commodity Exchange Act.

FPPA, o schemă de pensii pentru angajaţii din sectorul public, care gestionează fonduri de aproximativ 4,66 miliarde de dolari, susţine că aceste bănci au micşorat în mod intenţionat suma dobânzilor datorate pentru tranzacţiile cu produse derivate pe CDOR, care aveau legătură cu contractele futures pe dolari canadieni, inclusiv swap-uri.

FPPA pretinde, de asemenea, că cele nouă bănci au păcălit investitorii fie prin perceperea unei rate mai mari a dobânzii, fie prin plata unor dobânzi mai mici pentru investiţiile lor. Fondul din Colorado a efectuat investiţii în valoare de 1,2 miliarde de dolari cu şapte persoane acuzate de conspiraţie în acest caz.

Dobânda de referinţă pentru creditare în Canada, CDOR, se calculează zilnic de către Thomson Reuters pe baza rapoartelor băncilor.

Actele depuse la o instanţă din New York menţionează: "Pârâţii au conspirat să reducă CDOR prin transmiterea de cifre reduse în mod artificial, care nu reflectau rata reală a dobânzii la care împrumutau dolari canadieni în America de Nord".

În ianuarie 2013, autorităţile de reglementare canadiene au actualizat procesul de stabilire a CDOR, deoarece Organizaţia de Reglementare a Industriei Investiţiilor din Canada a identificat lacune în acest sistem, care au permis manipularea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb