IONUŢ DUMITRU, RAIFFEISEN BANK: În acest an, cursul va rămâne în intervalul 4 - 4,3 lei/euro

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 martie 2009

În acest an, cursul va rămâne în intervalul 4 - 4,3 lei/euro

Un motiv fundamental pentru deprecierea leului nu mai există

Leul continuă să câştige teren în faţa euro, pentru a şasea zi consecutiv, pe fondul încheierii acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României coborând până la 4,2392 lei pentru un euro.

Moneda naţională a câştigat, în ultimele şase şedinţe, 5,58 bani, iar ultima dată când am avut un nivel al cursului mai scăzut decât acesta a fost în urmă cu două luni, mai exact cel stabilit de BNR pe 29 ianuarie.

Părerile analiştilor sunt împărţite în ceea ce priveşte evoluţia viitoare a monedei naţionale, unii fiind mai optimişti, iar alţii mai pesimişti.

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, consideră că, în prezent, "un motiv fundamental pentru deprecierea leului nu mai exis­tă", tendinţa cursului este de stabilizare, iar leul ar putea înregistra chiar şi o uşoară apreciere.

"Cursul de schimb va rămâne, tot anul, în intervalul 4 - 4,3 lei/euro", ne-a declarat economistul şef al Raiffeisen Bank, adăugând că aprecierea actuală are la bază optimismul acordului de finanţare cu FMI.

Nicolae Chidesciuc, ING Bank: Am luat în calcul acordul cu FMI când am spus că vom ajunge la un curs de 4,7 lei/euro

Pe de altă parte, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist în cadrul ING Bank, consideră, în continuare, că în următoarele luni, cursul va ajunge la 4,7 lei/euro din cauză că economia românească se va contracta tot mai puternic în următoa­rea perioadă.

"Economia se contracta puternic în trimestrul întâi şi al doilea din acest an şi va determina BNR să injecteze lichiditate în piaţă, iar atunci când vom avea mai multă lichiditate în piaţă evoluţia cursului se va schimba", ne-a declarat economistul ING, adăugând că, încă din ianuarie când a spus că nivelul cursului va ajunge la 4,7 lei pentru un euro, a luat în calcul şi acordul cu FMI.

Pentru a spori lichiditatea din piaţă este necesară o reducere a ratelor de dobândă, care, în cele din urmă, ar conduce la o depreciere a leului.

"Este nevoie de lichiditate în piaţă. Nu pentru bănci, ci pentru economie", a explicat domnul Chidesciuc.

Valoarea aranjamentului financiar extern negociat de ţara noastră cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se ridică la 19,95 miliarde de euro, urmând ca în acest an să atragem 11,8 miliarde de euro, anul viitor încă 7,1 miliarde de euro, iar în 2011 restul de 1,05 miliarde de euro.

Banii pe care îi vom primi de la FMI şi de la Comisia Europeană vor intra în rezerva valutară administrată de Banca centrală din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. de doua saptamini la casele de schimb valutar rata leu/euro e batuta in cuie, iar dolarul s-a depreciat cu 20 de bani; (desi ieri ziceati ca dolarul s-a apreciat fata de euro); cum va explicati ce se intimpla ? casele de schimb valutar ce preturi fac?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb