Puşculiţa PIIGS - 35% din sistemul nostru bancar

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 februarie 2010

Puşculiţa PIIGS - 35% din sistemul nostru bancar
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Probleme financiare enorme cu care se confruntă Grecia, precum şi avertizările specialiştilor cu privire la celelalte state cu deficite majore din aşa numita zonă PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, deja amintită, şi Spania) i-au alarmat, în ultimul timp, pe analiştii internaţionali, care, forţat sau nu, au atras atenţia că România şi Bulgaria ar putea deveni viitoarele ţări cu risc ridicat. Argumentele experţilor se sprijină pe expunerea pe care ar avea-o băncile româneşti, cu capital grecesc, italian sau portughez, precum şi creşterea datoriei publice a ţării noastre. Dincolo de previziunile uneori prea sumbre, semnalele de alarmă rămân şi chiar dacă nu au darul să ne liniştească, ele au totuşi rolul să declanşeze dezbateri interne, iar, de aici, posibile reacţii şi decizii ale autorităţilor noastre capabile să prevină tocmai astfel de derapaje.

    Ziarul BURSA încearcă să facă o radiografie a expunerii ţării noastre la economiile amintite, folosind informaţiile publice şi pe cele al experţilor noştri în economie, cu intenţia de a analiza care sunt cu adevărat riscurile de contagiune la care sunt expuse pieţele noastre financiare şi, mai departe, economia în ansamblul ei (D.R.)

    Ponderea ţărilor PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Spania şi Grecia) în sistemul noastru bancar se ridică la circa 35%, potrivit calculelor realizate de ziarul BURSA, cele mai mari bănci fiind cele elene, care concentrau, în toamna anului trecut, circa 27% din capitalurile proprii din sistemul bancar, deşi cota de piaţă totală după active era mai mică. Şi Italia are o pondere semnificativă, de circa 6% din totalul capitalurilor proprii, în timp de Portugalia ocupă circa 2,7% din total, restul ţărilor din PIIGS, respectiv Spania şi Irlanda, nefiind prezente pe piaţa bancară locală.

    Astfel, la o pondere de circa o treime din activele bancare din ţara noas-tră, Grecia şi restul ţărilor din PIIGS au devenit un factor de risc important apărut pe radarele marilor bănci internaţionale. Cu toate acestea, Banca Naţională nu crede că trebuie să ne temem de "drobul de sare", pentru că ele nu pot afecta semnificativ economia românească şi piaţa bancară.

    "Deşi ţările PIIGS au bănci şi în România, acestea sunt în fond bănci româneşti, care au un management aprobat de Banca Naţională a României şi acestea sunt sub supravegherea BNR", afirmă Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

    În schimb, analistul Ilie Şerbănescu ne-a spus că o expunere de o treime din totalul capitalului extern prezent în sistemul nostru bancar reprezintă circa 12 miliarde de euro, valoare deloc de neglijat, mai ales în contextul în care există totuşi posibilitatea de retragere a acestor bani din ţara noastră.

    "Băncile locale, fiice ale băncilor greceşti, sau ale altor ţări din PIIGS, vor face totuşi ce consideră acţionarii de acolo. Iar dacă aceştia vor decide ca banii să se întoarcă acolo, nu vom putea face nimic decât să asistăm neputincioşi la acest lucru", ne-a explicat domnul Şerbănescu.

    Potrivit acestuia, totul stă în mâinile marilor bănci din Occident, care deja şi-au sistat împrumuturile către băncile elene şi ale celorlalte. "Suntem doar spectatori, România nu va putea face nimic decât să asiste la dispariţia ei, dacă aşa vor decide autorităţile europene, cu toate că nu cred că va fi cazul", a conchis Ilie Şerbănescu.

    Nici analiştii Deutsche Bank nu exclud unele posibile diminuări ale expunerii statelor PIIGS în ţara noastră, cu toate că cele mai mari patru bănci greceşti din ţara noastră (Eurobank EFG, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Piraeus Bank) au semnat la Viena pentru menţinerea expunerii pe România şi susţinerea subsidiarelor locale prin majorarea capitalului.

    De la începutul acestui an, doar Alpha Bank a operat o majorare a capitalului cu 70 de milioane de euro în numerar, al cărui capital a ajuns la 235 de milioane de euro.

    Potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale, expunerea sistemului bancar european la datoriile din Portugalia, Irlanda, Spania şi Grecia se ridică la peste 1.000 de miliarde de euro. Cea mai expusă ţară la datoriile ţărilor din PIIGS este Germania, care are o expunere de 383,8 miliarde de euro, fiind următă de Franţa şi Marea Britanie, ambele cu expuneri de 282 miliarde de euro, respectiv 256 miliarde de euro.

    Anul trecut, Grecia a avut cel mai mare deficit bugetar din zona euro, de 12,7% din PIB, similar cu cel al Irlandei, în timp ce Spania a avut 11,4% din PIB, iar Portugalia 9,3% din PIB. Tot în 2009, media zonei euro a fost de 6,4% din PIB, iar analiştii estimează, anul acesta, o creştere până la 6,9% din PIB.

    < link >https://www.bursa.ro/on-line/s=banci_asigurari&articol=76348.html< link2 >Ratinguri în scădere pentru patru bănci elene, prezente şi la noi< link3 >

    < link >https://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=76350.html< link2 >Grecia acuză Europa că a ştiut de situaţia sa financiară< link3 >

    < link >https://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=76362.html< link2 >Ţările PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania) sunt cele mai îndatorate din Uniunea Europeană< link3 >

    < link >https://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=76365.html< link2 >Hans-Werner Sinn: Grecia îşi şantajează vecinii europeni prin euro< link3 >

    < link >https://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=76367.html< link2 >Grecii au vândut acţiuni de 26 de milioane de euro, la Bursa de Valori Bucureşti, anul trecut< link3 >

    < link >https://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=76410.html< link2 >România, parţial ferită de problemele Greciei< link3 >

    < link >https://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=76345.html< link2 >Ne-am redus relaţiile comerciale cu PIIGS< link3 >

    < link >https://www.bursa.ro/on-line/s=macroeconomie&articol=76346.html< link2 >Euro - "o ţintă mişcătoare" pentru ţara noastră< link3 >

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Ponderea intr-un sistem bancar se calculeaza dupa active.Ponderea bancilor grecesti sau cu actionar grec este de 10,8% ( Alpha Bank + Bancpost ) si in plus mai este Banca Carpatica am senzatia la care este actionar National Bank of Greece dar care are o pondere infima in sistemul vbancar dupa active.

      Nu stiu cum ati ajuns voi la 27% si la ce va referiti cand spuneti ca aceasta podere a fost calculata dupa " capitalurile proprii " dar sincer sa fiu mi se pare o prostie. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    22 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
    Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    thediplomat.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb