FLORIN GEORGESCU, BNR: BNR are suficienţi lei pentru descurajarea speculatorilor

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 mai 2010

Banca Naţională are instrumentele şi intervine pe piaţa valutară când apar atitudini speculative, care pot distorsiona evoluţia inflaţiei şi ameninţa stabilitatea financiară, a declarat, ieri, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

"Dacă apar în piaţă speculaţii din partea jucătorilor interni şi externi, care pot distorsiona parametri precum inflaţia şi stabilitatea financiară, BNR are instrumente şi va interveni pentru a corecta situaţia", a răspuns Georgescu, întrebat care ar fi intervalul de variaţie în afara căruia banca centrală ar considera necesară o intervenţie pe cursul de schimb.

Viceguvernatorul BNR a mai sub-liniat că ţara noastră va trebui în continuare să acceseze bani de pe pieţele externe, considerând că finanţarea deficitului trebuie să se facă echilibrat, atât de pe piaţa internă, cât şi de pe pieţele internaţionale.

Potrivit lui Florin Georgescu, datoria publică ar putea urca la 40% din Produsul Intern Brut (PIB) până la finele lui 2010, nivel dublu faţă de cel înregistrat la sfârşitul anului 2009.

"Părerea mea personală este că la final măsurile de încadrare în deficitul bugetar, stabilit pentru acest an cu FMI şi Uniunea Europeană, vor fi realizate".

"Dacă vor fi respectate măsurile de austeritate, s-ar putea ca anul viitor să nu mai fie nevoie de un nou acord şi România să se poată finanţa independent de pe pieţe", a mai completat Georgescu.

Totodată, oficialul BNR a precizat că statul poate emite noi emisiuni de obligaţiuni pe piaţa externă şi pe cea internă.

"O modalitate de finanţare este emiterea de obligaţiuni pe piaţa externă şi pe cea internă. Se pot realiza în perioada următoare emisiuni de obligaţiuni", a adăugat Georgescu.

Datoria publică este abia la jumătate din nivelul stabilit prin criteriile de la Maastricht, de 60% din PIB, şi, în condiţiile ajustării deficitului bugetar, aceasta va fi menţinută în limite rezonabile şi în următorii ani.

Băncile comerciale au preferat să crediteze sectorul guvernamental

Prim viceguvernatorul Băncii Centrale a mai declarat, ieri, la Forumul Financiar de la Bucureşti, că băncile comerciale au preferat să crediteze mai mult sectorul guvernamental decât pe cel privat, deoarece proiectele prezentate de acesta din urmă nu au fost suficient credibile, apreciind că decizia acestora a fost una corectă. Domnul Georgescu a declarat: "Băncile au libertatea de a credita sau nu companiile, populaţia sau de a împrumuta guvernul. Acestea sunt mai prudente şi se uită cu mai multă atenţie la factorul lichiditate şi profitabilitate. Băncile comerciale au plasat banii acolo unde au obţinut o rată a profitului cu care se mulţumesc. Decizia acestora a fost una corectă".

Potrivit oficialului BNR, nu au existat situaţii în care sumele eliberate de Banca Centrală să iasă din ţară, iar acum, când rata inflaţiei este destul de scăzută, este nevoie de injecţie monetară bazată pe active sigure.

"Băncile au ajuns, în prezent, la un nivel de deţinere a titlurilor de stat în procentaj de 14 - 15%, nivel optim menţionat în toate manualele de specialitate. Băncile din România nu s-au confruntat cu active toxice, pentru că acestea au avut o piaţă destul de largă pentru a plasa produsele tradiţionale de care are nevoie publicul: credite de nevoi personale, pentru investiţii, capital de lucru. Repet, nu s-a ajuns cu plasamentele la un nivel toxic aşa cum s-a întâmplat în cazul economiilor mai dezvoltate", a conchis Florin Georgescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb