Marele tun imobiliar: Samsarii politici au pus ochii pe terenurile staţiunilor agricole

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 7 octombrie 2008

Marele tun imobiliar: Samsarii politici au pus ochii pe terenurile staţiunilor agricole

Executivul pregăteşte strămutarea staţiunilor de cercetare de la marginea oraşelor

Miza: 40.000 de hectare, cu o valoare de peste 4 miliarde de euro

Pe ultima sută a mandatului său, Guvernul Tăriceanu pregăteşte cel mai mare tun imobiliar prin transferul unor mari suprafeţe de teren, aflate la marginea oraşelor, din administrarea staţiunilor de cercetare agricolă la consiliile locale.

Miza acestui demers este degajarea unor suprafeţe (40.000 de hectare) pentru a putea fi vândute sau, în cel mai fericit caz, retrocedate, la pândă aşteaptând clientela politică a guvernării şi mafia retrocedărilor, după cum susţin cercetătorii agricoli.

Valoarea acestor terenuri este de peste 4 miliarde de euro, luptele cele mai dure urmând să se dea pe terenurile mult disputate de lângă Bucureşti ale staţiunii pomicole Băneasa.

Surse din cadrul Ministerului Agriculturii susţin că asupra Cabinetului Tăriceanu s-au făcut, în ultimul timp, presiuni din teritoriu pentru strămutarea staţiunilor de cercetare.

Adminsitraţiile locale se plâng de asemenea că sunt supuse la rândul lor unor presiuni mari, pentru alocarea unor suprafeţe pentru dezvoltarea unor investiţii zonale.

Comisioanele sunt oricum binevenite acum înainte de campania electorală. Cabinetul Tăriceanu vrea să mute staţiunile de cercetare, printr-o ordonanţă de urgenţă, dar nu are nici cea mai vagă idee unde le va aşeza.

Şi asta deoarece, potrivit cercetătorilor agricoli, ADS nu prea ar mai avea pământ de dat, un exemplu elocvent fiind chiar motivul pentru care ar urma să fie strămutate staţiunile.

Şi evident retrocedările ce au vizat terenurile cercetării, care au sabotat în permanenţă activitatea sectorului.

"Dacă ar face-o ne-ar muta peste terenurile date în concesiune, ceea ce va genera un scandal monstru", ne-au spus cercetătorii.

Ordonanţa ar urmă să schimbe legea cercetării agricole, modificată acum doar două săptămâni de Parlament.

Legea pe care intenţionează să o modifice Guvernul se află pe masa preşedintelui Traian Băsescu pentru promulgare!

Dan Iliescu, consilierul premierului Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, încă din septembrie, ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, o scrisoare prin care îi "reaminteşte" să pregătească "o notă referitoare la proiectul pentru reorganizarea institutelor de cercetare din jurul oraşelor".

Sursele noastre susţin că ministrul Cioloş nu este de acord cu planul premierului Tăriceanu.

Ministrul chiar declara recent, că prin adoptarea noii legi a cercetării agricole, acest domeniu va putea, în sfârşit, să obţină finanţare şi sprijin să se dezvolte la standardele europene.

"Sunt staţiuni care vor căpăta personalitate juridică, sunt staţiuni care se vor transforma în societăţi comerciale şi vor fi privatizate, dar nu ştim cât va mai rămâne întrucât sunt şi terenuri care în continuare participă la procesul de retrocedare", vorbea ministrul despre viitorul staţiunilor de cercetare.

De altfel, cercetătorii spun că din cele 40.000 de hectare ale staţiunilor, vor rămâne în scurt timp doar circa 25.000 de hectare.

Cu toate acestea, Dacian Cioloş a pasat problema secretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorge Albu, care nici el nu susţine ideea lui Tăriceanu.

Potrivit surselor noastre, acesta i-ar fi invitat la Minister pe reprezententanţii Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) " Gheorghe Ionescu-Şişeşti" (n.n. forul naţional de consacrare ştiinţifică în domeniu) cărora le-ar fi spus să găsească rapid justificări care ar putea să împiedice planul lui Tăriceanu.

Albu a trimis o notă la ASAS, acum două săptămâni, prin care le comunică decizia Guvernului de reorganizare a sectorului.

Ministerul Agriculturii a cerut Academiei să comunice "condiţiile în care se poate face strămutarea unor unităţi de cercetare-dezvoltare din jurul oraşelor, prin schimb de teren cu ADS, fondurile necesare pentru strămutare, actele normative ce ar trebui adoptate, evaluarea timpului necesar pentru realizarea acestui obiectiv, acţiuni ce trebuie întreprinse pentru a crea cadrul juridic, financiar şi tehnic şi lista cu unităţi de cercetare ce ar putea intra în această acţiune".

Contactat de noi, Gheoghe Albu nu a vrut să facă nicio declaraţie în acest sens.

La rândul lor, reprezentanţii ASAS ne-au declarat că au avut termen să prezinte această nota până la data de 3 octombrie, dar, la presiunile lor, termenul a fost amânat pentru data de 15 octombrie.

Gheorghe Sin, secretarul general al ASAS, ne-a declarat că toate speranţele Academiei se îndreaptă acum către preşedintele Traian Băsescu, ca acesta să promulgea legea cercetării agricolă, care deşi nu asigură unităţilor de cercetare titlul de proprietate asupra terenurilor, specifică totuşi că suprafeţele respective nu pot fi înstrăinate.

PSD ameninţă că dacă Guvernul va adopta o ordonaţă de urgenţă, aceasta va fi respinsă de Parlament.

Problema este că fiind o ordonanţă de urgenţă, ea îşi va produce efectele până la aprobarea sau respingerea ei de către Parlament.

Bogdan Niculescu Duvăz, purtătorul de cuvânt al Alianţei PSD-PC, avertiza recent că Guvernul pregăteşte un tun imobiliar de proporţii, prin transferul terenurilor cercetării din aproprierea oraşelor spre administraţiile locale, dar declaraţiile sale au fost etichetate drept populiste şi electorale.

Acum avem dovada că Guvernul pregăteşte un astfel de tun imobiliar.

La rândul său, Gheorghe Sin ne-a comentat intenţia Cabinetului Tăriceanu: "S-a discutat în cadrul unei şedinţe de Guvern din luna septembrie ca staţiunile de cercetare agricolă situate în aproprierea oraşelor să fie mutate. O livada nu poate fi mutată! Apoi avem problema celor care lucrează acolo. Nimeni nu este dispus să facă naveta, mai ales că ne confruntăm cu o gravă criză de personal. Mai avem doar 30% din numărul cercetătorilor din 1990. Unde să ne mute? Prin Bărăgan şi să facă strămutări de populaţie cum au făcut comuniştii? Noi ştim că Ministerul Agriculturii nu agrează această idee, dar presiunea la Cabinetului primului-ministru este foarte mare. Aşa ceva nu au făcut nici comuniştii, nici capitaliştii. Nu ne rămâne decât să sperăm că preşedintele Traian Băsescu va promulga legea cercetării agricole".

Deşi cercetarea ştiinţifică agricolă românească a fost atestată documentar cu peste 100 de ani în urmă, la centenariul ei, Guvernul pare mai degrabă că vrea să-i cânte prohodul decât s-o sprijine.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb