Ditamai hotărârea de guvern a fost aruncată la coş de către autorităţile noastre, care au ales să ocolească sistemul electronic când au făcut achiziţii publice de bunuri şi servicii.
Doar 2% din achiziţiile publice au trecut prin mecanismul electronic SEAP, în 2008, deşi o Hotărâre de Guvern prevede un prag minim de zece ori mai mare.
Conform actului normativ, începând cu anul 2008, autorităţie publice trebuiau să folosească SEAP pentru procedurile de atribuire şi pentru achiziţiile directe într-un procent minim de 20% din totalul achiziţiilor directe efectuate într-un an.
Norma a fost nesocotită însă de către autorităţle, centrale şi locale, şi de către instituţiile şi companiile de stat, ceea ce a redus considerabil transparenţa în procedura achiziţiilor publice, cu efecte directe asupra gestionării banilor publici.
O Notă a Ministerului Finanţelor Publice, intrată în posesia ziarului BURSA, arată că oficialii guvernamentali au sesizat abaterea de la normele legale, dar au ales să o rostogolească pentru acest an. Adică, Guvernul a cerut autorităţilor ca măcar în acest an să respecte pragul legal.
În loc de măsuri, recomandări!
Este adevărat că nici Hotărârea de Guvern nu stipulează sancţiuni pentru cei care nu respectă plafonul de 20%. Adică îi obligă, dar nu îi pedepseşte pe cei care o încalcă. Ceea ce nu garantează cu nimic că autorităţile nu vor ocoli, din nou, sistemul electronic de achiziţii publice şi în 2009.
Iar la anul, probabil că Guvernul îşi va reînnoi solicitarea către autorităţi să folosească mai des mecanismele electronice de achiziţii.
Asta cu toate că angajamentele internaţionale ne obligă să atingem rapid un nivel minim de 50% al achiziţiilor prin SEAP din totalul achiziţiilor, iar nu de doar 20%.