COMISIA DE ANCHETĂ PE IRIGAŢII DESPRE SITUAŢIA DE LA ANIF: Spor la muncă ba, sporuri financiare da!

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 29 iulie 2009

Spor la muncă ba, sporuri financiare da!

Deputaţii susţin că la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) se acordă sporuri aberante şi nejustificate în condiţiile în care situaţia financiară este foarte proastă

Liderii de sindicat susţin contrariul şi arată că salariaţii sunt nevoiţi să asigure, de la 1 iulie, chiar şi paza patrimoniului ANIF pentru că nicio firmă specializată nu o face momentan

Salariaţii Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) încasează 21 de sporuri salariale permanente şi nepermanente, printre care sporul de merit, sporul pentru condiţii penibile, pentru utilizarea unei limbi străine sau sporul pentru complexitatea muncii, au arătat, ieri, deputaţii liberali în cadrul lucrărilor Comisiei de anchetă pe sectorul îmbunătăţirilor funciare.

Potrivit lor, aceste sporuri sunt nejustificate şi ca număr, şi ca valoare, mai ales în condiţiile crizei economice şi în contextul în care mai multe categorii de bugetari au fost private de aceste forme de sprijin financiar.

"În unele situaţii, sporurile de care beneficiază salariaţii ANIF depăşesc salariul de bază", au susţinut membrii comisiei de anchetă, care au precizat că, foarte probabil, bugetul de salarii al Administraţiei va fi consumat până la toamnă.

Conform unei anexe a Contractului Colectiv de Muncă la ANIF pentru anul 2008-2009, intrată în posesia noastră, salariaţii Administraţiei beneficiază de numai puţin de 14 sporuri salariale permanente: spor pentru vechime, de fidelitate, de conducere şi coordonare, spor pentru utilizarea unei limbi străine şi pentru orele lucrate suplimentar.

De asemenea, salariaţii ANIF mai beneficiază de sporuri permanente de ecran, pentru condiţii penibile, de mobilitate, de confidenţialitate, spor pentru complexitatea muncii, pentru exercitarea unor funcţii suplimentare, de toxicitate, merit şi pentru transport de persoane.

Faţă de salariul de bază, sporurile permanente variază între 5% şi 30%.

În privinţa sporurilor nepermanente, conform Contractului Colectiv de Muncă, angajaţii ANIF au şapte sporuri: spor pentru timpul lucrat în cursul nopţii, spor pentru condiţii grele de muncă şi periculoase, spor pentru exercitarea unei funcţii suplimentare, spor pentru orele lucrate suplimentar, pentru repausul săptămânal neefectuat în weekend, spor pentru repausul săptămânal acordat cumulat sau suspendat, şi spor de mobilitate.

Bugetul ANIF, suplimentat

Sporul pentru repausul săptămâ­nal acordat cumulat sau suspendat se acordă salariaţilor în procent de 150% din salariul de bază, iar restul sporurilor nepermanente variază ca valoare între 25% şi 100% din salariul de bază.

Deputaţii Comisiei de anchetă consideră că aceste sporuri sunt anormale şi se suprapun, în condiţiile în care situaţia financiară a ANIF este extrem de dificilă.

În urma unor negocieri ce au avut loc săptămâna trecută la sediul Ministerului Agriculturii, Uniunea Salariaţilor din Îmbunătăţiri Funciare (USIF) a reuşit să obţină o suplimentare a bugetului Administraţiei cu o sumă totală de 150 de milioane de lei.

Bani sunt necesari pentru continuarea activităţii, spun sindicaliştii, o parte din fonduri fiind alocate şi pentru cheltuielile cu personalul.

Salariaţii: "Suntem nevoiţi să facem şi de pază!"

Liderul USIF, Vasilica Blebea, s-a arătat surprinsă de demersul deputaţilor şi a precizat că, în mod normal, la discuţie trebuiau să participe şi reprezentanţii salariaţilor.

Vasilica Blebea ne-a declarat: "USIF a fost surprinsă de subiectul discutat în comisia de anchetă, mai ales că noi avem drepturi destul de mici. Din sporuri, toate, dar absolut toate, se găsesc în Codul muncii şi în contractele de la nivel superior (agricultură şi naţional). Ţin să precizez că multe din aceste sporuri sunt doar pe hârtie, iar unele dintre ele nu s-au acordat niciodată. De asemenea, o mare parte din sporuri nu sunt acordate din cauza dificultăţilor financiare, cum ar fi cel pentru orele suplimentare. Prin înţelegere tacită am acceptat ca atâta vreme cât sunt probleme financiare să renunţăm la tichetele de masă şi la unele drepturi colective din contractul colectiv de muncă. Mai mult decât atât, de la 1 iulie, suntem nevoiţi să asigurăm şi paza patrimoniului, pentru că nu are cine s-o facă. Suntem surprinşi de ceea ce s-a întâmplat şi era normal să fi participat şi noi la discuţii pentru a lămuri această chestiune".

La dezbaterile de ieri au participat şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care au precizat că vor organiza o serie de controale la ANIF şi la SNIF în care vor lua în calcul şi aspectele semnalete de deputaţi.

Cele 21 de sporuri de la ANIF

1. Sporuri permanente

a) Spor pentru vechimea în muncă

b) Spor de fidelitate pentru activitatea de îmbunătăţiri funciare

c) Spor de conducere şi coordonare

d) Spor pentru utilizarea unei limbi străine

e) Spor pentru orele lucrate suplimentar peste programul normal de lucru

f) Spor ecran

g) Spor pentru condiţii penibile

h) Spor de mobilitate

i) Spor de confidenţialitate

j) Spor pentru complexitatea muncii

k) Spor pentru exercitarea unei funcţii suplimentare

l) Spor de toxicitate

m) Spor de merit

n) Spor pentru persoanele desemnate să conducă efectiv şi permanent activitatea de transport persoane şi marfă.

2. Sporuri nepermanente

a) Spor pentru timpul lucrat în cursul nopţii

b) Spor pentru condiţii grele de muncă şi periculoase

c) Spor pentru exercitarea unei funcţii suplimentare

d) Spor pentru orele lucrate suplimentar peste programul normal de lucru (pentru celelalte categorii de salariaţi excepţie cei de la punctul 1.e)

e) Spor pentru repausul săptămânal neefectuat în zilele de sâmbătă şi duminică

f) Spor pentru repausul săptămânal acordat cumulat sau suspendat

g) Spor de mobilitate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nesimtitilor.................. ......................?

    Nu neaparat doar pentru aceste aspecte ci pentru tot ce a fost posibil in Romania sub guvernarea alternanta a celor pentru care cea mai mare grija a fost aceea de asi umfla buzunarele - daca parlamentarii nu si-ar fi stabilit lefurile, sporurile, privilegile...... pe care le au, nimeni in Romania nu si-ar fi putut permite asa ceva. 

    Concluzia: fara teama de a gresi cred ca la noi putem spune: "Totul este putred in Romania"  

    Daca si onor mademoazele ministri tinere s-au pretat la gainariile (vorba vine) de care sunt acuzate, este greu de crezut ca cineva ar mai putea schimba situatia. Ceea ce mi se pare mai grav este ca acestea se intampla in perioada de criza. Altadata, in situatii extreme actionau tribunale extreme; acum ar merita pusi la gard toti.

    CAT DESPRE NESIMTIRE .... STIE CINEVA CE VREA SA INSEMNE ?? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb