• Prefectul Capitalei: "Ne mor muncitorii pe şantiere mai ceva ca soldaţii americani în Irak"
• Plângeri penale, dar vinovaţii în libertate
• Normele de protecţie a muncii - tratate cu nepăsare
• Prefectul Atănăsoaei cere înăsprirea legii
Opt muncitori în construcţii au murit pe şantierele bucureştene în ultima lună şi jumătate. Ultimul incident de acest tip a avut loc vineri la prânz, pe un şantier din sectorul 5. Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului BURSA: "Această statistică este îngrozitoare, având în vedere că am pierdut la fel de mulţi muncitori din construcţii ca soldaţii americani morţi în războiul din Irak, în ultima lună şi jumătate. Cel mai grav mi se pare că, deşi au murit nişte oameni din cauza neglijenţei şi a lipsei măsurilor de protecţie şi securitate la locul de muncă, nimeni nu înfundă, deocamdată, puşcăria".
Domnia sa ne-a precizat că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a făcut plângeri penale împotriva responsabililor dovediţi, dar Parchetul derulează greu anchetele şi procesele. Prefectul Capitalei a adăugat: "După incidentele de pe şantierele Băneasa şi Expoziţiei, am dispus formarea unor echipe mixte care să controleze toate şantierele active din Capitală. Rezultatele au fost uimitoare. Nici muncitorii şi nici antreprenorii nu au fost impresionaţi de faptul că au murit nişte oameni. Lipseau echipamente de protecţie sau muncitorii refuzau să le poarte. Nu erau luate nici măsurile minime de protecţie şi instructaj. Foarte puţine şantiere au fost găsite în regulă de către echipele noastre de control".
Deşi Prefectura a dat multe amenzi, cuantumul acestora nu-i impresionează pe constructori. Ei plătesc şi lucrează mai departe în aceleaşi condiţii periculoase, susţine Mihai Atănăsoaei. Antreprenorii nu se lasă impresionaţi nici de dispoziţiile de suspendare temporară a şantierelor, cu obligaţia de a intra în legalitate privind respectarea normelor de protecţie a muncii.
În consecinţă, Prefectura Capitalei va înainta Guvernului, în această săptămână, un proiect de lege elaborat de ISC, privind înăsprirea pedepselor. Mihai Atănăsoaei ne-a declarat: "Voi solicita adoptarea acestui proiect în regim de urgenţă având în vedere situaţia şantierelor din Bucureşti şi din ţară. Cerem înăsprirea pedepselor, majorarea semnificativă a amenzilor şi posibilitatea de a anula licenţa de funcţionare a firmei dacă este sancţionată repetat pentru nereguli în protecţia şi securitatea muncii".
Întrebat care crede că este cauza înmulţirii acestor accidente tragice de pe şantiere, prefectul Capitalei ne-a răspuns că a crescut îngrijorător munca la negru din cauza crizei. În plus, nici muncitorii necalificaţi nu doresc să respecte normele de protecţie. Mihai Atănăsoaei a subliniat: "Erau multe accidente şi în anii trecuţi, când piaţa construcţiilor a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Dar în acest an au fost mult mai mediatizate aceste accidente nefericite. În majoritatea cazurilor, antreprenorii generali sunt companii mari, serioase, care respectă legea. Subantreprenorii sunt firme mici, cu mulţi muncitori necalificaţi, care lucrează pentru un profit minuscul şi încearcă, de cele mai multe ori, să câştige ilicit. La subantreprenori am constatat cele mai multe nereguli de protecţie a muncii".
Corpul de Control al Prefectului Municipiului Bucureşti inspectează şantierele împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ISC şi reprezentanţi ai primăriilor de sector, Apa Nova şi ENEL. Până în prezent, au amendat 40 de şantiere. Cuantumul total al amenzilor este de 128.000 de lei. Şi în perioada următoare Prefectura va continua controalele inopinate pe şantiere