Soluţie testată la "Avioane Craiova": privatizare fără vânzare

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Companii #Aeronautică / 26 octombrie 2009

Soluţie testată la "Avioane Craiova": privatizare fără vânzare

Ministerul Economiei, dispus să accepte o alternativă la privatizarea companiei craiovene: asociere în participaţiune sau constituirea unei companii mixte cu un investitor strategic

Soluţia este pe placul italienilor de la Alenia, care nu vor să preia datoriile istorice ale companiei

Conducerea societăţii a primit deja mandat să analizeze alternativele pentru salvarea companiei de la insolvenţă

Compania aeronautică italiană "Alenia" încearcă să îşi facă intrarea la Avioane Craiova printr-o formulă nouă, astfel încât să nu preia şi datoriile societăţii româneşti.

Problema datoriilor de peste 8 milioane de euro a fost şi principalul motiv pentru care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis să întrerupă, recent, negocierile cu italienii, iar soarta companiei a trecut în sarcina Oficiului pentru Privatizare şi Participaţiile Statului (OPSPI) din Ministerul Economiei.

Fostul ministru Sebastian Vlădes-cu, consultantul companiei Alenia, admite că italienii sunt interesaţi în continuare de compania româneas-că, dar nu neapărat prin privatizare. Sebastia Vlădescu a explicat, pentru ziarul BURSA: "Alenia a trimis o scrisoare Ministerului Economiei în care îşi exprimă interesul pentru găsirea unei soluţii ca Avioane să îşi continue activitatea, dar nu neapărat prin privatizarea companiei. Alenia ar vrea o formulă prin care să nu i se pună în cârcă datoriile istorice ale companiei, să se poată discuta, de exemplu, de o asociere în participaţiune sau de o colaborare".

Variantele testate de italieni sunt deja analizate la Craiova, după ce Consiliul de administraţie şi conducerea executivă au fost mandatate, pe 18 septembrie, de către Adunarea Generală a Acţionarilor ca să caute soluţii alternative pentru atragerea de investiţii. Motivul soluţiei alternative este fundamentat în hotărâ-rea AGA pe faptul că societatea "este în stare de insolvenţă iminentă". Printre soluţiile propuse în AGA din septembrie se numără înfiinţarea unei societăţi cu capital mixt între Avioane şi un investitor strategic în domeniu, asocierea în participaţiune cu un investitor sau închirierea activelor şi mijloacelor fixe ale societăţii.

Ministerul Economiei a anunţat oficial, la sfârşitul săptămânii trecute, că vrea să relanseze activitatea "Avioane" Craiova, deschizând calea unor alternative la formula clasică de privatizare: "fie prin oferirea către potenţiali investitori a posibilităţii de a achiziţiona pachetul de acţiuni deţinut la societate, fie prin atragerea de investiţii în industria de aparate de zbor prin orice modalitate prevăzută de lege".

Conducerea Avioane caută şi alţi investitori

Între timp, "Avioane" a început să îşi caute singură un investitor strategic care să o ajute să supravieţuiască.

"Am trimis la mai multe companii aeronautice mari, care produc avioane de luptă, din Italia, Suedia, Eleveţia şi Argentina informări despre ce am vrea să facem la Avioane Craiova", a declarat, pentru ziarul BURSA, Radu Costaşuc, directorul general al companiei, adăugând: "Am primit câteva semnale, dar nu s-a concretizat nimic până acum. De la Alenia nu am primit nimic deocamdată" .

Directorul general al companiei spune că, în prezent, "Avioane" Craiova supravieţuieşte cu greu de pe urma unor contracte care nu-i acoperă însă nevoia de lichidităţi.

Starea financiară mai mult decât dificilă a companiei este confirmată şi de Victor Peţa, preşedintele Sindicatului Liber al "Avioane": "Compania traversează acum cea mai grea perioadă din istoria ei. În urmă cu o săptămână, au fost disponibilizaţi aproximativ 270 de angajaţi ai companiei şi nici cei care au rămas nu pot fi siguri de locul lor de muncă". Domnia sa ne-a mai spus că societatea nu a găsit încă un investitor strategic pe care este obligată să îl caute din cauza situaţiei dificile în care se află: "Suntem în contacte cu mai multe companii, dar, deocamdată, nu s-a închegat nimic. Nu este o strategie clară, aşteptăm şi noi să vedem ce va decide Ministerul Economiei", a încheiat domnul Peţa.

Statul român încearcă de mai bine de un şi jumătate să găsească un cumpărător pentru pachetul de 80,97% de acţiuni deţinute la "Avioane" Craiova. În afară de "Alenia", cehii de la "Aero Vodochody" au mai fost interesaţi să achiziţioneze compania, dar negocierile cu AVAS au fost întrerupte brusc în vara anului trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. frectie la piciorul de lemn

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb