Conferinţa "Case la preţ accesibil. Case eficiente energetic", organizată de Revista BURSA CONSTRUCŢIILOR în parteneriat cu Ziarul BURSA, a reunit, ieri, peste 100 de participanţi, specialişti şi oameni de afaceri din construcţii interesaţi să analizeze oportunitatea construirii unor cartiere de locuinţe de calitate, la preţuri accesibile populaţiei cu venituri mici şi medii, locuinţe pentru care cererea este solvabilă. Conferinţa a mobilizat specialiştii să găsească cele mai eficiente soluţii tehnice şi financiare pentru a reduce costul construcţiei de locuinţe fără a diminua calitatea lor.
Cu această ocazie, proprietarii de terenuri, firmele de construcţii, arhitecţii, agenţii imobiliare şi specialiştii în atragerea fondurilor europene au decis să constituie o asociaţie care să identifice posibilităţile de finanţare şi construire de locuinţe accesibile de calitate şi eficiente energetic.
Cu această ocazie, Cristian Stamatiade, director în cadrul Ministerului Dezvoltării, a anunţat că proiectul de Lege a locuinţei va fi supus dezbaterii publice în primul trimestru al anului viitor. Domnia sa a subliniat că va fi reglementat parteneriatul public privat pentru construcţia de locuinţe astfel încât primăriile să poată să atragă mai mulţi investitori.
La rândul său, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO, a declarat că pentru construcţia de locuinţe accesibile de calitate este nevoie atât de Legea parteneriatului public privat, cât şi de facilităţi pe care statul să le acorde investitorilor: "Fără acea-s-tă lege, acei investitori străini care au făcut profituri fabuloase la noi în ţară, vor cheltui aceşti bani în altă parte. Constructorii au ajuns la capătul puterii în acest an pentru că lipsesc investiţiile private iar statul nu a fost un investitor strategic în economie. Băncile au sistat finanţările şi aşa am ajuns să fim cu circa 20.000 de firme de construcţii în faliment sau insolvenţă şi cu 200 de constructori disponibilizaţi zilnic.
Este clar că mediul de afaceri trebuie să se mobilizeze să găsească alte căi pentru construcţia de locuinţe noi".
Şi Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor de Construcţii, a declarat, ieri, că, odată identificate mecanismele de finanţare pentru locuinţe accesibile, antreprenorii, arhitecţii şi producătorii de materiale au suficiente soluţii tehnice care să permită asigurarea calităţii şi a eficienţei energetice.
Soluţiile de finanţare alternative sistemului bancar sunt asocierile, societăţile civile, piaţa de capital - din păcate insuficient exploatată, dar şi parteneriatul public-privat prin implicarea autorităţilor centrale şi locale. Nu în ultimul rând, există şi programe speciale prin care, primăriile pot atrage fonduri europene pentru construcţia de locuinţe.
Proiectele pentru construcţia de case la preţuri accesibile pot mobiliza capitalul autohton şi economiile populaţiei. În acelaşi timp pot dezvolta industriile pe plan local şi pot ocupa forţa de muncă locală.
(Citiţi, de mâine, mai multe detalii pe www.bursa.ro şi www.constructiibursa.ro)