• Până în 2012, vor fi instalaţi 1300 MW eolieni, în valoare totală de aproape două miliarde de euro
Parcuri eoliene cu o putere totală instalată de peste 500 MW vor deveni funcţionale până la finele anului viitor, ne-a declarat Dana Duică, directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE). Valoarea totală a acestor investiţii este estimată la minim 750 milioane de euro, apreciază domnia sa. Anul 2010 va reprezenta un adevărat test pentru toate părţile implicate în proiectele de dezvoltare a parcurilor eoliene, respectiv operatori de distribuţie, operator de reţea, dispeceratul energetic naţional, OPCOM, ANRE (reglementatorul pieţei) şi, nu în ultimul rând, pentru investitori.
Potrivit doamnei Duică, AREE estimează că, până în 2012, vor fi instalaţi 1300 MW în parcuri eoliene. Investiţia totală pentru realizarea acestor proiecte este de aproape două miliarde de euro (costul unui MW eolian instalat fiind de aproximativ 1,5 milioane de euro). "În paralel cu aceste proiecte pe care le-am luat în calcul, vor începe investiţii şi pentru alte câmpuri eoliene, aşa încât investiţia totală până în 2012 va depăşi suma de 2,2 miliarde de euro", ne-a mai declarat Dana Duică. De altfel, domnia sa susţine că, în următoarea perioadă, noile capacităţi eoliene vor asigura o parte semnificativă din investiţiile străine realizate în România.
Principalii furnizori de instalaţii eoliene care vor intra în proiectele din ţara noastră sunt General Electric şi Vestas. Urmează, potrivit AREE, în acest clasament, companiile Nordex, Gamesa şi Enercon. Toate proiectele se bazează pe instalaţii eoline noi. În acest mod, achiziţia de echipamente second-hand, care a fost practică la primele câmpuri eoliene din România, devine amintire, apreciază conducerea AREE.
< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=companii_afaceri&articol=70519&key=MjAwOS0xMi0wOCAxIDAxMGVhMWQxYjg5MzI4NjA1ZmY3YmJlNDU4MGZiMzc2.html< link2 >Băncile vor debloca sume importante de bani pentru centrale eoliene< link3 >