• Afacerea a fost evaluată, la finele lui 2008, la 140 milioane de euro
• Activele imobiliare sunt estimate la aproximativ un miliard de euro
Criza şi reducerea comenzilor pentru mentenanţă şi reparaţii în sistemul de distribuţie a electricităţii au agravat situaţia financiară, şi aşa precară, a companiei "Electrica Serv", al cărei acţionar majoritar este "Electrica" SA. Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei sindicale "Univers", ne-a declarat: "În acest context, privatizarea este singura soluţie pentru salvarea şi dezvoltarea companiei. Avem semnat un protocol cu < Electrica > SA pentru intensificarea consultărilor pe tema privatizării. A fost finalizat şi un studiu privind alternativele de restructurare şi privatizare, iar Ministerul Economiei trebuie să aprobe, în curând, modalitatea de vânzare a < Electrica Serv >".
Domnia sa ne-a precizat că sindicatele consideră că cea mai bună variantă este transformarea sucursalelor în filiale cu personalitate juridică, în cele cinci zone în care distribuţia de energie a fost privatizată. Restul de trei sucursale, din zonele în care distribuţia a rămas în proprietatea statului, trebuie internalizate în societăţile "Electrica Transilvania Nord", "Electrica Transilvania Sud" şi "Electrica Muntenia Nord", pentru eficientizarea costurilor. Preşedintele Federaţiei "Univers" susţine că internalizarea va reduce costurile companiilor cu circa 24%.
Adolf Mureşan a subliniat: "Cea mai dificilă operaţiune pentru pregătirea privatizării este rezolvarea datoriilor acumulate de < Electrica Serv >. Guvernul trebuie să adopte o hotărâre fie pentru ştergerea acestor datorii, aşa cum a procedat în cazul < Termoelectrica > de exemplu, fie pentru transformarea lor în acţiuni, fie poate decide să plătească aceste datorii cu bani din privatizările societăţilor < Electrica >".
Domnia sa afirmă că, la finele anului 2008, "Electrica Serv" a fost evaluată, ca afacere, la suma de 140 milioane de euro. În prezent, după aplicarea noilor norme contabile, afacerea ar valora circa 200 milioane de euro. Dar activele imobiliare deţinute de companie în marile oraşe în care are baze de producţie şi terenuri situate în zone bine plasate ar valora 2-3 miliarde de euro, potrivit sindicaliştilor din energie.
Adolf Mureşan a subliniat: "Nimeni nu a comandat o astfel de evaluare a activelor. Suma este estimată la valoarea actuală de piaţă a imobilelor şi terenurilor, care sunt atractive pentru orice companie".
Domnia sa susţine că actualul context economic dificil nu împiedică o privatizare de succes a "Electrica Serv". Internalizarea serviciilor de mentenanţă şi reparaţii va duce distribuitorilor privaţi economii importante la bugetele de investiţii, oameni calificaţi, dar şi active care pot fi valorificate pe bani grei la momentul oportun.