Una dintre practicile frecvente ale agenţiilor imobiliare mici este postarea de anunţuri false pe internet în vederea atragerii atenţiei şi a strângerii de contacte ale celor interesaţi. De cele mai multe ori, când apar anunţuri de vânzare sau închiriere cu preţuri sub limita cunoscută a zonei, acestea sunt false, se arată într-un comunicat al agenţiei Coldwell Banker Bd. Timişoara.
"Vând apartament cu două camere în Drumul Taberei, cu toate facilităţile, preţ 50.000 de euro", sună unul dintre aceste anunţuri. Contactat, agentul spune că oferta nu mai este valabilă, dar poate oferi altceva la fel de avantajos. Chiar dacă nu reuşeşte să vândă ceva, măcar îmbogăţeşte în mod incorect baza de date a firmei sale.
"Practica aceasta este extrem de periculoasă. Şi aşa imaginea consultantului imobiliar nu e cea mai bună şi, dacă aceşti oameni apelează la astfel de tertipuri, nu fac decât să decredibilizeze şi mai mult acestă profesiune. E păcat că unii încearcă în continuare să înşele publicul", susţine Cătălin Apetri, managing partner al agenţiei Coldwell Banker Bd. Timişoara.
• Anunţuri mincinoase şi la închirieri
"Aceşti aşa zişi agenţi mizează pe faptul că principalul criteriu de cumpărare este preţul, dar odată contactaţi oferă în schimb un apartament net inferior celui din anunţ, dar ceva mai scump. Iar situaţia se repetă în toate zonele Bucureştiului şi e valabilă şi pentru închirieri. Cauţi o garsonieră mobilată şi dotată cu tot ce este necesar din Drumul Taberei pentru care se cer, chipurile, 180 de euro şi de fapt ţi se vâră sub nas, una de 220 de euro, murdară şi fără dotări, dar eşti avertizat că oferta e excelentă şi că oricum vine toamna şi chiriile vor creşte", arată Cătălin Apetri.
Consultanţii Coldwell Banker avertizează că aceste practici nu fac decât să dea peste cap piaţa, care şi aşa suferă din cauza crizei, iar recăpătarea încrederii publicului este unul dintre elementele esenţiale pentru reuşita afacerilor brokerilor imobiliari.
"Nişte aiureli, care nu ţin cont de faptul că publicul nu mai are starea de spirit din anii 2005-2007 şi că este mult mai educat. Astfel de minciuni nu prind, iar anii de criză au învăţat oamenii să analizeze bine ofertele înainte de a alege şi să se informeze foarte bine în cazul în care vor să cumpere sau să închirieze o proprietate", conchide Cătălin Apetri.