Referitor la acuzaţiile formulate de primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, şi postul de televiziune Realitatea TV, la emisiunea "Ora de foc", difuzată miercuri, 2 iunie 2010, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului face următoarele precizări:
• Hotelul Oltenia - privatizat în timpul ministrului Dan Matei Agathon
Hotelul Oltenia a fost privatizat în anul 2002, prin vânzarea acţiunilor deţinute de Ministerul Turismului la S.C. Oltenia Estival 2002 S.A în urma unei licitaţii publice cu strigare.
• Oamenii Elenei Udrea au încheiat doar ultimul din cele patru contracte de închiriere, cel mai avantajos pentru stat
Din anul 2007 până în prezent, Hotelul Oltenia a fost închiriat către S.C. Neptun Olimp S.A. prin patru contracte succesive, încheiate la începutul anului pentru perioada sezonului estival din anul respectiv. Primele trei contracte de închiriere, inclusiv cel din 2009, au fost încheiate de fostul Consiliu de Administraţie al S.C. Neptun Olimp S.A., consiliu ai cărui membri au fost numiţi în perioada în care Elena Udrea nu era ministrul turismului. Răspunderea administrării societăţii nu aparţine ministrului, ci aparţine exclusiv membrilor Consiliului de Administraţie al S.C. Neptun Olimp S.A.
Singurul contract încheiat de actualul consiliu de administraţie este cel pentru sezonul estival din 2010, contract care are cele mai avantajoase clauze pentru statul român în raport cu contractele din anii precedenţi. De exemplu, chiria este la jumătate faţă de anii 2007-2008, iar clauza privind plata unui procent din profit a fost eliminată.
Prin contractele din 2009 şi 2010, locatarul S.C. Neptun Olimp S.A. nu îşi asumă şi nu execută obligaţii de investiţii, ci îşi asumă şi execută reparaţii curente (zugrăveli, întreţineri instalaţii sanitare etc) strict necesare bunei desfăşurări a activităţii hoteliere.
• Profitul din 2008 - datorat exclusiv vânzărilor de active
Este adevărat că în anul 2008 S.C. Neptun Olimp a avut profit. Acest profit nu s-a datorat însă activităţilor curente de exploatare a activelor aflate în proprietatea societăţii, ci exclusiv banilor încasaţi de societate din vânzarea de hoteluri, terenuri şi acţiuni.
Concret, în anul 2008 au fost încasaţi din vânzări de active şi participaţii 6 milioane de Ron, în timp ce în anul 2009 nu s-a încasat nici un leu din vânzări, veniturile din exploatare şi cheltuielile societăţii fiind identice în anii 2008 şi 2009.
• MDRT opreşte pierderile statului prin privatizarea iniţiată în 2009 a S.C. Neptun Olimp S.A
În anul 2009 s-a constatat că societatea nu are capacitatea de a obţine profit din exploatarea activelor proprii. Daca activitatea de exploatare a Hotelului Oltenia a fost una generatoare de profit în anul 2009, administrarea celorlalte active a produs pierderi consistente. Pentru acest motiv, la nivelul Ministerului Turismului s-a decis iesirea ministerului din această societate, fie prin vânzarea activelor, fie a acţiunilor statului. În acest sens, până acum s-au purtat discuţii cu SIF Transilvania şi au fost evaluate activele societăţii.
Până la sfîrşitul sezonului estival, MDRT va stabili, în urma consultărilor cu SIF Transilvania, programul de privatizare al S.C. Neptun Olimp S.A.
S.C. Neptun Olimp S.A., înfiinţată în 1990, are doi acţionari principali, MDRT cu 52% din acţiuni, şi SIF Transilvania, cu 47% din acţiuni. Capitalul social al societăţii este de 7.331.529,6 Ron, iar activele societăţii constau în: un hotel la Galaţi, un complex de 5 vile la Olimp, o terasă, un sediu administrativ, 16 terenuri în suprafaţă totală de 53.447 mp. S.C. Neptun Olimp S.A mai deţine pachete minoritare de acţiuni la alte patru societăţi comerciale, toate pe pierdere, unde acţionarii majoritari nu sunt interesaţi de achiziţonarea acţiunilor statului la preţul propus de minister.