Federaţia Agrostar a prezentat, joi, 3 iunie, la Bruxelles, în cadrul Reuniunii Grupului de Lucru Lărgit, trei propuneri pentru viitoare Politica Agricolă Comună, care ţin cont de faptul că în România din totalul fermierilor înscrişi în Registrul Fermelor 93% sunt fermieri mici şi mijlocii ce deţin 32% din suprafaţa ţării, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Poziţia României în privinţa noii Politici Agricole Comune trebuie să înceapă de la situaţia de fapt, aceea potrivit căreia ponderea populaţiei ocupate în agricultură în România este cea mai mare din UE, dar este în scădere încă din perioada de pre-aderare (de la 36% în 2005 la 30% în 2007). În altă ordine de idei, România are o populaţie agricolă de aproape cinci ori mai mare decât media UE şi dublă faţă de următoarea clasată, în ce priveşte suprafaţa medie a unei exploataţii, suntem în cealaltă extremă, alături de ţări mici şi cu alt specific agricol (Cipru, Malta)", a declarat preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan.
Prima propunere vizează concentrarea PAC pe următoarele direcţii: garantarea securităţii şi stabilităţii alimentare odată cu consolidarea rolului economic al agricultorilor, acordarea de posibilităţi agricultorilor de a atrage de pe piaţă un venit echitabil şi permisiunea de a continua furnizarea unui larg evantai de servicii economice, sociale şi rurale.
Cea de-a doua propunere, care priveşte arhitectura PAC şi propuneri specifice, susţine menţinerea celor doi piloni (Pilonul I-Plăţi Directe şi Măsuri de Piaţă şi Pilonul II-Dezvoltarea Rurală) şi introducerea plăţilor pe suprafaţă din AXA 2.
Cea de-a treia propunere se referă la politicile structurale menite să modifice cadrul de organizare şi funcţionare a pieţei comune.