MINISTRUL COMUNICAŢIILOR: "Poşta Română" ar putea deveni, parţial, bancă

A.G.
Ziarul BURSA #Companii / 11 iunie 2010

"Poşta Română" deţine, în prezent, o reţea de peste 7.100 de subunităţi poştale la nivel naţional, distribuind săptămânal peste 8,5 milioane de trimiteri poştale. Acţionarul majoritar al companiei este MCSI, ce deţine 74,9% dintre acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 25%.

"Poşta Română" deţine, în prezent, o reţea de peste 7.100 de subunităţi poştale la nivel naţional, distribuind săptămânal peste 8,5 milioane de trimiteri poştale. Acţionarul majoritar al companiei este MCSI, ce deţine 74,9% dintre acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 25%.

"Poşta Română" ar putea deveni bancă, într-o proporţie importantă, preluând, astfel, modelul italian care pune un accent important pe servicii financiare, a declarat, ieri, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, după semnarea cu Guvernul Italiei a unui Memorandum de înţelegere pe domeniul IT&C. Domnia sa a declarat, citat de Agerpres: "Poşta Italiană funcţionează ca şi bancă. Au 35% din activitatea Poştei pe servicii financiare. Eu, în momentul acesta, vreau, prin memorandumul pe care îl avem cu Italia, să iau specialiştii din Poşta Italiană, în aşa fel încât Poşta Română să devină jumătate bancă, să se poată face orice fel de plăţi, orice fel de depuneri. Vom prelua toată tehnologia lor pentru a face plăţile prin card, prin tot sis-temul Poştei. În afară de partea de plăţi pe care o facem la ora actuală pentru orice fel de facturi, vreau să încerc să vedem dacă putem să introducem, inclusiv pe Ghişeul Unic, să se poată face plata cu instrumente bancare".

Ministrul Sandu a adăugat că România ar putea adopta sistemul de poştă hibridă pe care îl practică Italia în prezent, o îmbinare între producţia de scrisori şi tot ce înseam-nă partea de imprimare şi cea de dis-tribuţie.

Ministrul Comunicaţiilor a mai declarat că "Poşta Română" va avea patru centre de sortare şi nu două cum se stabilise anterior. Investiţia pentru locaţiile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bacău se va ridica la 60 milioane de euro.

Gabriel Sandu a subliniat: "Pe analiza pe care am făcut-o în Minis-ter, am ajuns la concluzia că decât să facem două centre foarte mari, care ne costau 50 milioane de euro, în banii ăştia putem să facem patru. Cele mai bune locaţii pentru noile centre ar fi la Timişoara şi Bacău. Numai că trecem la 80% tehnologie şi 20% căsuţe". Întrebat dacă finanţarea acestor centre va fi oferită de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), şeful MCSI a recunoscut faptul că decizia din anul 2008 de externalizare a unor servicii oferite de "Poşta Română" a condus la anularea acelui împrumut: "Din cauza faptului că, în 2008, < Poşta Română > a externalizat 3.600 de miliarde de lei vechi, BERD-ul a anulat acel împrumut pe care îl avea. La ora actuală, pe discuţiile pe care le-am avut cu Guvernul italian, acesta este dispus ca, pe o perioadă de 10-15 ani, să finanţeze centrele de sortare. Italienii vor să investească în România pe domeniul co-municaţiilor şi societăţii informaţionale".

Gabriel Sandu a adăugat că, odată cu semnarea unui Memorandum de înţelegere cu autorităţile italiene din domeniul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, ajutorul financiar pe care România l-ar putea primi ajunge la câteva sute de milioane de euro.

Pe partea centrelor de sortare evaluarea este de circa 50 milioane de euro, partea de digitalizare este între 40 şi 100 milioane de euro, în funcţie de acoperirea totală, iar partea de broadband ar necesita cam un miliard de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb