BERD: Perspectivele economice pentru ţara noastră sunt sumbre

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 februarie 2009

Perspectivele economice ale României sunt mai proaste decât am crezut până nu demult, a declarat preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, pentru radioul public.

În acest context, el a reamintit că instituţia a redus de la 3% la 1% prognoza de creştere economică a ţării noastre pe 2009. "În România ne concentrăm pe sprijinirea băncilor şi în acest sens am lansat, la începutul acestei săptămâni primele obligaţiuni în lei", a mai spus preşedintele BERD. Acesta a precizat că decizia de a emite obligaţiuni va avea impact imediat şi este o modalitate potrivită de a răspunde la criză. Obligaţiunile au o valoare de 115 milioane de lei, o perioadă de maturitate de 10 ani şi urmează să fie listate la bursele din Bucureşti şi Londra.

Thomas Mirow a avertizat că măsurile de sprijin financiar acordate băncilor occidentale trebuie să aibă în vedere şi filialele acelor bănci din statele emergente. "Ar fi iresponsabil din punct de vedere politic şi moral dacă ţările din Europa Centrală şi de Est, care s-au integrat recent în economia mondială, s-ar simţi date la o parte imediat ce apare o criză. În multe filiale din regiune există lichidităţi, dar din cauza noilor standarde de risc băncile nu mai oferă aceleaşi pachete de sprijin financiar", a precizat oficialul BERD.

La sfârşitul lunii ianuarie, BERD a revizuit în scădere creştere economică pentru 2009 în zona sa de activitate (fostele ţări comuniste din Europa de Est şi URSS), în cazul României prognozând o creştere reală a Produsului Intern Brut (PIB) de un procent în 2009, în condiţiile în care, în precedentele prognoze date publicităţii în luna noiembrie 2008, instituţia estima că în 2009 România va înregistra o creştere economică de trei procente.

Este vorba de cel mai slab ritm de creştere economică prognozat în acest an pentru o ţară din Europa de Sud- Est, în condiţiile în care pentru Serbia şi Bulgaria BERD mizează pe o creştere de două procente, iar creşterea medie prognozată pentru întreaga regiune a Europei de Sud-Est este de 1,5 procente.

Pentru 2008, BERD estimează că România a înregistrat un avans al PIB de 8%, cel mai mare ritm de creştere înregistrat anul trecut de o ţară din Europa Centrală, Europa de Sud-Est şi statele baltice.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere estimările de creştere pentru toate cele 30 de ţări în care are investiţii, mizând în 2009 pe o creştere de doar 0,1 procente, faţă de o creştere de 2,5 procente cât estima în luna noiembrie anul trecut. În plus, Banca a revizuit în scădere şi estimările pentru 2008, apreciind că regiunea sa de activitate a înregistrat anul trecut o creştere de 4,8 procente, comparativ cu prognoza anterioară care vorbea de o creştere de 6,5 procente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb