Negocierile cu FMI: Cifrele Bugetului nu mai sunt valide!

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 martie 2009

Europarlamentarul Daniel Dăianu: "Era inevitabilă revizuirea ţintei de deficit bugetar".

Europarlamentarul Daniel Dăianu: "Era inevitabilă revizuirea ţintei de deficit bugetar".

FMI, în vizită la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, ieri, la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) despre viitorul acord de împrumut al ţării noastre.

Şeful statului a mulţumit delegaţiei FMI pentru "diagnosticul corect" pus economiei naţionale şi pentru "abordarea profesionistă" privind situaţia internă.

"Am presimţirea bună că această centură de siguranţă va ajuta România să traverseze această criză, ceea ce este excelent", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a apreciat că abordarea FMI a fost "mai relaxată" în cerinţa adresată Guvernului să întreprindă reforme.

În replică, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a afirmat că reprezentanţilor Fondului nu li se întâmplă prea des să li se spună că "ar fi relaxaţi".

Oficialul FMI a apreciat că va lua aprecierea preşedintelui ca pe un compliment.

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni au mai participat şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, şi Adriana Marinescu, director relaţii internaţionale în BNR. (C.D.)

În urma negocierilor, vom avea o contracţie economică de 4% în 2009, faţă de 2,5% cât prognozase Guvernul

Liviu Voinea, GEA: "Deficitul bugetar ar putea ajunge la 7% din PIB în 2009"

Încasările bugetare vor fi cu 20 miliarde lei mai mici faţă de estimări

Negocierile dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au avut ca rezultat modificarea semnificativă a principalilor indicatori ai economiei noastre, pe motiv că aceasta va fi traumatizată grav de situaţia internaţională. Această situaţie a determinat Fondul să concluzioneze că vom avea un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2009, pe baza unei contracţii economice de 4% în condiţiile în care Guvernul prognozase o creştere economică de 2,5% în acest an, şi un deficit bugetar de 2% din PIB.

"Deficitul din acest an are în vedere evoluţia încasărilor bugetare probabile pe fondul unei aşteptate recesiuni şi nu o creştere economică, ceea ce va determina o reducere a veniturilor bugetare faţă de cea programată de Guvern", ne-a declarat europarlamentarul Daniel Dăianu. Domnia sa a adăugat că era inevitabilă revizuirea ţintei de deficit bugetar din acest an stabilită la 2% din PIB". Motivul, ne-a explicat europarlamentarul, este că acest nivel era foarte strâns şi nu ar fi oferit ocazia de manevră în cadrul bugetului.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), ne-a spus că în urma acestor negocieri autorităţile noastre au concedat că veniturile la buget vor fi mai mici decât cele prognozate. "Oricum, veniturile bugetare vor fi cu mult mai mici şi decât cele prognozate în urma negocierilor, deficitul putând ajunge la 7% din PIB", mai consideră analistul. Pentru a se reechilibra situaţia bugetară în noul context economic va fi nevoie de o rectificare bugetară mai apreciază Liviu Voinea, amintind că bugetul Ministerului Muncii va trebui suplimentat în condiţiile în care evaluează că numărul şomerilor va depăşi cu mult estimările iniţiale de 525.000 de şomeri.

Ţara noastră a agreat cu Fondul Monetar Internaţional o ţintă de deficit bugetar de 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2009, în cadrul unui pachet de împrumut în valoare de 20 miliarde euro, potrivit unor surse citate de NewsIn. Prognozele FMI au fost asumate şi de Comisia Europeană, se pare, ceea ce va determina Guvernul să refacă bugetul pentru acest an.

În aceaste condiţii, primele calcule indică încasări la buget mai mici cu 20 miliarde lei faţă de nivelul din bugetul actual, de la 193 miliarde de lei (echivalent cu 33,5% din PIB), la 173 miliarde de lei.

Guvernul a luat în calcul, în bugetul actual, cheltuielile bugetare în valoare de 205,57 miliarde lei sau 35,5% din PIB, în condiţiile unei creşteri economice de 2,5% în acest an.

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM) se vor întâlni astăzi, în cadrul unei conferinţe. Delegaţia Fondului Monetar Internaţional este prezentă la Bucureşti în perioada 11-25 martie pentru a discuta despre un pachet de finanţare pentru ţara noastră. Potrivit ultimelor informaţii, suma luată în calcul pentru împrumutul extern este de 20 miliarde euro, din care 13 miliarde euro ar urma să vină de la FMI şi 5 miliarde euro de la Comisia Europeană, la care se adaugă 2 miliarde euro de la BM, BEI sau BERD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb