COTIDIANUL BURSA ŞI ANEIR AU ORGANIZAT CONFERINŢA "MANAGEMENTUL RISCULUI. FINANŢĂRI EUROPENE" Condiţiile obţinerii de bani europeni: consultarea băncii, cofinanţare, seriozitate

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 mai 2009

Condiţiile obţinerii de bani europeni: consultarea băncii, cofinanţare, seriozitate

Un sfert din cererile de finanţare europeană îşi ratea­ză şansele pentru că, înainte să depună aplicaţiile nu s-au consultat cu o bancă, a afirmat Ramona Ivan, director în departamentul de Instituţii Financiare al BCR, în cadrul conferinţei "Managementul ris­cului. Fonduri europene", organizată de ziarul "BURSA" şi ANEIR.

"Dacă aplicantul nu vine la bancă de la început, pentru a verifica sustenabilitatea şi viabilitatea proiectului, există mari şanse ca acesta să nu fie aprobat de noi, deoarece apar foarte multe probleme pe care clientul nu le poate anticipa", susţine domnia sa.

Un alt element important în succesul privind obţinerea finanţării de la Uniunea Europeană, în opinia domniei sale, îl constituie desemnarea unei persoane avizate din cadrul firmei care să fie responsabil de proiect, deoarece modalitatea de abordare a acestor fonduri este foarte diferită de propria contabilitate a firmei.

"Trebuie ştiut că discuţia despre proiect cu aplicantul la astfel de fonduri este gratis, de aceea încurajăm aplicanţii să discute foarte serios cu specialiştii din bănci în consultanţa de acest fel", a mai precizat Ramona Ivan.

Aplicarea pentru cofinanţarea unui proiect european de către o bancă trebuie să fie în limita necesarului, şi mai puţin în limita maximă admisă de bancă, pentru a avea o probabilitate mai ridicată de acceptare, a mai recomandat doamna Ivan.

În contextul crizei economice, EximBank a flexibilizat condiţiile de creditare, garantare şi asigurare pe care le oferă, corelativ cu noile evoluţii de pe piaţa creditului şi din economia reală, a declarat Corina Vulpeş, director al departamentului de Relaţii Financiare Interne şi Internaţionale din cadrul EximBank. Banca acordă produse de garanţii suverane emise în numele şi contul statului român, finanţări cu dobândă subvenţionată, precum şi finanţări pentru domenii prioritare, pentru pre-finanţarea grantului, co-finanţarea cheltuielilor eligibile ale proiectului sau finanţarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

De asemenea, EximBank mai oferă produse de natura "ajutoarelor de minimis" care asigură reducerea substanţială a cheltuielilor cu dobânzile la creditele în lei. Aceste ajutoare au o dobândă subvenţionată cu cinci puncte procentuale, acestea putând ajunge până la 1,5 milioane de euro, echivalent în lei, a mai precizat reprezentantul EximBank. Important este ca firma să îşi realizeze o strategie pe termen lung, în care "ajutorul de minimis" să fie un instrument, nu un scop al aplicantului, a mai explicat doamna Vulpeş.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), a precizat că trebuie înţeles faptul că băncile cu capital de stat sunt mai lente în ceea ce priveşte durata de răspuns la apelurile clienţilor, din două motive: primul este că există multă birocraţie, iar cel de-al doilea îl constituie numărul de dosare care trebuie evaluate, care a crescut exponenţial în ultimul timp.

CEC Bank, bancă axată pe creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii, oferă finanţare în condiţiile în care investiţia îşi demonstrează viabilitatea şi seriozitatea, ne-a declarat Mirela Iovu, vicepreşedinte CEC Bank. De pildă, solicitantul trebuie să nu-şi evalueze exagerat rentabilitatea - nivelul de peste 9% al rentabilităţii provoacă suspiciuni, în aceste vremuri de reflux economic.

Un ajutor foarte important în această perioadă pentru firmele ale căror garanţii nu sunt suficiente pentru a accesa un credit îl constituie fondurile de garantare: Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, respectiv cel de Garantarea Creditului Rural.

Acestea pot oferi până la 80% şi respectiv 100% garanţie pentru creditul unui client, iar documentele de care este nevoie sunt aceleaşi cu cele cerute de bancă, au explicat reprezentanţii acestor fonduri, prezenţi la conferinţă. Un aspect important îl constituie rapiditatea cu care se obţine scrisoarea de garanţie, ne-au mai explicat reprezentanţii celor două fonduri, aceasta putând dura între 24 de ore sau 5-7 zile, în funcţie de valoarea necesară de garantat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Care este probabilitatea ca un start-up sa poata accesa fonduri europene,cofinantare ( la masura 121 )atat timp cat nu

    exista o alta firma complementara care sa sustina cheltielile ,dar exista valori imobiliare cu care se poate garanta 

    te duci la o banca , fiind agricultor nu ai profit , fiindca balanta este inchisa decembrie , ultima luna , mai , cheltuieli motorina , insamantat floare porumb , suventie europeana , ioc , iti cere ipoteca , asigurare culturi , pentru secete m depinde de guvern daca vrea sa declare zona calamitata , totul o vorba fara sfarsit , sa dea macar suventia europeana si daca poate sa ajute sa refaca sistemul de irigatii care este la fier vechi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb