Apariţia unor noi crize financiare globale este inevitabilă, deoarece natura umană are tendinţa de a reveni la "excese speculative" în perioade de prosperitate susţinută, a apreciat fostul preşedinte al Rezervei Federale americane, Alan Greenspan, într-un interviu acordat ieri postului de televiziune BBC.
"Crizele financiare sunt diferite, dar toate au o sursă fundamentală", a declarat Alan Greenspan, la un an de la colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers. "Există o capacitate a fiinţelor umane care nu poate fi controlată, ca atunci când se bucură de perioade lungi de prosperitate să presupună că această situaţie va continua", a apreciat Greenspan. Această credinţă că pieţele vor continua să crească i-a împins pe oameni "la excese speculative cu consecinţe care au marcat istoria lumii încă de la începutul secolului 18 şi 19", a subliniat Greenspan.
Precizând că, dacă actuala criză a fost declanşată de problema ipotecilor sub-prime din SUA, Greenspan a apreciat că orice alt factor ar fi putut juca rolul de catalizator. Dacă nu ar fi existat problema acestor active toxice, provocate de eşecul de a rambursa creditele acordate celor care nu îndeplineau condiţiile necesare pentru a primi un credit, "mai devreme sau mai târziu ar fi apărut altceva", a spus Greenspan. "Este natura umană, şi dacă cineva nu descoperă o modalitate de a schimba natura umană, vom avea noi crize şi niciuna nu va semăna cu criza actuală, deoarece două crize nu au nimic în comun, exceptând natura umană", a adăugat fostul preşedinte al Fed.
După 18 ani, Greenspan a renunţat la funcţia de preşedinte al Fed în 2006, în condiţiile în care SUA au înregistrat cea mai lungă perioadă neîntreruptă de creştere economică din istoria modernă, începând din 1991 şi până în 2001. Însă, recent, performanţele lui Greenspan au început să fie criticate, o parte din analiştii economici apreciind că în timpul în care Greenspan a deţinut funcţia de preşedinte al Fed au fost create condiţiile care au condus mai târziu la criza pieţei imobiliare americane şi la bula creditului, care a contribuit ulterior la criza financiară mondială.