• Patronatele susţin că statul nu şi-a mai achitat datoriile din martie
• Ţinta de deficit bugetar de 7,3%, depăşită
• UGIR 1903 ar putea bloca bugetul pe 2010 la Curtea Constituţională
Datoriile statului la mediul privat au ajuns la 8 miliarde de lei, circa 2 miliarde de euro, a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe, preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci.
Din cele 8 miliarde de lei datorate de către stat mediului privat, conform sursei citate, 2,5 miliarde sunt nerambursări de TVA, iar diferenţa de 5,5 miliarde de lei, din neplata serviciilor prestate şi a subvenţiilor.
Iar veştile proaste pentru mediul privat nu se opresc aici.
Ieri, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat că ţinta de deficit bugetar de 7,3% va fi depăşită din cauză că nu ar fi fost aplicate la timp legile care vizau reducerea cheltuielilor.
Mai mult decât atât, pentru corectarea dezechilibrelor "la ministerul Finanţelor se fac calcule pentru o potenţială reducere a cheltuielilor", a afirmat Şeitan.
În aceste condiţii, oamenii de afaceri sunt revoltaţi că foarte probabil nu îşi vor primi, anul acesta, datoriile de la stat, în condiţiile în care bugetul a sărăcit, chiar şi fără plata obligaţiilor restante.
Patronatele susţin că statul nu a mai făcut plăţi din luna martie, iar o creştere a deficitului bugetar, în condiţiile în care nu pare a fi vorba de plata datoriilor, nu se justifică decât prin proasta guvernare.
Ioan Cezar Corâci a declarat: "Statul ne ruinează. De la data de 1 martie 2009, statul nu a mai făcut niciun fel de plată a datoriilor către mediul privat".
Preşedintele UGIR 1903 a precizat că, în cadrul discuţiilor purtate, marţi, de reprezentanţii mediul de afaceri cu cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), reprezentanţii Fondului le-ar fi spus că statul ar dori o "rostogolire" a datoriilor pentru 2010, lucru inacceptabil pentru patronate.
"Acest lucru ar avea un efect catastrofal pentru mediul privat", spune Corâci, care susţine că cifra exorbitantă datorată mediului privat se datorează, în mod special, bugetelor locale.
De altfel, unul din angajamentele asumate de către stat în relaţia cu FMI este tocmai ca statul să nu aibă datorii la mediul privat. Patronatele spun că neplata datoriilor a creat un blocaj în mediul privat, ce a generat creşterea numărului de şomeri.
Preşedintele UGIR 1903 a declarat: "Un număr de şomeri de circa 450.000 este generat de criza economică. Ce este peste la noi în ţară, un număr de circa 250.000, este cauzat de proasta guvernare şi din cauză că statul nu şi-a plătit datoriile. Estimez că până la finele anului curent, numărul de şomeri va mai creşte cu 100.000".
La rândul său, Mihai Păsculescu, director general executiv UGIR 1903, a apreciat că, în aceste condiţii, numărul firmelor care urmează să dea faliment va fi de circa 40.000-50.000.
Mihai Păsculescu a declarat: "Până în martie-aprilie 2010, vor da faliment încă 40.000-50.000 de societăţi. Atunci vom ajunge, în opinia mea, în punctul culminant al crizei.
Reprezentanţii UGIR 1903 au mai precizat că au propus ca soluţie pentru achitarea datoriilor, efectuarea de plăţi directe.
"Dacă statul nu îşi achită datoriile este limpede că nici firmele nu pot să plătească la rândul lor către stat", a comentat Corâci situaţia firmelor care au conturile blocate de către Fisc.
Nu în ultimul rând, oamenii de afaceri sunt extrem de nemulţumiţi de proiecţia de buget pe 2010.
Reprezentanţii UGIR 1903 consideră că "în datele cadru ale proiecţiei bugetare pe anul 2010 există abordări contradictorii care pun sub semnul întrebării construcţia schiţei de buget".
Corâci a apreciat că aceasta "nu reflectă măsuri hotărâte de reducere a cheltuielilor publice şi de stimulare a investiţiilor şi a mediului economic", ceea ce va conduce "la agravarea crizei economice şi sociale, la depăşirea chiar şi a deficitului de peste 8,5% şi la creşterea alarmantă a şomajului".
"Suntem campionii căderii economice din UE", a declarat Corâci, arătând că până şi încasările din taxe şi impozite au scăzut: "Încăsările din cota unică s-au redus cu 16%, iar cele din TVA cu 20%".
Corâci a subliniat că dacă bugetul nu va fi discutat şi cu partenerii sociali, UGIR 1903 ia în calcul şi sesizarea Curţii Constituţionale a României, pentru blocarea acestuia.
"Dacă nu vom fi consultaţi pe tema bugetului pe 2010, noi vom sesiza Curtea Constituţională şi vom bloca acest buget, pentru că ne este încălcat dreptul constituţional la dialog social", a încheiat preşedintele UGIR 1903.