SEMNE PROASTE ANU` ARE: Agricultura, fără ajutoare de stat în primăvară

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 februarie 2010

Agricultura, fără ajutoare de stat în primăvară

Este oficial: campania agricolă de primăvară nu primeşte bani de la stat

Agricultura va beneficia, anul acesta, de ajutoare de stat de trei ori mai mici ca în 2009

Primele ajutoare vor putea să fie acordate doar începând cu lunile aprilie-mai

Fermierii nu vor primi, anul acesta, ajutoare de stat pentru lucrările din campania agricolă de primăvară care ar trebui să înceapă la finele lunii februarie, dacă vremea o va permite.

Primele ajutoare de stat în agricultură ar putea să fie acordate, cel mai devreme, începând cu aprilie sau mai, deci după lucrările de sezon, iar fondurile disponibile sunt insuficiente, de trei ori mai mici ca în 2009.

Ministerul Agriculturii dispune, pentru ajutoare de stat, de doar 300 de milioane lei, în condiţiile în care, anul trecut, agricultura a primit peste un miliard de lei de la bugetul de stat, conform datelor ministerului, puse la dispoziţia redacţiei.

De vină pentru această situaţie sunt mai mulţi factori: în primul rând prevederile UE în domeniu care interzic acordarea ajutoarelor de stat neconforme cu Politica Agricolă Comună (PAC) (n.r. ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2010), lipsa banilor, dar şi faptul că Ministerul Agriculturii nu a găsit, încă, soluţiile să armonizeze sau să înlocuiască vechile forme de sprijin din sector, cu ajutoare de stat conforme cu PAC.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat, ieri, că ministerul lucrează la mai multe ajutoare de stat conforme cu PAC, însă, a subliniat că acestea nu pot fi acordate acum din cauza procedurilor de notificare a Comisiei Europene care durează între două şi patru luni.

Mihail Dumitru a exemplificat că două ajutoare sunt în domeniul zootehnic (pentru bunăstarea animalelor), iar un altul pentru legumicultori (ajutorul de minimis) şi a adăugat că aceastea urmează să fie notificate Comisiei Europene.

Ministrul a mai subliniat că beneficiarii acestor ajutoa-re de stat vor fi doar fermierii plătitori de taxe şi impozite, înregistraţi fie ca persoană fizică autoritază, sau ca persoană juridică.

Lipsesc însă ajutoarele de stat din sectorul vegetal, sector unde campania agricolă de primăvară bate la uşă, iar fermierii sunt extrem de nemulţumiţi de situaţia creată.

Practic, agricultorii nu vor mai primi sprijinul financiar la achiziţia de motorină, subvenţia pentru apa la irigat, şi nu vor mai dispune nici de Legea creditului agricol sau de cea privind asigurările culturilor agricole.

"În sectorul vegetal, situaţia va fi extrem de dificilă pentru agricultori, în condiţiile în care campania agricolă de primăvară stă să înceapă, iar noi nu vom primi ajutoare de stat", ne-a spus Nicolae Sitaru, preşedintele interimar al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

În aceste condiiţile mulţi agricultori nu vor avea posibilitatea să înceapă lucrările de sezon, ne-a spus Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), care estimează că, la toamnă, 30%-35% din fermieri vor da faliment, din lipsa banilor.

Astfel, culturile din toamna lui 2009 (grâu, orz, orzoaică etc) vor fi mai afectate şi producţiile vor fi mai mici din lipsa de ierbicide şi a feritilizatorilor, suprafaţa însămânţată cu porumb şi floarea soarelui în primăvară va fi, de asemenea, mai mică ca în alţi ani, iar arăturile se vor efectua cu dificultate din cauza preţului la motorină, spun fermierii.

Ziarul BURSA a avertizat în premieră, încă de acum patru luni, asupra pericolului real care planează asupra ajutoarelor de stat pentru agricultură.

Ministerul Agriculturii mizează însă pe fondurile europene pentru plăţile la hectar, care vor fi mai mari ca anul trecut şi pe un control îmbunătăţit al banului public . Totodată, ministerul vrea să introducă un sistem de evaluare al impactului pe care îl au subvenţiile acordate fermierilor şi să modifice legislaţia existentă privind renta viageră (ca să o adapteze la normele europene).

Mihail Dumitru a explicat: "În 2010 avem la dispoziţie 730 de milioane de euro pentru plăţile la hectar, cu circa 100 de milioane de euro mai mult faţă de 2009, la care contribuţia de la bugetul de stat este de 503 milioane euro. Avem ca obiectiv să primim cererile pentru plată în perioada 1 martie - 17 mai şi ne propunem să îmbunătăţim controalele şi să reducem rata erorilor la completarea cererilor de finanţare".

Ministrul şi-a mai exprimat speranţa că şi restanţele la plăţi, în valoare de circa 900 de milioane lei, vor fi achitate până la finele lunii februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb