Impotenţa naţională

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 mai 2010

"Cu faţa la producţie" - o idee fără circulaţie, în timp de criză.

"Cu faţa la producţie" - o idee fără circulaţie, în timp de criză.

Sindicatele au acceptat filosofia Guvernului, că ori tăiem la cheltuieli, ori creştem la taxe şi impozite, venind, ieri, cu propunerea impozitării diferenţiate a salariilor, îngheţarea pensiilor şi sistarea privatizărilor până trece criza.

Practic, propunerea sindicală reprezintă o variantă a celei guvernamentale, în logica unei negocieri : "Hai să ne facem că am încercat să obţinem ceva pentru oameni şi că ne-am bătut pentru ei".

Patronatele n-au revoluţionat nici ele dezbaterea naţională asupra modului de finanţare a administraţiei, deşi preşedintele UGIR-1903 Cezar Corâci, a susţinut că împrumutul de la populaţie ar reprezenta o a treia cale, între măsura reducerii salariilor şi pensiilor şi cea a majorării impozitelor şi taxelor ori a înmulţirii lor.

Desigur, ideea împrumutului de la populaţie este validă, dar numai ca artificiu de moment, prelungind agonia, în speranţa schimbării viitoare a conjuncturii economice mondiale.

Şi dacă se prelungeşte criza mondială?!

Grecia şi Spania înspăimântă Europa -, acum se pune problema păstrării unui echilibru al continentului, nicidecum a redresării.

Dacă se prelungeşte criza, atunci ne-am regăsi, într-un viitor nu prea îndelungat, în situaţia de acum, când veniturile bugetare nu pot finanţa funcţionarea administraţiei ţării.

Ba, chiar, va fi ceva mai grav - Guvernul ori se va împrumuta, din nou, mai tare, de la populaţie, ori va proceda la un moratoriu, anunţând că nu poate să ramburseze împrumutul luat de la populaţie.

Bugetul nu se alimentează doar cu taxe şi impozite.

Da, TVA şi impozitul pe profit sunt două surse bugetare importante, dar nu sunt singurele.

Mai e ceva , dar nu-mi vine s-o spun, pentru că o sa râdeţi de mine.

Dividendele statului.

După ce-am scris "dividendele statului", am stat două minute, uitându-mă în gol.

V-am văzut cum vă daţi coate - "tâmpitul, auzi la el, dividendele statului!".

Mi s-a făcut ruşine.

Scriu mai departe, cu inima cât un purice.

Statul deţine un număr mare de companii naţionale şi regii autonome (fără să mai pomenesc că statul deţine poziţii majoritare ori pachete de control în numeroase societăţi comerciale).

În majoritatea lor, sunt afaceri de monopol - de la sare, până la electricitate, trecând prin transportul public şi îmbunătăţirile funciare.

Ei bine, este de neconceput ca o afacere de monopol acoperind teritoriul naţional să fie neprofitabilă.

Aş vrea să nu mai continui - sunt mult prea naiv...

OK.

Şi ce dacă?! - am s-o fac lată!

N-am auzit sindicatele că ar fi dis-puse să participe la un program de rentabilizare a monopolurilor statului.

N-am auzit patronatele că ar fi dispuse să facă afaceri furnizând business-planuri şi management pentru monopolurile statului.

N-am auzit Guvernul să se angajeze că îşi va rentabiliza monopolurile.

Ce simplu i-ar fi Guvernului să stabilească criterii de performanţă financiară pentru monopolurile sale!

Le-ar cere şefilor companiilor naţionale şi regiilor (plătiţi cu salarii de zeci de mii de euro) să se prezinte, la Guvern, cu măsurile pe care le vor adopta ca să atingă ţintele şi i-ar controla lunar dacă le-au aplicat şi dacă au rezultatele cerute, iar dacă nu le-au îndeplinit, atunci ar avea dreptul legalmente să-i elibereze din funcţii. În anumite cazuri, ar impune management privat sub garanţii de bună exersare, cu eventuală reasigurare obligatorie - nici un risc, afaceri minunate pentru toată lumea.

Ca şi când ar fi o fatalitate, toată lumea acceptă că banii sunt prea puţini.

Fără nici un pic de demnitate, părţile se aruncă pe firimituri - tăiem salarii şi pensii, ba nu, îngheţaţi pensiile şi creşteţi cota TVA de la 19%, la 20%... Probabil că, în realitate, pentru moment, presaţi de termenul scurt de doar şase săptămâni pe care ni l-a impus FMI, ar trebui să adoptăm un mix de măsuri cu rezultate imediate - să reducem din cheltuieli şi să îngroşăm birurile.

Probabil că niciodată, în astfel de situaţii, nu pot fi evitate nedreptăţile şi chiar dacă măsurile ar fi adoptate cu discernamânt (ceea ce nu este vorba, în cazul nostru), satisfacţia generală nu poate fi instaurată.

Dar, nimeni, nici o clipă, nu vorbeşte despre durata sacrificiului la care este silită naţiunea, acum.

Şi nu vorbeşte despre durată, pentru că nu o cunoaşte.

Şi nu o cunoaşte, pentru că n-a făcut nimeni un business-plan general - se numeşte "strategie" - şi nici business-planuri sectoriale şi măsuri pentru fiecare monopol - se numesc "tactici".

În timp ce vom tăia cu 15% o pensie de şase milioane, datoriile regiilor şi companiilor naţionale vor creşte în continuare, plătind, în continuare salarii de zeci de mii de euro şefilor lor, plătind un electrician de trei ori mai mult decât primeşte unul din sectorul privat, pentru muncă de cinci ori mai puţină şi de zece ori mai proastă.

Nimeni nu vorbeşte despre muncă. Toată lumea vorbeşte despre bani. Da.

P.S.:

De fapt, nu sunt chiar atât de naiv. Ştiu de ce niciunul dintre partidele politice nu ar accepta să pună la muncă regiile şi companiile naţionale: funcţiile de la conducerea companiilor naţionale şi regiilor fac parte din pachetul de răsplăţi acordate de partidele venite la putere, după câştigarea alegerilor. Acordarea acestor sinecuri pentru fidelii partidului reprezintă aşa-numitele procese de "pesederizare", "pedelizare", "penelizare" şi chiar "udemerizare" (pentru Partidul Conservator nu s-a găsit, încă, un nume). Sinecurile sunt extrem de ispititoare: deşi există criterii de performanţă, neîndeplinirea lor nu atrage nici o neplăcere. Indiferent de ceea ce faci ca şef al unei astfel de unităţi, salariul este mare şi merge mai departe. Avantajele nu se opresc aici, şeful îşi poate angaja întreg neamul, în companie. Asta este una dintre principalele cauze pentru care unităţile statului nu fac profit.

Evident, nici partidul la putere şi nici opoziţia nu vor să atace problema.

Cum plăteşti salarii exorbitante la ai tăi, în vremuri de restrişte?

Simplu ! Iei bani de la pensionari.

O idee de la cititorii noştri

Putem economisi banii publici implementând o lege simplă: firmele care au contracte în derulare cu statul şi au un profit net mai mare de 5% din cifra de afaceri, să plătească un impozit pe profit de 95% pe suma care depăşeşte plafonul de 5%. Ideea e simplă: poţi alege să faci afaceri în mediul privat cu câştig potenţial mare, dar incert; sau faci afaceri cu statul, cu câştig mic dar sigur. Bineînţeles, procentul de 5% nu este bătut în cuie; poate fi de 7%, poate fi de 10%. Să nu uităm că anual, autorităţile cheltuie 10% din PIB (12 miliarde euro) cu achiziţia de bunuri şi servicii.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Tot o masura de aceeasi valoare ar fi "legalizarea contrabandei"! Contrabanda uriasa vazuta si nevazuta sa aduca venituri la bugetul de stat! Venituri uriase! In Piatra Neamt, ca si in alte orase din Moldova, o parte din piata principala este destinata cu precadere negotului produselor alimentare si nealimentare de contrabanda! Contrabanda este organizata si gestionata de politie! Din cind in cind, de ochii lumii, jandarmeria sau garda financiaracu vamesii trag cite o raita si culeg citeva sacose cu tigari pe care, apoi, le returneaza celor "pagubiti" sau altor ciraci de ai lor. Daca un vinzator de toneta cu un IQ nu mai mare decit IQ-ul unui parlamentar romin, isi permite sa cumpere trei masini de lux cinci apartamente si o casa de vacanta, e de presupus ca un politist, cu acelasi nivel intelectual sau mai mic, are cistiguri uriase! Si e vorba de contrabanda vazuta. Dar daca vorbim de droguri, arme?

    dn.MAKE.sunt total de acord cu ce prop.DAR NU E ULTIMA SOLUTIE.nimeni nu e profet in toate.PS d-v.e perfect si logic.eu INSIST ! dupa ce a FURAT 20 ani acum marinarul e profetul?s-a vazut la conf.de presa cit e de:ciinos,.prost,.rau,,smenar. atotstiutor,smecher[cu banii altora vrea sa plateasca hotiile lui].sa nu spuneti ca de capul lui se comporta asa.sunt specialisti in spate cre lucreaza.pentrudl.emil.am pe strada mea 2 cazuri:unul aduce pe banda masini de tot felul din bulgaria,le vinde f.repede.in 2 ani si-a construit casa cu etaj.nu are alt serviciu.al doilea[dupa mai multi ani de italia,are masini cu care fura de pe cimp ORICE[vaci,cai,oi,cartofi.varz a,etc]taie animale in curte si baga carnea la negru prin hale.CREDETI CA SUNT SINGURII DIN TARA?AU MULTI BANI .OARE II AJUTA CINEVA COLAB>CU EI ?mai sunt si alte metode de a prod.bani negri.eu va aprob.deschiderea ptr.aceasta lupta.

    Putin profesionalism in exprimare ar da putina culoare acestui articol "tampitule" ? este un articol de antena ! Totusi, putina mandrie si caracter este ziarul bursa !

    Si in acest articol Make da dovada de profesionalismul sau cunoscut( cat despre masajul lui ds ,, cine nu a primit cei 7 ani de acasa nu-i are !)

    Nici macar comunistii si Ceausescu nu au dat dovada de atata dispret fata de populatie ca actuala clasa politica, indiferent de partid ( a se vedea votul la legea ANI) 

    Propunerea este buna dar ea nu se poate realiza ( motivele au fost prezentate in PS) 

    Alte doua propuneri foarte bune :cresterea veniturilor bugetare prin reducerea evaziunii fiscale si reducerea cheltuielilor bugetare nejustificate( contracte de achizitii publice acordate clientelei politice, pentru obiecte si servicii care nu sunt strict necsare si la preturi foarte mari) nu se pot realiza din aceleasi motive (ii afecteaza pe cei aflati la putere ).

    Solutia gasita de guvern si presedinte:reducerea pensiilor, a salariilor bugetarilor, a alocatiilor pentru copii, a unor facilitati acordate pensionarilor, studentilor si elevilor.etc.), masuri care ii afecteaza cel mai putin pe cei aflati la putere si pe clientii lor. 

    1. buna aia cu impozitarea celor care traiesc numai din contracte publice, inclusiv cei din energie si drumuri, mai ales.

    tu cum te exprim ,boule ?ai vorbit[in scris]de clasa 1[totusi,putina mandrie si caracter......?este ziarul bursa ! PE TINE TE CHEAMA BASESCU ?ps. duminica la emisiunea lui CARITAS TIRTULICI dn.sima c.a povestit ce i s-a intimplat in elvetia,la berna,unde esta ambasador al romaniei unul din 79.!!!!!!!! nu a auzit de unul pe care il cheama BODA ? asa ca profesionisti. bafta.

    1. Mai Mario , tu esti cea mai buna explicatie pentru starea prezenta a Romaniei ! La un discurs civilizat si la argumente logice tu raspunzi cu invective si bolboroseli ! Singura ta scuza ar fi ca esti un simplu postac si ca executi si tu niste ordine ca sa maninci o piine ! Adica sa maninci c...t pentru ca ajungi si la piine !

    Inca o data Make loveste la tinta ! , i-as da 10 dar numai daca ar avea curajul sa mearga pana la capat; il si ajut ptr. aceasta la cateva din ideile expuse dar neterminate: ROMGAZUL si TRANSGAZUL (doar ca exemplu ) sunt regii nationale la care se poate demonstra _interesul public,nu ?, cam ce s-a angajat dupa fiecare "victorie in alegeri" prin aducerea clientelei politice si a neamurilor, dar, atentie: niciunul dintre noii inscaunati nu i-a dat la o parte pe cei a predecesorului, ptr. simplul fapt ca era de unde sa se plateasca si in plus veneau noile alegeri si nu se stia daca mai ramane sau nu; dar dupa fiecare schimbare au fost miscati sefii sefii pe functii de responsabilitati si raspunderi mai mici si acolitii, la fel, toti cu salariile si sporurile neschimbate. Buna dar incompleta precizarea cu salariul de trei ori mai mare al electricianului de la stat; il ia de trei ori mai amre ptr. ca sta ( este "la stat, nu?) si sta pentru ceea ce am zis mai inainte; s-au tot adunat, in timp, cu fiecare noua schimbare de sefi. Asa ca aici trebuie umblat, iar Make si ziarul Bursa o pot face transmitand mesaje catre cei care pot/trebuie sa intervina; altfel articolele lui Make vor avea acelasi efect ca ale lui Codita, adica zgandareala simpla. 

    Daca s-ar face o verificare pertinenta in aceste regii: cati angajati in ultimii....? ani, pe ce functii /daca se justificau? ), cu ce salarii, sporuri; ce lucrari s-au dat/ cui si la ce preturi s-au adjudecat, etc., etc.,..... am ramane cruciti; extinzand la nivel national avem dimensiunea dezastrului, cauzele crizei si haosului la care s-a ajuns. 

    In aceasta situatie nu pot sa fiu decat deacord cu cei care spun ca guvernantii nu trebuie sa fie atat de grijulii cu salariile, pensiile, veniturile nesimtite ale unora, atata timp cat nu vad (sau se fac ca nu vad) cheltuielile NESIMTITE (da cu majuscula !) in zonele pe care ei le pastoresc. 

    Cum sa incaseze statul venituri (dividende ) mari cand grija celor din fruntea regiilor statului este cat pot fura ei statul nu cat sa aduca venit statului. 

    Maestre Make , mai ai o provocare, da-te barbat ! si atunci fi sigur, cuvantul tau va conta.

    Te ajut si cu dilema Partidului Conservator; simplu: PC- Rizare, deoarece in multe directii gandesc ma rau decat comunistii. 

    1. De vreo 45 de ani nu mai am nevoie sa ma dau barbat,dar multumesc pentru opinie.Avem in plan sa ne ocupam de ceea ce ne sugerati (dar nu-i usor).

      In alta ordine de idei,o rugaminte pentru toti cititorii: accept mai usor sa ma injurati pe mine,decit sa o faceti intre voi.Vad opinii cu care nu stiu cum sa procedez - sa le tai,pot,dar nu ne sta in fire; sa le las,diminueaza din nivelul de civilizatie al comunicarii. Va rog,indiferent ca opiniile sint pertinente,pastrati nivelul - este cu mult mai important decit ideea,oricit de geniala ar fi ea.Tin la principiul "prietenii mei nu trebuie sa dea examene de inteligenta". 

      Make astazi imi voi exprima opinia in locul lui A.L. care nu va mai apare un timp.Incepand cu 2205ac. Referitor la opinia dvs privin impozitarea cu 95 la suta a impopzitului pe profit a firmelor care fac afaceri cu statul mi se pare cam inoperanta. Exista o increngatura de interese infernala intre cei care fac afaceri cu statul si guvernanti. Indiferent de culoarea politica Mai intra si baronii locali in joc. Acestia din urma au si ei trepadusii lor politici locali sub forma de consilieri. Platiti de stat.Acesti trepadusi asigura numarul de voturi necesar marilor partide in cazul alegerilor de orice fel.Si atunci cum sa-i obligi pe cateii din jurul macelariei -ete o figura de stil -sa renunte la ciolan?este aproape imposibil! O solutie ar fi renuntarea la plata indemnizatiei de sedinta a tuturor categoriilor de consilieri. Comunali, orasanesti si municipali! O sa vrea dl Nastase Adrian ,artizanul din umbra al ajutorului social nemeritat la indicatia discreta a gastii infernale dpdv politic numita GUVR? Prezenta in viata politica prin SNSPA, puternica si in mass-media? Ma indoiesc. Degeaba torul SNSPA, ca GUVR nu mai este activa. Efectele activitatii GUVR se vad si astazi. Singura solutie este declansarea ALEGERILOR GENERALE ANTICIPATE ! VOTUL SA FIE PE LISTE DE PARTID. Autorul opiniei spera ca vor apare in acest an alte partide. Cu oameni ceva mai onesti. Care stiind cine a provocar situatia existenta de 20 de ani Romaniei vor lua masurile necesare Desi dl S. Lazaroiu nu da nici -o sansa declansarii acestori alegeri anticipate noi ii reamintim zicala-horribile dictu!-udmrista- nici-o data sa nu spuneti niciodata dle consilier prezidential! Toate propunerile postate de ceilalti participanti sunt stocate,ca de obicei ,pe cei 500 GB ai unui hard disc . Pentru analiza ulterioara.

      ...Degeaba afirma dl V.Secares ,rectorul SNSPA....

      Bun: nu te da - la o parte; atunci spor la treaba. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb