Salariile şi pensiile vor fi reduse la nivelul de productivitate al economiei, a avertizat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a spus că această corecţie poate fi făcută transparent, prin raţionalizarea cheltuielilor bugetare sau majorarea impozitelor, sau în mod netransparent, prin inflaţie.
"S-a spus tot timpul că avem bani în bugetul de pensii, dar ei nu mai sunt. BNR a avertizat permanent că toate creşterile salariale au fost dincolo de productivitate şi că, odată, mai devreme sau mai târziu, corecţia va apărea", a declarat Isărescu, în cadrul unui seminar organizat de banca centrală. Domnia sa a explicat că majorarea impozitelor va duce la reducerea veniturilor şi la inflaţie.
"Corecţia se poate face şi netrans-parent, periculos, nedrept, numai prin inflaţie, în diversele ei forme. Inflaţia este de fapt un impozit, o taxă neprevăzută, care apare într-o economie şi o societate. Trebuie să evităm acest lucru", este de părere Isărescu. Acesta a adăugat că singura soluţie pentru realizarea plăţilor bugetare este crearea de locuri de muncă.
"Singura soluţie pentru a se face plăţi bugetare într-o limită rezonabilă este să facem corecţiile într-o manieră transparentă, cu măsuri şi să creăm locuri de muncă. Numai locurile de muncă plătesc taxele şi contribuţiile", consideră Isărescu, adăugînd: "Dacă impozităm bugetarii şi pensionarii nu facem decât să redis-tribuim aceste venituri. Ştim asta, dar ne facem că nu ştim. Sursa este aceasta, locurile de muncă". De asemenea, guvernatorul BNR a adăugat că numărul persoanelor care contribuie la buget este mult mai mic faţă de cei care primesc bani.
"Contribuabilii sunt mai puţin de trei milioane. Cei care beneficiază de pensii, ajutoare de şomaj, sunt şase milioane. Este o ecuaţie care, din punct de vedere matematic, nu are soluţie", a menţionat Isărescu.
Autorităţile s-au angajat în negocierile cu FMI să reducă cheltuielile publice, pentru a se încadra într-un deficit de 6,8%, astfel încât salariile din sectorul bugetar ar urma să scadă cu 25%, iar pensiile cu 15%.
Oficialul BNR a reamintit despre dificultăţile pe care banca centrală le-a întâmpinat în reducerea inflaţiei de la 7% la 4%. Banca Naţională a României şi-a revizuit în creştere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la 3,7%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 3,5%.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că datoria publică va creşte până la finele anului viitor la aproximativ 40% din PIB şi ar fi putut depăşit în 2011, 50% din PIB, fără măsurile suplimentare convenite cu FMI. În prezent, datoria publică este de circa 30%.
El a explicat că pe deficitul de 6,8% din PIB convenit cu FMI, statul trebuie să împrumute bani noi, fără rostogolirea obligaţiilor curente angajate, de 7,5-8 miliarde euro, ceea ce va urca datoria publică la 36-37% din PIB anul acesta şi la 40% anul viitor.
În condiţiile unui deficit prognozat de 9,1% din PIB, fără măsurile suplimentare, suma de finanţat ar fi urcat la 10,5-11 miliarde euro, iar în 2011, după o ajustare a deficitului de la 9 la 7%, cu încă 8-9 miliarde euro.
• Isărescu: Unii spun să lăsăm deficite mari, cu propunerile lor intrăm în criză
Unele persoane spun că România ar trebui să aibă deficite mari pentru a ieşi din recesiune, dar propunerile lor ar putea duce la intrarea statului în criză, la agravarea situaţiei şi la riscul să nu mai existe fluxuri pentru finanţarea deficitelor, consideră guvernatorul BNR.
"Riscăm pur şi simplu să nu mai găsim fluxurile financiare care să ne finanţeze deficitele. Pur şi simplu pieţele nu mai au încredere şi îţi opresc finanţarea, şi atunci trebuie să te corectezi dramatic", a spus Isărescu. Oficialul BNR a adăugat că alte persoane mai spun că soluţia ieşirii din criză este inflaţia, că "puţină inflaţie face bine, nu este dureroasă, e ca un anestezic".
"În primul rând, cei care vin cu asta, să ne spună care e nivelul la care nu e dureroasă. În al doilea rând, este printre cele mai înalte din Europa. Cea mai mare dramă a unei societăţi este considerată inflaţia. Este o boală foarte periculoasă, (...) care creează distorsiuni, inclusiv în evoluţia economiei", a explicat Isărescu.
• Isărescu: Este posibil ca Finanţele să aibă probleme în a găsi banii pentru finanţarea deficitului
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că este posibil ca Ministerul Finanţelor să aibă probleme în a găsi bani pentru finanţarea deficitului bugetar, chiar dacă pare că există bani pe piaţă. "Este posibil ca Ministerul Finanţelor să aibă probleme în a găsi bani. Sunt şi nu sunt bani în piaţă. Chiar dacă în general sunt bani, nu sunt bani pentru a finanţa deficitul bugetar", a spus Isărescu.
El a explicat că singura soluţie pentru a face plăţi bugetare într-o limită rezonabilă este să se implementeze un mix de măsuri şi să se creeze locuri de muncă.
Guvernatorul a mai spus ca media de deţineri de titluri de stat în portofoliile băncilor a ajuns la 18%, foarte aproape de media europeană de 20%. Cheltuielile bugetare sunt acoperite doar 20 de zile dintr-o lună şi, dacă nu se iau măsuri suplimentare, deficitul ar ajunge la aproape 10% din PIB, a menţionat Isărescu.
1. mărfurile romanești nu se vând! sunt prea scu
(mesaj trimis de vanghelica în data de 19.05.2010, 10:26)
"Răspunsul e simplu: pentru ca in economia reala, o firma nu poate sa cheltuiască mai mulți bani decât vinde! Iar mărfurile romanești nu se vând! Sunt prea scumpe pentru piața mondiala"....citat din articolul dlui Giugea....
Intrebarea e, de ce "privatii" care tin economia pe spatele lor sunt atat de ineficienti...or fi cumva incompetenti?...
1.1. Variate... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de S.I. în data de 19.05.2010, 12:12)
Dl Isarescu,la fel ca si dl Vasilescu, consilierul saiu, ne pun in permanenta placa ...este necesara corelarea cheltuielilor cu productivitatea...La care intreprinderi nu precizeaza! Ce omite dl Isarescu sa spuna consta in aceea ca statul, gratie siuinor masuri permisive a BNR a CONCESIONAT, aceasta este expresia corecta, colectarea unor venituri de la cetateni ,din sfera srviciilor unor banci straine! Ma refer la colectarea contributiilor la asigurarile de viata si a contributiilor la pilonul II de pensii de catre entitati bancare straine! Citam la intamplare- Allianz-Tiriac, Alpha Bank, Reifeissen Bank, BCR Erste Bank,etc. Numai cine n-a avut interesul s-o faca n-a inceput afaceri in domeniu. Banii colectati din aceste contributii pleaca peste hotare si nu mai revin in tara. Iata o ocazie buna de meditatie pentru dl Guvernator BNR Isarescu! Poate-l trage de maneca pe dl Vladescu, ministrul de finante sa lectureze si aceste opinii ! In legatura cu afirmatia dlui Vanhelica privind conpetitivitatea marfurilor romanesti pe piata externa vom analiza si noi chestiunea revenind cu o opinie avizata.
1.2. Completari .. (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de S.I. în data de 19.05.2010, 12:22)
..A se citi corect ..randul 3 gratie si unor.. ,randul 4 ..sfera serviciilor..,randul penultim..competitivitatii. .Cu scuzele de rigoare, S.I.
1.3. Completari .. (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de S.I. în data de 19.05.2010, 12:22)
..A se citi corect ..randul 3 gratie si unor.. ,randul 4 ..sfera serviciilor..,randul penultim..competitivitatii. .Cu scuzele de rigoare, S.I.