"Dacă până acum Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) era cel care, în procedura de înregistrare, se opunea din oficiu oricărui terţ care dorea să înregistreze o marcă identică sau similară cu o marcă deja înregistrată, de acum fiecare proprietar de marcă, direct sau prin specialişti în domeniu, trebuie să supravegheze permanent bazele de date pentru a vedea dacă un terţ încearcă să înregistreze o marcă similară sau identică cu marca sa şi să se opună acestei înregistrări în termenul legal. În cazul în care nu se opune înregistrării, marca identică/ similară cu marca sa va fi înregistrată şi singura posibilitate va rămâne acţiunea de anulare a mărcii ulterioare în faţa instanţei", a declarat Gabriela Milcev, fondator Allegra Consulting, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Un beneficiu important pe care îl aduce noua lege se referă la asigurarea unei proceduri mai rapide de înregistrare, atât prin scurtarea perioadei, cât şi prin posibilitatea achitării unei taxe de urgenţă. Un alt avantaj este faptul că depunerea cererii de înregistrare a mărcii se va putea face şi pe cale electronică .
O altă modificare importantă se referă la faptul că pot fi protejate ca mărci hologramele şi semnalele sonore. O noutate este şi faptul că cererea de înregistrare a unei mărci comunitare se poate depune şi prin intermediul OSIM, cu plata taxei legale. Costurile procedurii de înregistrare au rămas aceleaşi.