Acţiunile care au dublat banii investitorilor în 2009

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 august 2009

Acţiunile care au dublat banii investitorilor în 2009

În pofida crizei financiare, care a "sărăcit" numeroşi investitori, Bursa a devenit o maşină de bani pentru cei care au ştiut cum să speculeze cotaţiile acţiunilor emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Anul acesta, cea mai bună acţiune de la Bursă, prin prisma randamentului oferit, a fost "Biofarm" Bucureşti (simbol BIO), care a marcat o apreciere de 214% sau, cu alte cuvinte, a reuşit să tripleze banii investitorilor în numai opt luni de zile.

Potrivit analiştilor, companiile din sectorul farma au rezistat cel mai bine crizei, în condiţiile în care vânzările de medicamente au continuat să crească.

Mihai Căruntu, analist pieţe de capital în cadrul BCR, consideră că, deşi compania este bine administrată, cu marje foarte bune de profitabilitate, acţiunile BIO au devenit între timp foarte scumpe.

"A fost un chilipir, iar cei care au sesizat momentul oportun au profitat cumpărând acţiuni Biofarm. Dar acum, titlurile sunt scumpe", a mai precizat domnia sa.

O altă acţiune care a dat randamente foarte bune anul acesta este "Altur" Slatina (simbol ALT), înregistrând, în perioada 1 ianuarie - 24 august, o creştere de 169%. Aprecierile acţiunii "Altur" au venit pe fondul speculaţiilor privind lansarea unei oferte publice de preluare din partea omului de afaceri Cătălin Chelu, acesta controlând, prin mai multe societăţi, peste 33% din emitent.

De asemenea, acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa (simbol RRC) au avansat cu 163,24%, în contextul speculaţiilor privitoare la oferta publică de preluare din partea "KazMunaiGaz".

Într-o situaţie similară este şi producătorul de medicamente "Zentiva" (simbol SCD), care a raportat un randament de 156% în perioada menţionată.

Adrian Danciu, şeful departamentului de analiză de la "Broker" Cluj Napoca, ne-a spus că în cazul celor două companii de mai sus, respectiv "Zentiva" şi "Rompetrol Rafinare", avansul acţiunilor a fost influenţat decisiv de perspectivele de preluare ale acţionarilor majoritari.

În cazul combinatul chimic "Oltchim" Râmnicu-Valcea (simbol OLT), titlurile acestuia au sărit cu aproape 128% în primele opt luni ale anului, în ciuda faptului că societatea a trimis o mare parte din angajaţi în şomaj tehnic, reducându-şi activitatea de producţie din cauza lipsei de materie primă.

"Creditul garantat de stat luat de Oltchim pentru achiziţia petrochimiei de la Arpechim a alimentat puternic speculaţiile pe această acţiune", ne-a explicat domnul Danciu.

În cazul societăţilor de investiţii financiare (SIF), cel mai mare randament anul acesta a fost adus de SIF3 "Transilvania", care a crescut cu 124%.

De asemenea, în sectorul bancar, singura instituţie care a reuşit să urce în topul celor mai rentabile zece companii de la Bursă a fost "Erste Group Bank", ale cărei acţiuni au sărit cu 115%, în intervalul menţionat.

Potrivit brokerilor, acţiunile băncilor au profitat din plin de conjunctura favorabilă de pe plan extern, care a venit pe fondul rezultatelor peste estimări afişate de instituţiile bancare în primele şase luni ale acestui an.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bine documentat articolul. Trei articole mai jos, aflam ca KMG chiar face oferta de preluare! Avand in vedere ca BVB a fost una dintre bursele cu cele mai mari scaderi din lume, dar greul crizei abia urmeaza in economia romaneasca, oare incotro se indreapta bursa?

    Domnitza, nu spui explicit lucrurilor pe nume !

    M-a intrebat un cititor incepator in ale bursei shi i-am explicat.

    Captiv de pe vremea cand a cumparat scump, nu a beneficiat de ce se zice in articol. Nu intzelesese ca numai cine a cumparat la momentul cand actziunile erau ieftine a putut beneficia de aceste creshteri. N-o facuse shi era nemultzumit de entuziasmul din articol !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb