• Dan Paul: Mai avem foarte puţini paşi până să dăm drumul la mecanism
Cum listarea pe o piaţă reglementată, la Bursa de Valori Bucureşti sau la Londra, pare un deziderat din ce în ce mai greu de atins, Fondul Proprietatea se mulţumeşte şi cu piaţa nereglementată căreia brokerii vor să îi dea drumul în cel mult câteva săptămâni.
Consiliul de Supraveghere al Fondului a aprobat, luni dimineaţă, transferul acţiunilor FP pe sistemul de tranzacţionare Romanian Over-the-Counter (ROTC), o piaţă nereglementată, ale cărei ultime detalii de funcţionare sunt puse la punct chiar în aceste zile.
"Fondul Proprietatea va încheia un act adiţional la contractul pe care îl are deja cu Depozitarul Central prin care menţionează explicit că este de acord cu tranzacţionarea pe ROTC", a spus, pentru ziarul Bursa, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi unul dintre iniţiatorii proiectului ROTC.
Deocamdată, transpunerea în practică a acestui proiect a depăşit un prim termen limită, fixat iniţial pentru 1 octombrie. Întârzierea a survenit în condiţiile unor discuţii prelungite între Asociaţia Brokerilor şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind statutul ROTC şi organismul care ar trebui să îl avizeze.
"Mai avem foarte puţini paşi până să dăm drumul OTC-ului", ne-a mai spus domnul Paul, adăugând că mai multe detalii vor fi comunicate la finele acestei săptămâni.
Tranzacţiile cu acţiuni FP ar urma să reprezinte aproximativ 90% din totalitatea transferurilor realizate pe ROTC, potrivit iniţiatorilor proiectului, aceştia urmărind să ofere brokerilor un "business" pe timp de criză care să îi ajute să supravieţuiască.
Alături de acţiunile FP, pe ROTC ar urma să mai fie tranzacţionate şi acţiuni ale unor companii delistate de la Bursa de Valori Bucureşti sau care nu au fost niciodată listate.
• Nicolae Ivan, consultant "Cartesian Group": ROTC-ul va curăţa mult din incertitudinea existentă acum privind tranzacţiile cu acţiuni FP
Nicolae Ivan, consultantul fondului american "Cartesian Group", care controlează aproximativ 3% din acţiunile FP, consideră că tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea pe ROTC va reduce incertitudinea aferentă în acest moment schimburilor cu titlurile Fondului.
"Am fost unul dintre suporterii unui astfel de sistem de tranzacţionare încă de acum patru ani", a spus, pentru ziarul Bursa, Nicolae Ivan, adăugând: "Orice piaţă organizată este bună şi va fi mai transparentă decât piaţa pe care sunt schimbate, în prezent, acţiunile Fondului. De altfel, omenirea a avut astfel de pieţe pentru 250 de ani şi nu a avut probleme".
Consultantul "Cartesian" consideră că listarea Fondului pe Bursă reprezintă o "perspectivă foarte îndepărtată", cu atât mai mult cu cât Fondul nu are încă un administrator.
"Consider că viitorul fund-manager va avea nevoie de 9-12 luni ca să pregătească Fondul pentru listare", a mai spus domnul Ivan.