11 municipalităţi au optat pentru finanţare prin Bursă, anul acesta

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 decembrie 2009

Cea mai mare emisiune de obligaţiuni municipale listată la Bursa de Valori Bucureşti aparţine Municipiului Iaşi, fiind în valoare de 100.000.000 de lei.

Cea mai mare emisiune de obligaţiuni municipale listată la Bursa de Valori Bucureşti aparţine Municipiului Iaşi, fiind în valoare de 100.000.000 de lei.

Tranzacţiile cu obligaţiuni şi titluri de stat au depăşit un miliard de lei

Aproape o treime din totalul emisiunilor de obligaţiuni lansate de municipalităţile din ţara noastră, listate la Bursa de Valori Bucureşti au intrat în 2009 pe piaţă, potrivit datelor afişate de BVB.

În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti(BVB) sunt listate 29 de emisiuni de obligaţiuni municipale, cea mai îndepărtată maturitate aparţinând titlurilor municipalităţii Bis-triţa, respectiv 25 noiembrie 2029. Aceasta, împreună cu emisiunea municipiului Bacău, au fost ultimele admise la tranzacţionare, pe 10 decembrie.

Interesul tot mai accentuat al investitorilor către obligaţiuni s-a manifestat anul acesta prin creşterea puternică a valorii tranzacţiilor cu astfel de instrumente, în timp ce tranzacţiile cu acţiuni s-au redus văzând cu ochii, lichiditatea pe acest segment atingând minimele ultimilor cinci ani.

Astfel, până în prezent, tranzacţiile cu obligaţiuni şi titluri de stat au însumat peste 1,06 miliarde de lei, depăşind cu mult valoarea celor din 2008, de 231,92 milioane de lei, potrivit datelor BVB.

De asemenea, valoarea medie zilnică cu obligaţiuni a crescut de patru ori, ajungând la 4,44 milioane de lei, spre deosebire de 927.000 de lei, în 2008.

Cu toate acestea, piaţa obligaţiunilor municipale rămâne modestă, emisiunile fiind de dimensiuni mici, iar titlurile puţin lichide.

Mihail Ion, preşedintele "Raiffeisen Asset Management", consideră că, în această perioadă, este destul de greu de văzut emisiuni de obligaţiuni semnificative, din cauza lipsei de investitori care să îşi plaseze resursele în astfel de plasamente.

"Cred că este nevoie de o vizibilitate mai bună în execuţia bugetelor municipalităţilor respective, pentru a spori numărul de investitori", este de părere domnul Ion, adăugând că nu se aşteaptă la îmbunătăţiri semnificative a dimensiunilor emisiunilor de obligaţiuni în 2010, care în prezent sunt de ordinul zecilor de milioane de lei.

Principalele categorii de investitori pentru care investiţia în astfel de instrumente este potrivită sunt fondurile de pensii, fondurile de obligaţiuni deja existente în ţara noastră, precum şi casele de asigurări.

În contextul în care clienţii care cumpără obligaţiuni sunt aproape în totalitate instituţionali, cele mai mari tranzacţii cu obligaţiuni şi titluri de stat sunt intermediate de bănci şi firme de brokeraj care aparţin unor grupuri financiare puternice.

În primele unsprezece luni ale anului, BRD Groupe Société Générale a realizat cele mai mari tranzacţii cu obligaţiuni, reprezentând peste 30% din total, în timp ce ING Bank şi Piraeus Securities România au intermediat 19,4%, respectiv 15,8% din tranzacţiile cu titluri cu venit fix.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb