Delistată în 2004, "Promex" s-ar putea întoarce la Bursă

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 iunie 2010

Delistată în 2004, "Promex" s-ar putea întoarce la Bursă

Conducerea "Uzinsider" intenţionează să aducă la cota BVB compania Promex Brăila, care s-a delistat de pe piaţa Rasdaq acum şase ani

"Uzinsider", în căutarea unui investitor din afară

Conducerea "Uzinsider", unul dintre cei mai importanţi exportatori autohtoni de echipament industrial, cochetează cu ideea readucerii la cota Bursei a companiei "Promex" Brăila, delistată de pe piaţa Rasdaq în urmă cu mai bine de şase ani.

"Aş dori să listăm < Promex > Brăila", a spus Constantin Savu, preşedintele-director general al Grupului "Uzinsider", într-un interviu acordat ziarului BURSA.

Compania a mai fost listată pe piaţa Rasdaq până în 2004, când "Uzinsider" a fost obligată de legislaţia în vigoare atunci să deruleze o ofertă publică şi să delisteze compania.

Grupul "Uzinsider" are, deja, lis-tate trei companii la Bursa de Valori Bucureşti, respectiv "Comelf" Bis-triţa (simbol CMF), "24 Ianuarie" Ploieşti (simbol IANY) şi "Institutul de Proiectare şi Cercetare Uzinsider Engineering" Galaţi (simbol ICPM), ultimele două fiind listate pe segmentul Rasdaq.

Constantin Savu a adăugat: "Unii spun că este bine să fii cotat la Bursă, alţi spun că este rău... Noi avem companii listate şi pe Bursă şi pe Ras-daq, dar avem şi societăţi închise, aşa că ştim avantajele şi dezavantajele. Părerea mea este că Bursa trebuie să ajungă să îndeplinească adevăratul ei rol şi să atragă interesul investitorilor, iar firmele serioase trebuie să fie listate ca să li se recunoască va-loarea, atât cât este ea, de către piaţă, într-un orizont de timp cât mai apropiat."

Şeful "Uzinsider" admite că această perioadă nu este însă cea mai potrivită pentru o listare pe Bursă, având în vedere că societăţile din Grup resimt impactul crizei economice.

"Astăzi nu putem lista Promex-ul pentru că ar fi în dezavantajul nostru din cauza dificultăţilor economice cu care se confruntă, faţă de perioada de acum doi ani când societatea era în plină creştere. Avem însă speranţa că vom reuşi să primim mai multe contracte care ne-ar ajuta să pornim motoarele la maxim la fabricile noastre şi atunci evident că şi < Promex > va avea altă situaţie", a mai precizat Constantin Savu.

Domnia sa spune că s-a gândit să listeze din nou Promex-ul încă de acum câţiva ani, însă a renunţat la această idee, concentrându-se pe dezvoltarea societăţii într-o perioadă de boom economic: "Să ştiţi că listarea unei companii durează ceva timp..., ne-am gândit la ea mai demult, însă am amânat-o pentru că societatea mergea foarte bine, nu aveam nevoie de capital suplimentar... Recent, am simţit, însă, nevoia să facem rost de fonduri suplimentare, să ieşim pe piaţă, să avem altă deschidere faţă de investitori."

Nicolae Gherguş, directorul general al casei de brokeraj "Confident Invest", a declarat, pentru ziarul Bursa, că a fost contactat de conducerea "Uzinsider" în vederea analizării oportunităţii unei emisiuni de obligaţiuni sau acţiuni.

Domnia sa a spus: "Cei de la < Uzinsider > ne-au contactat în urmă cu o lună şi ne-au trimis documente preliminare, precum situaţiile financiare pe ultimii ani ai < Promex > Brăila, iar acum studiem împreună cea mai nimerită variantă de finanţare, ţinând cont în primul rând de contextul economic incert al pieţelor financiare. Nu am stabilit încă dacă va fi vorba despre o emisiune de obligaţiuni sau una de acţiuni.

Ar fi impropriu spus că societatea s-ar lista la Bursă printr-un IPO de vreme ce ea a mai fost listată. < Promex > s-a delistat după ce < Uzinsider > a ajuns la o deţinere de 95% din companie, iar Ordonanţa nr. 229 după care a funcţionat piaţa de capital între 2002 şi 2004 l-a obligat să delisteze societatea. Ordonanţa prevedea că acest lucru este obligatoriu, nu doar opţional."

"Uzinsider", în căutarea unui investitor din afară

Constantin Savu, şeful "Uzinsider", ne-a mai spus că a început demersurile pentru găsirea unui investitor extern interesat să achiziţioneze un anumit procent din unele societăţi din grup. Mişcarea reprezintă o schimbare importantă a opţiunii conducerii "Uzinsider", în condiţiile în care preşedintele companiei spune că, în trecut, a refuzat mai multe oferte de cumpărare, pornind de la premisa că "Uzinsider" şi societăţile din Grup se pot descurca în actuala formulă a acţionariatului. Acesta a explicat: "Noi consideram că încă suntem în stare să facem faţă singuri la competiţie, însă acum ne căutăm un partener pentru a asigura o dezvoltare susţinută şi rapidă. Acesta poate fi o companie cu care ai un contract de colaborare pe termen lung, care să acopere un volum consistent din capacitatea de producţie. Un partener poate fi şi o firmă care doreşte şi să intre în acţionariatul unor entităţi din grupul "Uzinsider", şi care îţi oferă un plus de "know-how" sau tehnologie. Nu avem în vedere o companie de pe piaţa internă pentru că un potenţial investitor extern vine şi cu o cotă de piaţă din afară. Ne-ar interesa un parteneriat complex în domeniul producţiei de utilaje şi echipamente pentru domeniul energetic, metalurgie, naval, fabrici de ciment, protecţia mediului, construcţii de maşini, domenii în care cererea internă a fost şi rămâne slabă."

Constantin Savu a precizat că a fost contactat de mai mulţi investitori potenţiali, însă, deocamdată, discuţiile pentru vânzarea unor participaţii sunt într-un stadiu iniţial.

"Ne-au contactat companii tot din orizontul nostru de lucru, firme cu care lucrăm de mult timp", a mai spus şeful "Uzinsider".

Grupul "Uzinsider" s-a format începând din anul 1992, cuprinzând acum trei fabrici producătoare de utilaj greu, un institut de proiectări, o casă de comerţ şi o societate care se ocupă de contractarea proiectelor de anvergură.

Constantin Savu: Leul ar trebui lăsat să se deprecieze

Şeful "Uzinsider" şi vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România consideră că Banca Naţională ar trebui să lase leul să se deprecieze ca să reflecte starea actuală a economiei autohtone. Domnia sa atrage atenţia asupra pericolului ca leul, ţinut mult timp în frâu prin intervenţiile pe curs ale BNR, să se deprecieze brusc, cu consecinţe economice şi sociale dramatice.

"La începutul anului 2009, în România cursul euro/leu era mai mare decât este astăzi. În ultimul an şi jumătate noi am încercat să menţinem cursul la o anumită valoare, fără să ţinem cont de faptul că într-o economie care este într-o gravă recesiune, precum economia noastră, moneda se depreciază. Este o lege fundamentală economică pe care noi evităm să o lăsăm să funcţioneze la noi în ţară. Vi se pare normal să aveţi un salariu mai mare în euro acum decât anul trecut, deşi criza s-a agravat?", se întreabă retoric Constantin Savu, adăugând: "Ca să putem plăti pensii, salarii şi să începem restituirea creditelor pe care le-am luat, ne-ar trebui un PIB cu cel puţin 60-70 de miliarde de euro mai mare decât cel pe care îl avem astăzi. Dacă BNR nu lasă leul să îşi urmeze cursul firesc şi să încurajeze astfel producţia internă în detrimentul importurilor, nu vom avea de unde să plătim nici împrumuturile contractate, nici pensii sau salarii. Ecartul de dobândă între leu şi valută cred că permite în continuare specula pe leu pe termen mediu şi scurt şi afectează substanţial competitivitatea mărfurilor fabricate în România. Pe de altă parte, înregistrând în costuri dobânzi de câteva ori mai mari decât competitorii noştri, sunt afectate direct salariile şi capacitatea de a investi.

Ceea ce mi se pare extrem de periculos este faptul că, la un moment dat, această situaţie se va sparge, iar o devalorizare masivă a leului va fi o tragedie. Părerea mea este că dezvoltarea economică a României este frânată prin politica monetară a Băncii Centrale."

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. pai poate au probleme cu banii,,, si nu mai pot sa ia de la banci

    1. normal,cand e la bine se delisteaza apoi vine pe bursa ca are nevoie de bani si gaseste fraieri.A se vedea ce bine merge cmf.

    parca si diverta vroia sa se listeze, si acum sa ales prafu

    1. criza deh, dar e bine totusi ca au intentii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7332
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3401
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0336
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb