Tot mai multe companii autohtone iau în calcul listarea la Bursă, gândindu-se că ar putea profita de oportunitatea unor bani mai ieftini decât cei accesaţi prin credite bancare. Cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, unele dintre aceste companii renunţă sau îşi amâ-nă pe termen nelimitat planurile de listare, descurajate de criteriile de cotare la Bursă pe care nu reuşesc să le îndeplinească.
Unul dintre aceste exemple este cel al producătorului de carne de pasăre "Agricola International" Bacău, care a început anul trecut demersuri preliminare în vederea listării, dar a decis să le amâne cel puţin trei ani.
"Anul trecut, am analizat posibilitatea de a ne lista la Bursă, luând în calcul atât piaţa de capital autohtonă, cât şi pe cea din afară.
Am luat legătura cu un consultant financiar în acest sens, însă am ajuns la concluzia că, deocamdată, nu este momentul potrivit pentru o listare. Aceasta a fost şi părerea consultantului, care ne-a sfătuit să mai amânăm demersul", a spus, pentru ziarul BURSA, Grigore Horoi, preşedintele "Agricola International".
Acesta consideră că sectorul alimentar nu este atrăgător pentru inves-titorii autohtoni de pe piaţa de capital din cauza marjelor reduse de profit al companiilor din acest domeniu. Deşi mai sunt societăţi din sectorul alimentar listate la Bursă, Grigore Horoi este de părere că acestea au rămas pe Bursă în urma procesului de privatizare în masă şi că nu au fost listate la iniţiativa acţionarului majoritar.
"Noi am ajuns la concluzia că societatea noastră nu ar fi atractivă pentru investitorii de la Bursă. Unii dintre indicatorii societăţii nu cores-pundeau criteriilor impuse pentru listare. Plus că, în opinia noastră, industria alimentară lucrează cu marje mici de profit şi are un grad de îndatorare relativ ridicat pentru că a fost nevoită să investească foarte mult ca să se ridice la standardele europene", a spus preşedintele "Agricola International".
Deşi acum nu exclude întru-totul listarea la Bursă, Grigore Horoi spune că o eventuală mişcare de acest gen va fi condiţionată de performanţa companiei în următorii ani.
"Am elaborat un plan strategic pentru următorii trei ani de zile ca să ne îmbunătăţim indicatorii, precum cifra de afaceri şi cota de piaţă. Nu pot să dau mai multe detalii pentru că nu doresc să influenţez concurenţa. Dacă vom reuşi să ne îndeplinim planul, poate vom lua din nou în calcul listarea", a mai spus preşedintele "Agricola International".
Compania a încheiat anul 2009 cu o cifră de afaceri de 304 milioane lei, cu 12,6% mai mult comparativ cu nivelul înregistrat în 2008, respectiv 270 milioane lei. "Agricola International Bacău" face parte din grupul de firme "Agricola Bacău".