"Franklin Templeton" nu mai are răbdare

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 7 iunie 2010

Mark Mobius: Vrem să preluăm cât mai repede conducerea FP

Conducerea "Franklin Templeton", compania americană selectată acum aproape un an ca să administreze Fondul Proprietatea, începe să dea semne de nerăbdare faţă de lentoarea cu care autorităţile noastre se mişcă ca să rezolve aspectele legale necesare preluării efective a conducerii fondului.

Este pentru prima dată de la câştigarea contractului când conducerea "Franklin Templeton" atrage atenţia public că procesul de numire la conducerea Fondului Proprietatea ar trebui accelerat.

Săptămâna trecută, "Franklin Templeton" şi-a reînnoit, pentru a doua oară, oferta de administrare a Fondului Proprietatea pentru încă şase luni.

Mark Mobius, preşedintele Frank-lin Templeton, a spus, la sfârşitul săptămânii trecute, că şi statul român ar avea de câştigat dacă ar grăbi demersurile legale care împiedică, deocamdată, preluarea conducerii Fondului şi distribuirea de dividende pentru 2008 şi 2009: "Vrem să preluăm conducerea Fondului cât mai repede posibil. Vedem, acum la nivel global, o fereastră de oportunitate pentru investiţii pe care ar fi păcat să o pierdem având în vedere disponibilităţile băneşti ale Fondului Proprietatea. Statul însuşi ar avea de câştigat circa 600 de milioane de lei dacă amendamentele la Ordonanţa 81/2007 ar fi aprobate şi s-ar putea distribui dividendele aferente ultimilor doi ani". Mark Mobius mai atrage atenţia asupra pericolului ca deputaţii să intre în vacanţa parlamentară înainte să aprobe amendamentele privind metoda de listare a Fondului şi anularea a 500 de milioa-ne de acţiuni pe care statul le-a subscris, dar nu le-a mai vărsat la capitalul social.

Anularea acţiunilor neplătite ar face posibilă distribuirea de dividende care a fost blocată în ultimii doi ani.

Până la preluarea conducerii Fondului Proprietatea de către noul administrator, Executivul trebuie să aprobe un proiect de hotărâre de Guvern privind noul act constitutiv al Fondului, avizat săptămâna trecută de către CNVM.

Noul act constitutiv cuprinde prevederi privind forma de administrare şi numirea companiei "Franklin Templeton" ca administrator al Fondului Proprietatea.

După adoptarea actului normativ, directoratul Fondului ar urma să convoace o Adunare Generală a Acţionarilor, în vederea îndeplinirii tuturor formalităţilor necesare pentru transmiterea administrării către "Franklin Templeton".

Compania americană susţine că demersurile pentru preluarea conducerii Fondului au costat-o circa 3 milioane de dolari până acum.

"Franklin Templeton" şi-a deschis recent un sediu aproape de Calea Victoriei, după care a angajat şi a pregătit mai mulţi analişti.

"Noi putem sa avem foarte multă răbdare...Suntem conştienţi că preluarea administrării Fondului ar putea dura ceva timp, avem experienţe similare în Vietnam unde am aşteptat circa trei ani pentru o investiţie...", a subliniat Mark Mobius.

Declaraţia lui Mark Mobius lasă să se înţeleagă exact contrariul - anume că americanii nu prea mai au răbdare.

Mai puţin optimism

Conducerea Franklin Templeton nu mai este la fel de optimistă ca în urmă cu două luni, atunci când vine vorba despre listarea Fondului Proprietatea la Bursă, în acest an.

Mark Mobius atrage atenţia că listarea Fondului este condiţionată şi de data la care "Franklin Templeton" va prelua conducerea, în funcţie de cât de repede se vor urni autorităţile. "Listarea Fondului Proprietatea este puţin probabilă anul acesta. Dacă parlamentarii intră în vacanţă înainte să adopte amendamentele, riscăm să fim numiţi la conducerea Fondului şi să ne apucăm efectiv de treabă abia de Crăciun", a punctat Mark Mobius, subliniind că o astfel de variantă ar fi păguboasă atât pentru stat, cât şi pentru micii acţionari ai Fondului.

Şeful "Franklin Templeton" mai spune că este în favoarea listării Fondului printr-o ofertă publică initială, deşi unul dintre amendamentele aduse "Ordonanţei 81" înlătură obligativitatea listării prin IPO: "Personal, aş vrea să listăm circa 20% din Fond, astfel încât să strângem circa 500 de milioane de dolari. Pregătirea unui IPO durează ceva timp, astfel încât să îndeplineşti cerinţele unei listări la Tokyo, New York sau Londra. Cu banii din IPO am vrea să finanţăm alte companii din portofoliu pe care am dori să le listam apoi şi să dezvoltăm piaţa de capital din România", a mai spus Mark Mobius.

Listarea Fondului ar aduce mai multă transparenţă nu doar în ceea ce priveşte activitatea companiilor din portofoliu, ci şi a acţionariatului, căci structura acţionariatului Fondului nu este cunoscută la acest moment.

BVB, posibilă ţintă de investiţii pentru fondurile "Franklin Templeton"

Bursa de Valori Bucureşti ar putea fi o ţintă de investiţii pentru fondurile administrate de "Franklin Templeton", având în vedere că Fondul Proprietatea se va lista aici şi lichiditatea pieţei va creşte considerabil, a menţionat Mark Mobius. Bursa de Valori Bucureşti se va lista pe 8 iunie la propria cotă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. pai la 20 de milioane de euro sau cat or lua, cine sa aiba rabdare?

    dar au si dreptate, daca tot i-am ales sa-i si punem 

    S-au izbit de birocratia din Romania. Cand or sa-si dea seama ca nu merita efortul, or sa vanda si sa plece

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7332
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3401
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0336
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.7388

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb