Deloitte: Încrederea investitorilor în Europa Centrală - aproape de nivelul anterior crizei

(C.P.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iunie 2010

George Mucibabici, directorul general al Deloitte România.

George Mucibabici, directorul general al Deloitte România.

Numele Deloitte se referă la organizaţia Deloitte Touche Tohmatsu, o uniune de firme Swiss Verein, la firmele membre ale acesteia, în cadrul căreia fiecare firmă membră este o persoană juridică independentă. Pentru o descriere amănunţită a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu şi a firmelor membre, vă rugăm să accesaţi.

Indicele privind încrederea fondurilor de investiţii (investitorilor private equity) cu activitate în Europa Centrală continuă să crească, de la un minim istoric de 48 din octombrie 2008, la 140 astăzi (aproape de nivelul anterior crizei şi mai mare decât indicele calculat la ediţia anterioară din octombrie 2009, respectiv 117), potrivit unui studiu Deloitte dat publicităţii ieri.

"Cu toate acestea, nivelul tranzacţiilor este în continuare sub cel de acum doi - trei ani, iar contractele sunt semnate după o perioadă semnificativ mai lungă, în contextul în care fondurile de capital de risc, dar şi băncile pun mare accent acum pe procesul de due diligence", precizează reprezentanţii companiei.

Garret Byrne, Partener Deloitte şi Lider M&A Transaction Service, spune: "2009 a fost un an dificil pentru industria globală a fondurilor de capital de risc, inclusiv în Europa Centrală. 2010 arată mult mai bine, în condiţiile în care pieţele de capital se redresează, iar fondurile observă şi îmbunătăţirea disponibilităţii capitalului. Tot mai mulţi economişti au încredere într-un efect de convergenţă care va ajuta economiile central-europene să crească într-un ritm mai rapid decât Europa de Vest, pe termen mediu".

Deloitte precizează că studiul a fost realizat înainte de criza din Grecia şi de pachetul de măsuri care a urmat, drept pentru care impactul financiar al acestor provocări recente nu poate fi măsurat sau înţeles în totalitate deocamdată. "Principala provocare a industriei de profil, în următoarele 12 luni, va fi să transforme acest optimism îmbunătăţit în tranzacţii încheiate, care să genereze valoare şi să alimenteze procesul de redresare economică din regiune. Chiar şi aşa, viitorul nu poate fi niciodată sigur", se mai arată în studiul citat.

Hein van Dam, Partener Coordonator, Financial Advisory Services Deloitte România, a adăugat: "Nu este surprinzător, în aceste condiţii, de ce fondurile de investiţii îşi menţin cu fermitate interesul în sectoare mai rezistente în faţa crizei (aşa-zis defensive), precum industria alimentară şi a băuturilor sau industria serviciilor medicale, fapt dovedit şi prin tranzacţiile anunţate recent în România: preluarea Profi Rom Food de către Enterprise Investors; Centrul Medical Unirea, vândut către Advent International; şi tranzacţia MedLife, fondul SGAM Eastern Europe preluând un pachet minoritar de acţiuni în această companie".

Studiul Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index

- Peste 96% dintre respondenţi cred că economia regională se va îmbunătăţi sau va rămâne stabilă, recuperându-se în mod susţinut, fără a reveni însă la nivelul de creştere din 2006 - 2007;

- 87% dintre ei cred că valoarea tranzacţiilor va creşte sau va rămâne la fel;

- Aproape trei sferturi dintre respondenţi (74%) spun că îşi vor dedica cea mai mare parte a timpului pentru a identifica noi oportunităţi de investiţii - un contrast foarte mare faţă de răspunsurile din octombrie 2009, când 55% dintre participanţii la studiu spuneau că se vor concentra pe administrarea portofoliului existent;

- Un procent record pentru ultimii şase ani şi jumătate (65%) anticipează intensificarea activităţii pe piaţa de fuziuni şi achiziţii;

- Ponderea investitorilor care mizează pe îmbunătăţirea performanţei portofoliului de companii a crescut semnificativ faţă de octombrie 2008, de la 5%, la 35% astăzi;

- 96% se aşteaptă la o eficienţă sporită sau similară a investiţiilor financiare;

- Vânzarea către cumpărători strategici rămâne cea mai populară variantă anticipată de exit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8491
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9080
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.7350

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb