• Tranzacţiile cu titluri BVB au dat mai mult de o treime din lichiditatea şedinţei de ieri
Aproximativ 4,8% din capitalul social al Bursei de Valori Bucureşti a fost transferat, ieri, în prima zi de tranzacţionare a titlurilor BVB la propria cotă. Cele 382.205 acţiuni BVB schimbate, ieri, au avut preţurile cuprinse între 24,3 lei şi 33,9 lei/acţiune, investitorii evaluând Bursa la circa 188 milioane de lei (aproximativ 44,5 milioane de euro), potrivit preţului de închidere de 24,5 lei/acţiune.
Analiştii consideră că apetitul de ieri al investitorilor pentru titlurile BVB era de aşteptat având în vedere lipsa mai multor listări la BVB, însă estimează că tranzacţii cu acţiunile Bursei de mărimea celor de ieri nu vor mai putea fi văzute în perioada următoare.
"Era de aşteptat să vedem un volum de tranzacţionare mai ridicat cu acţiunile BVB având în vedere actuala conjunctură de piaţă şi acţionariatul Bursei", ne-a spus Florin Ilie, şeful departamentului de analiză de la ING Bank, adăugând: "Trebuie să avem în vedere faptul că listarea Bursei este a doua care a avut loc anul acesta la BVB şi că brokerii acţionari ai Bursei au nevoie să îşi optimizeze veniturile în această perioadă destul de dificilă. De obicei, în primele zile de la o listare, vedem un volum atipic de tranzacţionare, astfel că nu este surprinzător că ieri s-a transferat aproape 5% din capitalul Bursei".
Bursa de Valori Bucureşti ocupă locul 19 după capitalizarea bursieră, în topul companiilor de la BVB, după Banca Comercială Carpatica şi deasupra "Biofarm". Cu mult înaintea Bursei, se află cele cinci societăţi de investiţii financiare, cu capitalizări cuprinse între 143 de milioane de euro şi 99 milioane de euro, dar şi "Banca Transilvania" şi "BRD Groupe Societe Generale".
"Bursa de la Bucureşti este o bursă mică, nu vedem nimic nou acum. Capitalizarea Bursei depinde în mod direct de veniturile pe care le are, acestea fiind în funcţie şi de comisioanele aplicate la valoarea tranzacţiilor. Având în vedere că lichiditatea medie zilnică la Bursă oscilează între 6 şi 8 milioane de euro, ar fi împotriva naturii să vedem o capitalizare mai mare a Bursei de Valori Bucureşti", a mai spus Florin Ilie.
Acesta consideră că important pentru perioada următoare este stabilirea free-floatului BVB: "În maxim două luni, vom vedea ce free-float va avea Bursa...eu estimez că va fi unul destul de mic, având în vedere că vor fi foarte mulţi investitori care vor vedea în acţiunile Bursei o investiţie strategică sau pe termen mediu (de peste un an)".
• Cristian Sima: "Am cumpărat 30.000 de acţiuni, la preţuri între 24,5 lei şi 25 de lei/titlu"
Cristian Sima, şeful casei de brokeraj "WBS România", a spus, pentru ziarul BURSA, că a cumpărat ieri, împreună cu clienţii WBS, 30.000 de acţiuni BVB, la preţuri între 24,5 lei şi 25 de lei/titlu şi că intenţionează să mai achiziţioneze.
"Vreau să îmi cumpăr înapoi cele 60.000 de acţiuni BVB pe care le-am vândut lui Morgan Stanley la 160 de lei/acţiune şi cele 50.000 de acţiuni pe care le-am dat la 31 de lei/acţiune, înainte de ultima Adunare Generală de la Bursă".
Casa de brokeraj WBS este cunoscută în rândul investitorilor că a vândut în ultimii doi ani, în mai multe etape, acţiuni BVB la preţuri cuprinse între 160 de lei şi 31 de lei.
•
Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei din Varşovia, instituţie interesată în trecut de pieţele de capital autohtone, a comentat asupra momentului ales de BVB să se listeze: "Toate companiile interesante pot încerca să se listeze în acest moment şi cred că Bursa din Bucureşti este o astfel de afacere. Totuşi, nu cunosc suficient de bine interesul investitorilor locali pentru companiile listate, iar acest interes nu a fost testat întrucât nu a avut loc un IPO".