Petrochimia de la "Petrom", mega-afacere pentru "Oltchim"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iunie 2010

Petrochimia de la "Petrom", mega-afacere pentru "Oltchim"

"SMH Smith Hodgkinson" a reevaluat activele cumpărate de combinat de la "Petrom" la 89,5 milioane de euro

Acţionarii "Oltchim" au motive de bucurie după doar şase luni de la preluarea diviziei de petrochimie "Arpechim" de la "Petrom", căci societatea "SHM Smith Hodkinson" a reevaluat activele achiziţionate la 89,5 milioane de euro, de cel puţin şapte ori mai mult faţă de preţul pe care "Oltchim" l-a plătit în decembrie 2009.

Atunci "Oltchim" a cumpărat divizia de petrochimie a "Arpechim", potrivit oficialilor combinatului vâlcean, cu 13 milioane de euro.

În aceşti bani aflăm că s-a achiziţionat nu doar segmentul de petrochimie, ci şi stocurile de hidrocarburi, dar şi investiţiile efectuate de "Petrom".

Acţionarii "Oltchim" au aprobat rezultatele reevaluării în Adunarea Generală, de săptămâna trecută, urmând ca valoarea de aproape 90 de milioane de euro să fie înregistrată în contabilitatea companiei.

Ceea ce dă acum posibilitatea "Oltchim" să se împrumute mai mult. De altfel, în baza reevaluării, conducerea "Oltchim" a ipotecat, deja, o parte dintre activele cumpărate de la "Petrom" şi vrea să le pună gaj şi pe celelalte ca să facă rost de capital de lucru.

Alexandru Bucşă, directorul general adjunct "Oltchim", a explicat, pentru ziarul BURSA, cum s-a ajuns la această reevaluare: "SMH Smith Hodgkinson are cea mai mare experienţă din România pe evaluarea de astfel de active (rafinării, petrochimie), fiind evaluatorii celor mai importante active de la Petrom/OMV, Rompetrol, Rafo, etc. Trebuie să înţelegeţi că una este să faci o evaluare a unui activ care va fi valorificat ca fier vechi şi alta este când evaluezi nişte instalaţii din perspectiva de business integrat aşa cum este situaţia Oltchim. Cei de la SMH au făcut evaluarea ştiind că noi vrem să folosim activele imediat în procesul de producţie, nu să le ţinem în paragină ... De asemenea, ştiau că vrem să mai investim încă 10-14 milioane de euro în revizia instalaţiilor... Au avut în vedere şi strategia managementul Oltchim de funcţionare integrată la capacitate optimă".

Rezultatele reevaluării petrochimiei au fost agreate de auditorul financiar al combinatului vâlcean, KPMG, care a recomandat clientului să recunoască diferenţa dintre suma plătită şi reevaluarea activelor în contul de profit şi pierderi al companiei, la categoria venituri. Reevaluarea a fost acceptată de alte două bănci comerciale, CEC şi BRD, care au oferit "Oltchim" finanţări pe baza ipotecilor asupra activelor de la "Arpechim", potrivit unor surse din piaţă.

Alexandru Bucşă ne-a mai spus: "Am cerut opinia auditorului nostru KPMG privind reevaluarea activelor şi acesta ne-a recomandat să înregistrăm diferenţele dintre suma pe care am plătit-o pentru petrochimia de la Arpechim şi rezultatul reevaluării direct în contul de profit si pierderi, ca profit. Auditorul Oltchim, în baza standardelor IFRS, a încadrat această tranzacţie ca o afacere, şi nu doar ca o simplă achiziţie de active, Oltchim având nevoie să funcţioneze integrat cu divizia de petrochimie de la Arpechim ca să devină profitabil".

Potrivit unor surse din piaţă, imediat după reevaluare, Oltchim a luat un credit de la CEC Bank de 13,5 milioane de euro, o parte pentru finanţarea reviziei instalaţiilor de la Arpechim şi o parte pentru a face rost de capital de lucru. De asemenea, societatea a mai împrumutat de la BRD Soc-Gen 700.000 de euro, pentru ambele credite ipotecând anumite active.

"Bineînţeles că mă interesează să folosesc şi restul activelor ca să finanţez nevoia de capital de lucru. Nevoile de finanţare ar fi de până la 50 de milioane de euro/lună pentru capitalul de lucru astfel încât Oltchimul să funcţioneze integrat", a precizat directorul general adjunct al combinatului.

Divizia de petrochimie preluată este supusă, acum, unei revizii, în urma căreia instalaţiile cumpărate au fost puse în standard şi reautorizate.

Revizia este programată să se încheie la finele acestei luni, astfel încât noile active să înceapă să producă pentru "Oltchim" de la începutul lunii iulie. Conducerea combinatului speră ca societea să genereze profit operaţional încă din prima lună de funcţionare integrată:

"În momentul de faţă, este o conjunctură favorabilă pe piaţa produselor pe care le comercializează combinatul. Oltchimul are capacitatea de desfacere asigurată, orice produse face, are posibilitatea să le vândă imediat datorită cererii foarte mari de produse existente pe piaţa internă şi externă. Păcat că acum funcţionează doar la 40% din capacitate", a mai spus Alexandru Bucşă.

Combinatul vâlcean lucrează sub capacitate din noiembrie 2008, când "Petrom" a luat decizia închiderii "Arpechim".

PCC - vrea să conteste în instanţă reevaluarea

Polonezii de la PCC SE (unul dintre acţionarii minoritari ai "Oltchim") au contestat în Adunarea Generală de săptămâna trecută rezultatele raportului de reevaluare a activelor cumpărate de combinat de la "Petrom", ameninţând că se vor adresa instanţei.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii PCC SE nu au dorit să comenteze, anunţând că vor da un comunicat de presă zilele următoare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Stefania draga, ai uitat sa mentionezi ca acele active de care vorbesti produc anual pierderi de 10 mil de euro, asa ca mai degraba bucuria este pentru angajatii Arpechim, care sunt platiti ca stau degeaba....

    1. Valoarea Arpechim consta in ajutorul pe care il da afacerilor Oltchim.

      Rafinaria producea pierderi Petromului, pentru Oltchim e profitabila. 

      pai avea pierderi pentru ca angajatii stateau degeaba cred eu. oricum vom vedea daca au drepatte. articolul pare totusi echilibrat ca prezinta si punctyl de vedere al celor care s-au opus

    privatizarea Petromului nu cred ca a fost in avantajul Romaniei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb