• Senatorii şi deputaţii votează, astăzi, moţiunea de cenzură a PSD împotriva măsurilor de austeritate anunţate de Guvern
• Adoptarea moţiunii ar duce la demiterea Cabinetului Boc, după ce, anul trecut, un alt Guvern condus de Emil Boc a fost demis printr-o moţiune de cenzură a PNL şi UDMR
Moţiunea de cenzură a PSD, "Opriţi genocidul social!", susţinută şi de liberali, precum şi de alţi parlamentari din arcul guvernamental, a cărui scop este demiterea Guvernului Boc şi blocarea măsurilor de austeritate, urmează să fie votată, astăzi, în plenul Parlamentului.
Matematic, pentru ca moţiunea să fie adoptată, parlamentarii PSD, PC şi PNL mai necesită încă 22 de voturi din partea senatorilor şi a deputaţilor care susţin actuala putere, votul unora dintre aleşii PD-L, UDMR sau UNPR fiind subiectul unor numeroase controverse în ultima vreme. Liderii PD-L, UDMR şi UNPR au precizat că parlamentarii lor vor vota împotriva moţiunii de cenzură, reducând astfel şansele ca demersul opoziţiei să aibă finalitate.
Dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament, pe scena politică a ţării s-ar produce o nouă premieră, în condiţiile în care un alt cabinet condus tot de Emil Boc a mai fost demis de Parlament, prin moţiune de cenzură, în 2009.
• Miza pe presiunea alegătorilor
Opoziţia mizează pe faptul că parlamentarii din arcul guvernamental vor vota pentru moţiunea de centură pe motiv că aceştia au fost aleşi uninominal şi că, altfel, vor trebui să dea explicaţii alegătorilor din colegiile lor dacă nu se vor împotrivi, printre altele, reducerilor de pensii şi salarii.
Un exemplu în acest sens este cazul parlamentarului ieşean al PD-L, Daniel Oajdea, care a fost exclus ieri din partid după ce, zilele trecute, a anunţat că a primit mandat din partea alegătorilor săi să voteze pentru adoptarea moţiunii de cenzură. Oajdea a menţionat că dacă va fi exclus din partid intenţionează să înfiinţeze vechiul Partid Democrat, alături de alţi colegi de-ai săi nemulţumiţi de situaţia internă din PD-L.
Surse politice susţineau, recent, că din partea PSD, unul dintre negociatorii obţinerii de sprijin din partea parlamentarilor din arcul guvernamental ar fi fost tocmai liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc.
Liderii partidelor care susţin puterea au reacţionat, atunci, promt, acuzând că social-democraţii au trecut la racolarea de parlamentari în schimbul unor funcţii şi a altor beneficii promise.
• Calculul lui Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc a anunţat că PSD contează pe 213 de voturi pentru trecerea moţiunii de cenzură, impreună cu liberalii, şi cu deputatul Daniel Oajdea.
Potrivit Agepres, Viorel Hrebenciuc a explicat: Împreună cu liberalii avem 212 voturi azi. Este extrem de important. Nu degeaba colegii noştri se frământă în legătură cu votul celor de la partidul lui Oprea, ca să nu spun al lui Udrea, aşa, foştii noştri colegi (n.r. UDMR). Pentru că, dacă ei ar vota pentru moţiune, Guvernul ar cădea. Dacă la UDMR, care are 21 de oameni la Camera Deputaţilor şi 10 la Senat, numai 60% ar vota pentru moţiune, moţiunea ar trece. Dacă minorităţile, din cei 18 măcar jumătate ne-ar ajuta, deci 9 voturi, câştigul ar fi imens".
• Ponta: Facem tot ce este posibil ca moţiunea să treacă
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, la finalul Biroului Permanent Naţional al partidului, că formaţiunea sa va face tot ce este posibil ca moţiunea de cenzură să-şi atingă scopul.
Victor Ponta a explicat: "PSD va face tot ceea ce ţine de noi ca să obţinem numărul de voturi necesar pentru a trece moţiunea de cenzură. Ne dorim aprobarea acestei moţiuni de cenzură, pentru că asta înseamnă că, dacă moţiunea de cenzură va fi votată, nu se vor mai tăia pensiile, salariile, ajutoarele de şomaj şi indemnizaţiile pentru creşterea copiilor".
Victor Ponta a mai precizat că social-democraţii vor vota moţiunea de cenzură "la vedere" şi că, dacă va fi necesar, PSD va mai depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului pe alte subiecte de genul educaţie, pensii, sau sănătate.
Ponta a mai precizat că social-democraţii vor face şi o "listă a ruşinii" care îi va cuprinde pe toţi parlamentarii care vor vota împotriva moţiunii. Numele acestora ar urma să fie afişate în colegiile din care aceştia fac parte.
• Antonescu: Votăm pentru demiterea Guvernului
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, după şedinţa de luni a Biroului Politic Central al PNL, că parlamentarii liberali vor vota moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului.
Crin Antonescu a precizat că PNL doreşte să contribuie la găsirea unei soluţii realiste pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă ţara.
"Din punctul de vedere al parlamentarilor liberali, absolut totul este în ordine, toţi senatorii şi toţi deputaţii, fără nicio excepţie, vor fi prezenţi şi vor vota în favoarea acestei moţiuni", a spus Antonescu.
Liderul liberal a mai anunţat că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională legea privind reducerile de pensii şi salarii pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, în cazul în care moţiunea de cenzură va fi respinsă.
• UDMR sprijină Guvernul, dar vrea descentralizare
Liderul UDMR, Marko Bela, a anunţat, ieri, la finalul şedinţei Consiliului Permanent, că parlamentarii Uniunii nu vor vota moţiunea de cenzură a opoziţiei: "Este firesc că, fiind într-o coaliţie guvernamentală, nu putem vota o moţiune de cenzură. Atunci, ar trebui să ieşim din guvern. În acest moment, nu se pune problema desolidarizării cu coaliţia guvernamentală". Liderul UDMR a subliniat însă că în Consiliul Permanent al UDMR a fost adoptată o declaraţie prin care Uniunea îşi reafirmă sprijinul pentru măsurile anunţate de Guvern, însă în condiţiile în care procesul de descentralizare va fi accelerat, dând exemplu aici transferul spitalelor către consiliile judeţene şi locale, precum şi adoptarea legii învăţământului. "Prin descentralizare am ajunge la o regândire a întregului sistem al administraţiei de stat", spune Marko Bela.
• 20.000 de sindicalişti, aşteptaţi să picheteze Parlamentul
Principalele confederaţii sindicale, CNS "Cartel ALFA", BNS, CNSLR-Frăţia, CSDR şi CSN "Meridian" organizează, astăzi, în ziua votului asupra moţiunii de cenzură, un miting la Palatul Parlamentului, conform unui comunicat al sindicaliştilor. La protest sunt aşteptate peste 20.000 persoane, câte 4.000 de persoane de la fiecare confederaţie, potrivit organizatorilor. Mitingul se va desfăşura între orele 9.00 - 16.00, timp în care membri ai celor cinci confederaţii sindicale vor asista la lucrările Legislativului şi vor urmări, în calitate de invitaţi, derularea tuturor procedurilor de vot din balcoanele sălii de plen. Începând cu ora 9,30, în jurul Parlamentului se va forma un lanţ uman, iar cele şase intrări oficiale vor fi pichetate la fiecare poartă, pe parcursul întregii zile.